internetový armádní magazín

Srbsko může získat darem šest letounů MiG-29

14.11.2016 13:10

Srbské vojenské letecvo má možnost získat darem od Ruska šest starších letounů MiG-29. Případná transakce již byla oficiálně schválena ruskými úřady a záleží pouze na zájmu Srbska zda bude realizována. Jedinou podmínkou předání je, že Srbsko uhradí Rusku náklady na provedení celkové revize a opravy těchto strojů. Ty jsou odhadovány celkem na 50 milionů dolarů. 

Srbské vojenské letectvo momentálně disponuje několika letouny typu MiG-21 a MiG-29, a dále skupinkou bitevních strojů J-22 ORAO ještě jugoslávské výroby. Podle představitelů srbského letectva stroje J-22 ORAO nutně potřebují modernizaci a nejpozději v období let 2018 až 2019 musí projít generálními opravami. Militarybox, CC BY-SA 

                                                     MiG-29B srbského letectva

                                                  (foto: .K. Grozev / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Srbsko může získat darem šest letounů MiG-29

Datum: 14.11.2016

Vložil: Rase

Titulek: -

Pokud by Srbové tento "dar" přijali, znamenalo by to prohloubení závislosti na náhradních dílech z Ruska. Takto je tomu u všech států. Je to i důvod, proč se státy východní evropy, co jsou v NATO, exsovětské techniky zbavují. Navíc jsou to i docela žravé letouny - tedy zátěž na provoz. Ale je to jejich rozhodnutí a v podstatě jen věc priorit. Otázkou je, zda mají srbové finance na provoz dalších MiGů-29. Osobně bych byl pro modernizaci J-22 ORAO, třeba od Izraelců. Je to velice krásný letoun a zdá se být i hospodárným na provoz. Sice to není zrovna stíhač, ale to ani MiG-29.

Datum: 14.11.2016

Vložil: Mirra

Titulek: Re: -

z opačné strany je to ale hodně rozšířený postup - světová mocnost dává velmi levně techniku spřáteleným státům, takto získalo helikoptéry třeba Maďarsko a našlo by se hodně příkladů - a taky vzniká závislost na dodávkách z oné mocnosti.
Jisté je že o nějakou nejnovější verzi nepůjde, ale ikdyby šlo o jen lehce modernizovanou tak pořád půjde o cennou posilu chabému srbskému letectvu.

Datum: 14.11.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: -

Přesně tak. USA mají na tomto zahraniční politiku vysloveně postavenou...
Jinak někde jsem četl, že má jít o letouny modernizované na úroveň SMT. Tomu se mi ale nechce moc věřit (měli by to za hubičku). Pro srovnání-Rumunsko koupilo 12 olétaných F-16 za přibližně 200 mil. dolarů.

Datum: 15.11.2016

Vložil: Saracen

Titulek: Re: -

Ak nie je MiG-29 stíhač potom je to čo, alebo inak, čo je potom Gripen?

Datum: 15.11.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: -

Tak já beru MiG-29 jako multifunkční masový letoun. Jako plnokrevné stíhače, a dražší, beru Suchoje. Gripen je trochu jiná kategorie, ale taky bych ho bral jako multifunkční lehčí stroj (tedy zhruba podobně jako MiG-29).

Datum: 15.11.2016

Vložil: Blabla

Titulek: Re: Re: Re: -

Tvůj pohled je tzv. západní. Mig-29 je ve skutečnosti frontový stíhač (lehký, jednoúčelový).

Datum: 15.11.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

Nevíme kde se zrodila myšlenka nebo hodnocení, že MiG-29 není stíhač, ale v poslední době se objevuje celkem často. Je to zvláštní. Stroj MiG-29 byl přece na základě zadání konstruován jako frontový stíhač a jeho primárním úkolem bylo stíhání a boj s letouny protivníka v oblasti fronty. Teprve v pokročilejších verzích se z něho stal víceúčelový letoun, ale i tak nikdy nedosáhle takové "multi úrovně" jako jeho "západní" konkurent F-16. Ten ostatně také začínal jako čistokrevný stíhač.

Datum: 15.11.2016

Vložil: David

Titulek: Re: -

Důvodem je i ryze politický, Srbsko se stále do značné míry orientuje na Rusko. Srbsko má sice podanou přihlášku do EU, ale minimálně část politických představitelů a pak samozřejmě část vedení armády stále vidí Rusko coby strategického spojence. Takže nákup ruské techniky je jen logický. A z té současné ruské letecké techniky mi letouny MiG-29 pro stát velikosti Srbska přijdou jako nejlepší řešení.
A J-22 ORAO byl sice dobrý letoun, ale tak před dvaceti lety

Datum: 14.11.2016

Vložil: Mates

Titulek: re

Před pár lety se psalo hodně i o modernizovaných Mig-27 z Ruska,ale nějak to vyšumělo,taky mělo jít o 6 kusů.

Datum: 14.11.2016

Vložil: David

Titulek: MiG-29

Trochu překvapivé řešení, čekal jsem spíš několikrát avizovaný nákup nových
MiG-29 M2 či MiG-35. Je otázkou, v jakém stavu ty letouny jsou, jakou mají životnost atd.

Záznamy: 1 - 10 ze 10

Vyhledávání