internetový armádní magazín

Švýcarsko bude vybírat nové stíhačky

09.07.2018 10:25

Švýcarsko opět rozjelo projekt náhrady zastaralých stíhaček a vyzvalo pět evropských a amerických společností k předložení svých návrhů. Podle švýcarského ministerstva obrany byly žádostmi o návrhy na dodávky nových letadel  osloveny společnosti Saab (Gripen E/F), Dassault (Rafale), Airbus (Typhoon), Boeing (F/A-18E/F Super Hornet) a Lockheed Martin (F-35A Lightning II).

Odpovědi musí být předloženy agentuře Armasuisse do konce ledna 2019. Měly by zahrnovat návrh počtu letadel potřebných k plnění úkolů švýcarských leteckých sil, kalkulaci nákladů na 40 a 30 letadel a jejich materiálovou podporu a výzbroj, informace o možnosti kompenzačních programů a spolupráce.

Předložené udaje mají být pečlivě analyzovány. Ministerstvo obrany stanovilo čtyři hlavní kritéria hodnocení: účinnost (bojové schopnosti, autonomie) - 55%; podpora produktu (snadná údržba, podpora samostatnosti) - 25%; spolupráce - 10%; přímá náhrada - 10%.

Srovnání kandidátů se tedy uskuteční nejen podle kritéria schopností letadel, které nabízejí, ale také z hlediska nákladů na nákup a provoz.

Podle plánů budou od května do července 2019 letouny žádajících společností podrobeny letovým a pozemním zkouškám v oblasti Piern. V listopadu 2019 agentura Armasuisse zašle žadatelům druhou žádost o předložení návrhů. Odpovědi by měly být předloženy do konce května 2020. Budou muset obsahovat odpovědi na otázky a komentáře obdržené během letových a pozemních zkoušek a obsahovat konečný návrh.

Výsledky hodnocení budou vyhlášeny během druhé poloviny roku 2020. Militarybox, CC BY-SA

                                              letoun F-5E švýcarských leteckých sil

                                                            (foto: Kobel / PD)

Diskusní téma: Švýcarsko bude vybírat nové stíhačky

Datum: 22.07.2018

Vložil: Cami

Titulek: Tendr

Gripen bude mít ve Švýcarsku hodně těžkou pozici již jednou odmítnutého letadla a ještě k tomu s čerstvou porážkou na kontě od F-16V na Slovensku, kde se docela dobře ukázalo, že Gripen prostě není tou úplně nejlepší volbou.

Datum: 09.07.2018

Vložil: Alex1

Titulek: CH

Referendum zhatilo nákup Gripenů, protože byly drahé, teď koupí podstatně dražší F-35A a bude - alles in bester ordnung. K čemu jsou referenda když nejsou mocnými respektována? Švýcaři jsou bohatí, mohli by si koupit Dassaul Rafale. V minulosti vyráběli v licenci Mirage a šlo jim to skvěle, tak proč ne.

Datum: 09.07.2018

Vložil: Bors

Titulek: Re: CH

Švýcaři jako velcí neutrálové by si měli konečně koupit letadla ruská, třeba Su-35S, protože měli americká, měli francouzská a ta ruská by teď byla důkazem jejich nestrannosti :-))

Datum: 09.07.2018

Vložil: David

Titulek: Švýcarsko

Je velice pravděpodobné, že opět přijdou k závěru, že tím nejlepším řešením je Gripen. Ostatně, na totéž přišli již před několika lety, jenže tehdy tu akvizici zhatilo referendum. Takže výsledkem je jen ztráta času, schopností, ale i financí

Datum: 09.07.2018

Vložil: Flader

Titulek: vedia, čo chcú?

Trochu široké spektrum strojov. Rafale, F/A-18, Typhoon sú +- podobné stroje. Gripen a F-35 mi do toho nesedí. Na druhej strane už Švajčiarsko dvojmotorové stroje má, preto by som práve čakal výber z tých posledných dvoch menovaných.

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Vyhledávání