internetový armádní magazín

Smlouvy na prototypy bombardéru PAK-DA

15.04.2017 15:15

Podle informací z ruského vojensko-průmyslového komplexu byly uzavřeny smlouvy na stavbu prototypů nového ruského strategického bombardéru PAK-DA. Podle nových dokumentů prototypy vzniknou na samém počátku příštího desetiletí.

V současné době byla na PAK-DA dokončena první etapa vývojových prací a přechází se k etapě druhé, ve které bude vytvořena dokumentace pracovního návrhu a postaveny prototypy.

Letoun PAK-DA by měl být podle dnes dostupných informací podzvukovým čtyřmotorovým strojem v konfiguraci samokřídlo, tedy bez zřetelného trupu a ocasních ploch. Jistota o tomto uspořádání však neexistuje. Konstrukce stroje má být tvořena z velké části materiály absorbující radarové vlny (technologie Stealth). Veškerá výzbroj letounu, která má být tvořena převážně zcela novými typy vysokorychlostních střel, má být pochopitelně uložena ve vnitřních pumovnicích.
Původně se předpokládalo, že PAK-DA vstoupí do služby v letech 2023 až 2025, přičemž první testovací let prototypu byl plánován na rok 2019 nebo 2020. Vzhledem k rozhodnutí o výrobě bombardérů Tu-160M2 však dojde v programu PAK-DA k posusu o pět až šest let. Militarybox, CC BY-SA

                                                             fantazie na téma PAK-DA


 

Diskusní téma: Smlouvy na prototypy bombardéru PAK-DA

Datum: 19.04.2017

Vložil: Terminator

Titulek: PakDa

Není někde obrázek pravděpodobnějšího vzhledu ? Ten úvodní je nějakou dobu na světě a údajně má jít o představu ruského malíře military techniky.

Datum: 20.04.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: PakDa

No existují jiné vizualizace ,ale většinou spíše méně reálné...No posudte sám.

https://www.indiandefensenews.in/2015/11/the-russian-militarys-5-next-generation.html

https://defenceforumindia.com/forum/threads/pak-da-russian-fifth-generation-stealth-bomber.14562/page-8

https://www.redstar.gr/Foto_red/Eng/X_Planes/PAK_DA.html

https://www.globalsecurity.org/wmd/world/russia/pak-da.htm

Představy o amerických stealtech před zveřejněním se s realnou podobou také rozcházeli.

Datum: 16.04.2017

Vložil: Mirra

Titulek: to

bylo řečí že na to RF nemá. Jenže fakt je že zatím pohodlně stačí nadčasově postavené TU-160 kdy stačí upgrade avioniky, motorů a novější střely.
Ad cena - Rusové si to postaví komplet z vlastního takže přepočítávat na dolary je poměrně zavádějící.
Ostatně hluboké modernizace jsou dost v kurzu i na Západě kde díky posledním předraženým projektům mají šanci třeba F-18.

Datum: 15.04.2017

Vložil: Pepe

Titulek: PAK-DA

Cítím v kostech, že PAK DA nebude takové holé křídlo jak B-2. Předpokládám spíše nějakou složitější siluetu - možná jako ten výtvor na obrázku.

Datum: 16.04.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: PAK-DA

Nevíte která firma to bude stavět? Bude prototyp od jedné firmy či více? Jeden projekt či více? Bombardéry dělá Tupolev. Se stealtem pracují u Suchoje. Není možná spolupráce? Mislím že PAK-DA bude vycházet z B2. Stejně jako TU-160 vychází z B-1. Bude lacinější a jednodušší jako T-50 ve srovnání s F-22. Už to nebude větší a lepší B-1. Jak se o TU-160 vyjádřil jeden americký generál. Nicméně T 50 je hezčí éro než F-22. možná bude PAK-DA aspon nejkrásnější...Na tom obrázku jsou moc odkryté čela motorů což není stealt. Myslím že vstupy vzduchu budou řešeny podobně jako u B-2. Ovšem možná jsem zajatec představy
že se PAK-DA musí podobat B-2. Může to být podzvukoví stealt jiného tvaru at již konvenčnějšího nebo překvapivého. Vstupy a výstupy motorů budou rozhodně na vrchní straně stroje.

Datum: 16.04.2017

Vložil: vombat

Titulek: zapoměl sem.

jeden odkaz.

https://ruslet.webnode.cz/technika/ruska-technika/letecka-technika/a-n-tupolev/pak-da/

Datum: 16.04.2017

Vložil: Locket

Titulek: Re: Re: PAK-DA

PAK-DA bude vyrábět Tupolev nejspíše v továrně ve městě Kazaň. Zde se restartuje také výroba Tu-160, vše je již v běhu. PAK-DA by měl být dle dostupných informací analog k B-2, tedy podzvukové samokřídlo, což se určité části zainteresovaných nelíbilo a proto se restartuje nadčasová Tu-160. Rozhodně bych netvrdil, že Tu-160 vychází z B1, jen obě strany měli podobná zadání projektu, oba stroje měli plnit stejné úkoly a působily na ně ty samé aerodynamické zákony, ovšem Tu-160 měl smůlu, že mu kariéru zničil rozpad SSSR. Ruské dálkové letectvo má nadále potřebu nadzvukového bombardéru a nový PAK-DA vidí jako náhradu vrtulových podzvukových Tu-95MSM a z části Tu-22M3, samozřejmě v kombinaci s novými hypersonickými střelami.

Vyhledávání