internetový armádní magazín

Společnosti Bell a VZL-1 uzavřely dohodu o strojích AH-1Z Viper pro polské ozbrojené síly

07.07.2016 20:45

Americká společnost Bell Helicopters uzavřela dohodu s polskou firmou WZL-1 o spolupráci při podpoře provozu bitevních vrtulníků AH-1Z Viper, nabízených polským ozbrojeným silám. Dohoda vymezuje oblasti spolupráce v oblasti obsluhy a údržby vrtulníků Bell Helicopter v Polsku, pokud bude firma vybrána jako dodavatel strojů v rámci programu Krug, jehož cílem je najít pro polské ozbrojené síly nástupce ruských bitevních vrtulníků řady Mi-24.

Bitevní vrtulníky AH-1Z Viper jsou v současné době používány jednotkami americké námořní pěchoty. Tento typ stroje má údajně až 85% shodných dílů s víceúčelovým typem UH-1Y Venom, taktéž vyráběným firmou Bell Helicopter a nabízeným zákazníkům spolu s AH-1Z Viper.

Polská společnost WZL-1 se v současnosti specializuje na údržbu, opravy, revize a úpravy vojenských i civilní letounů a vrtulníků. Militarybox, CC BY-SA


                                                                        AH-1Z Viper
                                                       (foto: USMC / Jamean Berry /PD)


 

 

Diskusní téma: Společnosti Bell a VZL-1 uzavřely dohodu o strojích AH-1Z Viper pro polské ozbrojené síly

Datum: 11.07.2016

Vložil: Rase

Titulek: porovnání s AH64

Nemáte tušení, jak je na tom cenově a provozně AH-1Z Viper oproti AH-64D, který byl u tohoto tendru také zmiňován ?

Datum: 12.07.2016

Vložil: Alex

Titulek: Re: porovnání s AH64

Bell i Boeing se budou podbízet a určitě půjdou s cenou dolů. Získat teď relevantní cenové údaje platné pro polský tendr bude asi obtížné. Osobně si myslím (a určitě tomu tak je), že Viper je levnější a bude levnější i provozně, protože má spoustu dílů unifikovaných s jinými vrtulníky.

Datum: 10.07.2016

Vložil: Míša

Titulek: Tak snad

... se nám také podaří onen stroj nasadit do AČR, "trošku" lepší bojové schopnosti a nižší náklady na provoz jsou jasné výhody oproti již téměř neschopnému Hindu. Vím, že budu na pranýři, ale Mi 24, je již prostě za zenitem.

Datum: 10.07.2016

Vložil: fesa

Titulek: Re:

stejnak bude válka a to atomová. Tak k čemu vrtulníky.

Datum: 10.07.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re:

Určitě bude, snad ale až tu nebudu. Ale lepší druhé slunce na obloze, než bída, střelba a hlad.

Datum: 10.07.2016

Vložil: Suchar

Titulek: Re: Re: Re:

to jsou ale nesmyslné nesmysly. Mi-24 je za zenitem stejně jako kobra, místo toho je tu dostupný pokračovatel Mi-35M obdobně jako AH-1Z. Ovšem z politických důvodů nepřipadá cokoliv ruského v úvahu i kdyby to ze zlata bylo. A nějaká bojeschopnost je nevýznamná na žebříčku hodnot pokut tím prvním bodem je politika a to je, nemusíme si lhát. Válka je právě to co přináší bídu a hlad, rozuměj válka ne nějaké dobyvačné dobrodružství za úhlovodíky, které vidíme v současnosti kdesi v dáli, z kterého určité okruhy profitují a s druhým sluncem na obloze o to hůř, a ono by nebylo jen jedno navíc.... bída bude to poslední co bude zajímat člověka z kterého opadává kůže a zvrací vlastní vnitřnosti z účinků radiace. A s EM pulsem, radiací si navíc většina elektroniky nebude moc rozumět, takže ona životnost AH-1Z by skutečně nebyla velká, protože právě Polsko by bylo první linií a nikdo by jim nepomohl, ale svému účelu by Polsko posloužilo, a to třebas k vyprovokování konkurence US - Ruska či tak, to je přesně pozice kterou Polsko zaujímá v geopolitickém měřítku a zřejmě jsou s tím spokojeni či si to nechtějí uvědomit.

Datum: 10.07.2016

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Re:

Taková ta obyčejná surová pravda bez modrých či rudých příkras - OK :-)

Datum: 11.07.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re:

Ovšem ty naše, které jsem myslel modernizované nebudou. Jinak na poli detekce a vedení palby s vyšším dosahem a tím nižší riziko sestřelu mají ty západní. Cobra sice nová není, ale evolučně je to větší skok, než který prodělal M-24 na 35. Takže to není teď dělení na V-Z, ale co je perspektivní pro naši armádu. To je zde to podstatné.

Datum: 11.07.2016

Vložil: fesa

Titulek: Re: NASE

Naše armáda je blecha bez noh i stou COBROU.

Datum: 11.07.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re: NASE

Sice ano, ale máme zase alespoň modernější výbavu, do budoucna snad i navyšování rozpočtu a tak bych to zase nyní tak černě neviděl.

Datum: 11.07.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re: Re: NASE

Na tu jadernou apokalypsu jsem reagoval spíš v žertu, ani ten Putin, či Trump(doufám nevyhraje) nejsou snad takový šílenci(kdoví), aby ji rozpoutali. Takže konveční konflikty budou hold stále(samo mír si přeji ze všeho nejvíce), proto spíš nebyla úvaha rozvíjet odolnost proti EMP, která by postihla i obyč helikoptéry bez extra výbavy.

Záznamy: 1 - 11 ze 11

Vyhledávání