internetový armádní magazín

Sprut-SDM1 zamíří na světový trh se zbraněmi

16.08.2018 17:55

Rusko nabídne na světovém trhu se zbraněmi svůj nový samohybný protitankový kanón - lehký tank Sprut-SDM1. Ruská obchodní společnost Rosoboronexport informovala, že bude intenzivně podporovat prodej tohoto bojového vozidla, a že v současnosti již má několik vážných zájemců mezi zeměmi jihovýchodní Asie.

Podle Rosoboronexportu je samohybný protitankový kanón Sprut-SDM1 unikátním prostředkem. Je schopný vzdušného vysazení na padácích, má vynikající průchodnost terénem, je plovoucí a současně disponuje palebnou silou srovnatelnou s hlavním bojovým tankem.
Sprut-SDM1 je vyzbrojen 125mm kanónem (2A75M) schopným odpalovat protitankové řízené střely, koaxiálním 7,62mm kulometem a druhým 7,62mm kulometem v dálkově ovládané zbraňové stanici.

Sprut-SDM1 má bojovou hmotnost kolem 18 tun. Jeho přední partie odolávají zásahům projektilů ráže 12,7 mm, ostatní části vozidla pak ráže 7,62 mm a střepinám dělostřeleckých granátů. Ochranu je možno výrazně zvýšit za pomoci přídavných pancéřových bloků, ale za cenu ztráty plavbyschopnosti a snížené pohyblivosti. Vozidlo je vybaveno automatickou ochranou proti účinkům zbraní hromadného ničení a automatickým hasicím systémem, výstražným systémem ozáření laserem a systémem řízení palby podobným tanku T-90MS. Militarybox, CC BY-SA

                                                                    Sprut-SDM1

                                      (foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora)

 

Diskusní téma: Sprut-SDM1 zamíří na světový trh se zbraněmi

Datum: 17.08.2018

Vložil: David

Titulek: Sprut

Otázkou je, kdo by to mohl chtít. Přeci jen je to poněkud specifický systém, vhodný skutečně především pro ruská VDV. Jako běžný lehký tank je to příliš slabě chráněné. Takže bych si tipnul maximálně tak Indonésii

Datum: 17.08.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Sprut

Indonésie též ne, ta bude vyrábět svůj vlastní lehký tank (tuším spolu s Turky)

Datum: 18.08.2018

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Sprut

S tím indonésko-tureckým tankem to začíná skřípat. A pro Indonésii je navíc příznačné, že si kupuje zbraně - třeba i v jedné kategorii - z více zdrojů. Tu Indonésii jsem navíc uvedl jen jako příklad

Datum: 17.08.2018

Vložil: sused Záviš

Titulek: Re: Sprut

Záujem budú mať predovšetkým krajiny s mäkkým bažinatým terénom kde sa od vozidla vyžaduje nižší merný tlak na terén než majú klasické tanky. Krajiny ktoré v minulosti používali PT-76 by mohli mať o SPRUT záujem, napr. Vietnam. Bude ale záležať či budú mať na nákup dosť financií. Predsa len, SPRUT je násobne modernejší a výkonnejší, ale aj drahší prostriedok ako PT-76.

Datum: 17.08.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Sprut

taky mě napadá přimárně jen Vietnam. Možná ještě provozovatelé BMP-3: konkrétně Srí Lanka, Maroko a Turkmenistán. No a to je tak všechno... možná Kazaši by měli zájem o věž, k osazení na svoje těžká vozidla Barys 8x8:

https://defence-blog.com/army/kazakhstan-develops-new-barys-armored-personnel-carrier.html

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Vyhledávání