internetový armádní magazín

Slovensko odloží nákup nových stíhaček

22.09.2017 09:45
Slovensko odloží plánovanou náhradu letadel MiG-29. Přednost před pořízením nových stíhaček dostanou nákupy jiných druhů techniky.

Očekávalo se, že Slovensko učiní rozhodnutí ohledně nových letadel do konce letošního září. Podle vyjádření slovenského ministra obrany však budou nyní dostupné prostředky vynaloženy na modernizaci pozemních sil, které jsou páteří slovenské armády. 

Slovensko plánuje investovat do modernizace svých ozbrojených sil do roku 2030 asi 6,5 miliardy EUR. Výdaje na obranu by se měly zvýšit ze současných  1,1% HDP na 1,6% do roku 2020, a na 2% do roku 2024.

V roce 2014 Slovensko získalo dva transportní letouny C-27J, a v roce 2015 podepsalo smlouvu na dodávku devíti amerických víceúčelových vrtulníků UH-60M Black Hawk, určených k náhradě strojů Mi-17.

V květnu letošního roku slovenská vláda schválila plán na nahrazení zastaralých obrněných transportérů, který si  vyžádá asi 1,2 miliardy EUR.

Zakázka na služby pro 12 letounů MiG-29, která byla podepsána s ruským výrobcem, zaniká na podzim roku 2019. V případě delšího odložení nákupu nových stíhaček, však může být dohoda prodloužena. Slovenský ministr obrany považuje prodloužení dohody za "plán B". Upustit od nákupu letadel západní výroby Slovensko každopádně nehodlá. Militarybox

                                                    MiG-29AS slovenského letectva

                                                        (foto: Dynasovic / CC BY)

 

 

Diskusní téma: Slovensko odloží nákup nových stíhaček

Datum: 01.12.2017

Vložil: veterán 47

Titulek: MiG 29

Slovensko taktiež uvažovalo o prenájme Gripenov, ale to už nieje možné, lebo by sa tým prekročil početný stav lietadiel tejto kategórie švedských leteckých síl. Lebo tie české a maďarské sú započitané do stavu švedského letectva. Tak že ostáva iba nákup. S ponukou prišlo Švédsko - Gripen a USA s F 16 V ale je tu aj ponuka z Ruska MiG 35, dokonca sa zdá že je cenovo najvýhodnejši.
F 16 a MiG 35 sú výkonnejšie ako Gripen. Pri nákupe západnej techniky je však potrebné počítať aj s nákupom výzbroje čo sú nemalé položky, lebo treba kúpiť uložné kontajnery a diagnostiku náhradné diely. Pri MiGu by sme si po nejakú dobu vystačili aj so staršou výzbrojou, čo by ušetrilo náklady.

Datum: 23.09.2017

Vložil: Mirra

Titulek: pořád

lepší než mít letectvo pronajmuté. Neuvěřitelné kam jsme to dopracovali od MiG-29 a S-300. Co zbylo nesnese jiné označení než pomocný sbor.

Datum: 24.09.2017

Vložil: Tommy

Titulek: Re: pořád

Eh, co? Lepší mít 8 zastaralých migů, než malé ale funkční letectvo, které je dnes svými schopnostmi a zkušenostmi o světelný rok napřed? Slovákům reálně hrozí, že to přetáhnou a ztratí schopnost moderní letectvo provozovat.

Datum: 22.09.2017

Vložil: Bors

Titulek: ...

Jsme to ale na východ od Šumavy hrozní ubožáci. Nechť žije EU a její diferencované řízené hospodářství a vícerychlostní vývoj.

Vyhledávání