internetový armádní magazín

Slovensko se bude rozhodovat o pořízení letadel F-16 nebo JAS-39 Gripen

02.02.2018 17:55

Ministerstvo obrany Slovenské republiky oznámilo, že uvažuje již pouze o pořízení amerických letadel F-16 nebo švédských JAS-36 Gripen. Ministerstvo uvedlo, že vládě Slovenské republiky předloží do 29. června 2018 analýzu obou uvedených možností. Slovensko má zatím smlouvu s Ruskem a údržbu dvanácti letadel řady MiG-29 platnou do podzimu příštího roku. Tato smlouva může být prodloužena, i když vláda schválí nákup nových letadel do konce letošního roku, protože jejich dodávka bude trvat minimálně 18 měsíců.

Letectva slovenských sousedů - České republiky a Maďarska provozují švédské stroje Gripen, letectvo Polska naopak dalo přednost americkým strojům F-16. Každý z uvedených typů má své přednosti a nedostatky a slovenská analýza jejich pořízení a dlouhodobého provozování bude určitě velmi zajímavá. Militarybox, CC BY-SA

                                      Saab JAS-39C Gripen českého vojenského letectva

                                                  (foto: Milan Nykodym / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Slovensko se bude rozhodovat o pořízení letadel F-16 nebo JAS-39 Gripen

Datum: 06.02.2018

Vložil: Saint Joseph

Titulek: SK aneb na co máme

Je zajímavé číst Vaše komentáře. Pokud na provoz nemáte, tak si letadla prosímvás nekupujte. Pokud si letadla koupíte...budete platit všechno...výcvik,logistika,zázemí...vše.
Když jsi je pronajmete...vyjde Vás to v prvních 10 letech levněji. Servis na zavolání.
To je rozdíl.
Většina z Vás tady říká plno nepravd a polopravd.

Datum: 07.02.2018

Vložil: Fero

Titulek: Re: SK aneb na co máme

Akurát Gripeny už sa N E D A J Ú prenajímať, tak už to konečne pochopte.

Datum: 06.02.2018

Vložil: veterán 47

Titulek: F-16 vs Gripen

Rozmýšlať nad F-35 v podmienkách Slovenska je opovážlivosť. Už jeho cena je odstrašujúca. Letová hodina 42 tis. USD, to je doslova neúnosne. Pritom je známe, že ešte nedokáže plniť 50% úloh, ktoré mu boli naplánované. Keď vezmeme do úvahy, že ešte oveľa starší F-22 je na tom dosť podobne, tak je to v podstate drahý nedorobok.
Keď na to pozrieme triezvo, tak šancu má jedine Gripen. Na F-16V nemá. Ale iba teoretický. MiG-35, ktorý má všetko čo F-16V, je od neho ale lacnejší má však výhodu, že je dvojmotorový. Politický je však nepriechodný. Navyše by sme hneď nemuseli kupovať výzbroj, ktorá by nám zostala po MiG-29.

Datum: 07.02.2018

Vložil: Jožo

Titulek: Re: F-16 vs Gripen

Keď je MiG-35 taký užasný stroj, prečo ho nik nekupuje?

Datum: 04.02.2018

Vložil: Saint Joseph

Titulek: JAS39C/D_SK

Doufám, že jsi koupí i Trenažér.

Datum: 03.02.2018

Vložil: Skeptik

Titulek: Není F-16 jako F-16

Poláci si vzali staré F-16C/D, u Slováků, pokud vím, jde o F-16V. To je de-facto zcela jiný letoun ... ale taky dražší a nákladnější na provoz.
Už jsem zaznamenal, že Poláci považují pořízení F-16 za chybu ... politické rozhodnutí.
Slovensko není pod takovým vlivem USA, jako byli Poláci (ve vší úctě, nejsou tak důležití). Jsem přesvědčen o tom, že pokud Slováci něco pořídí, budou to nakonec Gripeny.

Datum: 03.02.2018

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Není F-16 jako F-16

Chybu? Ona byla v té době jiná reálná varianta? Jedinou chybu, kterou jsem v souvislosti s polskými F-16 slyšel zmiňovat, je nedostatečný počet.

Datum: 03.02.2018

Vložil: Fero

Titulek: Re: Re: Není F-16 jako F-16

Taktiež pokiaľ viem tak sú s nimi spokojný. Inak by nezamýšľali svojho času navýšiť ich počet.

Datum: 02.02.2018

Vložil: Cami

Titulek: Hledisko

Podle vybraného vítěze poznáme, jaké hledisko - politické, ekonomické, vojenské - bylo pro Slováky klíčové a naopak, které hledisko šlo stranou. U hlediska politického není co rozklíčovávat. Hledisko ekonomické je ošidnější, záleží, na co se v tomto hledisku díváme. Nákupní cena či provozní náklady jistě favorizují Švéda. Ale parametr cena/výkon už ne. Hledisko vojenské je asi nejsložitější. Předně si armáda musí ujasnit, co od svých supersoniků očekává - pouhý air policing ala české letectvo (de facto k přežití nadzvukového letectva) nebo také podporu vlastních pozemních jednotek jako třeba u Poláků? Na jednostranné využití je F-16 asi opravdu drahé éro. Ale šířkou škály nesené výzbroje, s níž je F-16 certifikována a hlavně v bojích ověřena, jde o nedosažitelný multi-role fighter. Které hledisko tedy zvítězí?

Datum: 04.02.2018

Vložil: Saint Joseph

Titulek: Re: Hledisko

Z hlediska verze Švédského stroje: Gripen MS20 umožnuje rozšířit škálu použití letounu. JAS39C/D MS20 převyšuje F-16V. Jediný evropský letoun s kterým Švéd soupeří je Dassault Rafale B F3-----V roce 2018 Rafale B F3R. Pokročilá implemantace Cockpit layout Francouze a Švéda vede k dominanci na Evropském nebi. Typhoony se nepovedli. Jsem opravdu zvědav na Lockheed Martin F-35A a F-35B. Třeba to bude opravdu dobrý letoun 5. generace.

Vyhledávání