internetový armádní magazín

Stealth verze Su-35 - čínské pohádky o indických přáních

21.02.2018 11:15

Podle čínských internetových zdrojů by indické vojenské letectvo rádo získalo do své výzbroje novou stealth verzi ruského víceúčelového bojového letounu Suchoj Su-35S a snížilo tak svoje obavy z čínských leteckých sil. 

Letoun Su-35S generace 4++ je všeobecně považován za stroj s velkým bojovým potenciálem, který zaostává za konkurencí z páté generace (F-22A Raptor, F-35 Lightning II) pouze v oblasti nízké zjistitelnosti radiolokátory a schopnosti dosahovat nadzvukové cestovní rychlosti, a který naopak má i řadu drobných předností využitelných v boji. 

Letoun Su-35S by údajně mohl být za účelem získání vlastností stealth podstatně upraven změnou tvarování trupu, změnou svislých ocasních ploch a naroubováním konformních kontejnerů pro raketovou výzbroj.

I když jsou známy návrhy úprav zevnějšku Su-35S vedoucí ke snížení zjistitelnosti radiolokátory a ke vzniku nové verze, tyto pravděpodobně nepocházejí od konstrukční kanceláře ani výrobce, a je tedy málo pravděpodobné, že by bylo něco takového v blízké době realizováno. Navíc konstrukční kancelář Suchoj již při představení Su-35S uvedla, že se jedná o absolutně poslední zásadní verzi letounu rodiny T-10.

Americká firma Boeing podnikla podobný, trochu méně ambiciózní pokus o vytvoření nové stealth verze letounu F-15 (F-15 Silent Eagle), ale nenašla pro ni kupce. Saúdská Arábie, která se rozhodla pro nákup většího množství nových F-15 dala přednost obvyklému provedení.

Čínské zdroje považují indický zájem o stealth verzi Su-35S za důkaz, že se Indie skutečně rozhodla opustit společný rusko-indický projekt FGFA. Militarybox, CC BY-SA

                                               Su-35BM - prototyp letounu Su-35S

                                                         (foto: Doomych / PD)

 

Diskusní téma: Stealth verze Su-35 - čínské pohádky o indických přáních

Datum: 25.02.2018

Vložil: Mirra

Titulek: Luxusní titulek

Ale spíše bych řekl že to bude čínské věštění o pokračování bollyvoodské telenovely :))
Indové došli k názoru že Rusy neoblafnou a nejnovější technologie na podnose nedostanou, tak navržená varianta může být reálná...

Datum: 21.02.2018

Vložil: David

Titulek: Indie

No, faktem je, že vzhledem k indické výzbrojní politice ( zrušení programu MMRCA a následný nákup menšího počtu Rafale, úvahy o nákupu F-16 či dokonce F-35) a indickému přístupu k Su-57, resp. FGFA to nepokládám za až tak nepravděpodobné

Vyhledávání