internetový armádní magazín

Sprut-SDM1 pro ruské výsadkáře

21.01.2016 06:50

Velitel ruských vzdušně-výsadkových vojsk (VDV) Vladimír Šamanov potvrdil, že během letošního roku proběhnou státní zkoušky samohybného kanónu Sprut-SDM1, a že první série strojů dorazí k jednotkám v roce 2017.

Sprut-SDM1 je oproti známé starší verzi Sprut-SD vybaven novým systémem řízení palby podobným tomu, který je instalován i v tanku typu T-90MS a novými pozorovacími a zaměřovacími přístroji střelce i velitele s laserovými dálkoměry a systémy automatického sledování cíle. Velitelský přístroj "Sokolí oko" je panorapatický vícekanálový a s jeho pomocí může být naváděna na věži nově instalovaná zbraňová stanice s kulometem PKTM ráže 7,62 mm. Přístroj střelce má termovizní kanál.

Hlavní zbraň nové verze Sprutu - kanón 2A75M má podobné charakteristiky jako kanón 2A46M5 a může používat všechny známé druhy granátů a střel určených pro tanky řady T-72 a T-90. Militarybox, CC BY-SA

                                                                            XXXXX

                                                              2S25M Sprut-SDM1

                                                 (foto: Karpenko / D.S. Gluchov / FU

 

 

Dřívější zpráva 21.6.2015 : Rusové předvedli novou verzi protitankového kanónu Sprut

 

 

Diskusní téma: Sprut-SDM1 pro ruské výsadkáře

Datum: 21.01.2016

Vložil: David

Titulek: 2S25 Sprut

Je zajímavé, jak se Sprut postupně podařilo vypiplat do podoby opravdu velice zdařilého stroje. Na mne osobně zapůsobily výkony v bahnitém terénu. Takže si myslím, že 2S25M Sprut by mohl být zajímavý i pro různé země s džunglovitým, bažinatým terénem

Datum: 21.01.2016

Vložil: Alex

Titulek: Re: 2S25 Sprut

Dávám za pravdu. Je to vydařený kousek techniky. Je o to zajímavější, že prostě nikde ve světě neexistuje nic podobného. Klidně by mohl mít brzy i bezosádkovou věž, když má vlastně tři místa pro osádku v přední části korby.

Datum: 21.01.2016

Vložil: alexa123

Titulek: Re: Re: 2S25 Sprut

Z technického hľadiska je to obdivuhodné vozidlo. Ako sa hovorí - "smekám". Ale na druhej strane - ako sa uplatní so svojim ľahkým pancierovaním? Ak by to bolo na mne, neviem či by som ho zaradil do výzbroje.

Datum: 21.01.2016

Vložil: Michal

Titulek: Re: Re: Re: 2S25 Sprut

Dal bych ho k lehkým jednotkám (něco jako byly dříve motostřelecké jednotky), které byly vyzbrojeny BVP (nízká hmotnost, plavalo, dobrá a rychlá přepravitelnost), houfnicí "gvozdík" (nízká hmotnost, plavala, dobrá a rychlá přepravitelnost).
Má silný kanon, který nemusím používat jen na nepřátelské tanky. Může se použít i na nepřátelská BVP, terénní auta osazená kulomety, domy, bunkry, opěrné body atd.
Vzhledem k slabému pancíři by se musela vypracovat taktika nasazení proti klasickým tankům...třeba výstřel čelně jen na první ránu a pak "zmiznout" nebo střelba do boku či zádi tanku (125 mm kanon bok či záď korby, věže současného tanku spolehlivě prorazí).

Vyhledávání