internetový armádní magazín

Sériové provedení tanku Altay předvedeno na výstavě IDEF 2019

07.05.2019 18:15

Turecká společnost BMC předvedla na nedávné vojenské výstavě IDEF 2019 v Istambulu nový prototyp tureckého tanku Altay. Jednalo se o prototyp údajně zcela odpovídající první sériové verzi tanku - Altay T.1.

Altay je první hlavní bojový tank vyvinutý tureckým zbrojním průmyslem. Na jeho vývoji se podílela velká řada významných tureckých firem a nezanedbatelná byla i účast některých zahraničních společností disponujících zkušenostmi se stavbou tanků nebo jejich klíčových součástí. Úplně první prototyp tanku Altay byl veřejnosti představen v listopadu roku 2012. Po řadě nejasností kolem dotažení projektu a hledání některých chybějících soustav byla sériovou výrobou prvního tureckého MBT pověřena firma BMC.

Turecký tank Altay se vyznačuje zcela klasickou konstrukcí s osádkovou věží a čtyřčlennou osádkou. Je vyzbrojen 120mm tankovým kanónem s hladkým vývrtem hlavně, která má délku 55 ráží. Kanón je nabíjen manuálně. Pohotovostní zásoba munice pro kanón je umístěna v zadní části věže za pancéřovanou přepážkou.

                                                 Altay T.1 / foto: P. Velpolini / EDR / FU

 

Bojová hmotnost tanku Altay se pohybuje kolem 68 tun, jeho maximální rychlost na silnici je 70 km/h a maximální dojezd kolem 500 km. Tank má délku s kanónem otočeným vpřed 10,3 m, šířku s prezentovanými pancéřovými bočnicemi asi 3,9 m a výšku 2,6 m.

Nový prototyp Altay T.1 má oproti starším předvedeným kusům částečně pozměněnou věž s novými bloky modulárního pancíře od turecké firmy Roketsan.

Na střeše věže jsou kromě dálkově ovládané velitelské zbraňové stanice s kulometem umístěny také dvě dvojité odpalovací zařízení pro protitankové řízené střely Karaok ráže 125 mm. Tyto malé PTŘS mají na délku asi 1100 mm, hmotnost 25 kg a dosah přesahující 1000 metrů. Střely jsou vybaveny tandemovými bojovými hlavicemi a po vzoru izraelských střel Spike je lze naváděl na cíl několika různými módy, včetně módu - "vystřel a zapomeň".

Předvedý prototyp tanku byl zatím vybaven soft-kill obranným systémem určeným k rušení široké škály naváděcích systémů PTŘS. Turci se však netají plánem velmi brzy integrovat i hard-kil systém založený na ukrajinském typu Zaslon-L. Ten se vyznačuje poměrně dobrou a jednoduchou aplikovatelností, ale také spíše slabšími výkony, takže v budoucnosti bude nahrazen sytémem novým, pocházejím z tureckého vývoje.

První sériové tanky Altay T.1 budou vybaveny německými vznětovými motory MTU MT 883 Ka 501 o výkonu 1118 kW. Pozdější tanky Altay T.2 s dodávkami plánovanými od konce roku 2022 dostanou silnější turecké motory na jejichž vývoji se intenzivně pracuje. Turecká armáda plánuje získat asi 40 tanků Altay T.1 a 210 tanků Altay T.2.

Tureckým tankům se již podařilo získat i zahraničního zákazníka. Katar by měl podle uzavřené dohody do konce roku 2021 odebrat 20 tanků Altay T.1. Militarybox, CC BY-SA

                                                Altay T.1 / foto: P. Velpolini / EDR / FU

 

Diskusní téma: Sériové provedení tanku Altay předvedeno na výstavě IDEF 2019

Datum: 09.05.2019

Vložil: Pospa

Titulek: PTŘS Karaok

Mě trochu překvapují ty řízené střely. U BVP je chápu, tam je to jediná možnost v boji proti tankům, ale na tanku? Tanky jsou primárně určeny k ničení jiných tanků a to svou hlavní zbraní - kanónen. Tak snad kdyby se nabíječ příliš unavil... :-)

Datum: 09.05.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: PTŘS Karaok

Sú určené na vzdialené ciele, kde už presnosť kanónov klesá a podobne klesá aj priebojnosť munície.

Datum: 09.05.2019

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: PTŘS Karaok

...ty strely maji dostrel 1000m, kanon vice jak 4krat vic!

Datum: 09.05.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: PTŘS Karaok

Sorry, to som si nevšimol. Potom ani ja nechápem, načo sú určené. Kto dnes preboha vyrába PTRS s dostrelom 1000m? To asi bude preklep.

Datum: 11.05.2019

Vložil: Classix

Titulek: Re: Re: Re: Re: PTŘS Karaok

Předpokládám, že ty řízené střely budou moc útočit zvrchu na nejslabší část tanku tzn. Strop věže nebo motorový prostor.

Datum: 10.05.2019

Vložil: richard

Titulek: Re: PTŘS Karaok

Ty PTRS budou určené primárně proti vrtulníkům , nejen tankům , i když možná , že si uvědomují , že konkurenční Merkava , má z hlavně tanku odpalovanou PTŘS
Lahat z dosahem 6-9 km a nechtějí zaostávat .

Datum: 10.05.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: PTŘS Karaok

Je jedno či je to raketa proti tankom alebo lietadlám - dolet cca 1000m je absurdne smiešny.

Datum: 13.05.2019

Vložil: richard

Titulek: Re: Re: Re: PTŘS Karaok

PTŘS s hmotností 25 kg nemá dostřel 1000m , odhad je 5-10

Datum: 08.05.2019

Vložil: Mirra

Titulek: Turci

se stanou opět hlavní mocností regionu, Arabové na to nemají. Na to že je Altaj vlastně prvotina není vůbec špatný. I velká Indie se už dlouhé roky plácá s národním tankem a výsledky jsou nevalné. Lze namítnou že spousta součástek není tureckých jenže udělat z kombinace vlastních a cizích systémů plně funkční celek zas není taková legrace.

Datum: 08.05.2019

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Turci

Tak Turci jsou co do technologicke vyspelosti o nekolik levelu vys, nez Indie. To bych vubec nesrovnaval:) Jinak absolutni souhlas...

Záznamy: 1 - 10 ze 10

Vyhledávání