internetový armádní magazín

Tanky M1A1 Abrams dostanou systém aktivní ochrany

17.04.2016 13:45

Americká námořní pěchota (USMC) plánuje pořídit pro své tanky M1A1 Abrams aktivní systémy ochrany. Americké aktivní ochranné systémy MAP však jsou stále ještě ve fázi vývoje, tak dojde na zkoušky společností DRS Technologies nabízené izraelské systémy Trophy od firmy Rafael. Zkoušky mají prověřit možnosti integrace izraelských systémů Trophy na americké tanky Abrams. Systémy Trophy jsou zatím používány pouze na izraelských tancích Merkava Mk.4 a těžkých obrněných transportérech Namer. Své zkoušky izraelských systémů na tancích Abrams a transportérech Striker má v úmyslu provést i americká armáda (U.S. Army).

                                                                      Rafael Trophy

                                                        (foto: NatanFlayer / CC BY-SA)

 

Izraelský aktivní ochranný systém Rafael Trophy je tvořen soustavou radarových čidel, vyhodnovacím a řídícím systémem a několika vrhači speciálních náloží MEFP. Systém vytváří v okolí chráněného vozidla oblast ve tvaru polokoule ve které jsou radarovými senzory zachytávány letící granáty a rakety. Jejich dráhy jsou vyhodnocovány a pokud je to nutné jsou odpalovány nálože zajišťující jejich destrukci v dostatečné vzdálenosti od vozidla.
Systém Trophy byl představen v roce 2009 a již v roce 2011 byl izraelskou armádou úspěšně nasazen v boji. Militarybox, CC BY-SA

 
faynmobil468x60.gif

Diskusní téma: Tanky M1A1 Abrams dostanou systém aktivní ochrany

Datum: 18.04.2016

Vložil: Míša

Titulek: Je vidět...

.... že ani Amíci již nevěří svému vrstvenému pancíři, ale zase je pravdou, že nějaký ten pátek na bojišti tento tank existuje a logicky z toho plyne to, že protizbraně se vyrojily. Z toho usuzuju, že jde jen o dočasnou úpravu a můžeme se těšit na uplně jinou konstrukci, asi T-14 se rýsuje nový konkurent. Existují již nějaké návrhy???

Datum: 18.04.2016

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Je vidět...

Program FCS s cílem nahradit Abramsy byl zrušen v roce 2009 a v současnosti se nerýsuje žádná nahrada, jen nějaké výzkumné projekty s cilem předestřít možné technologie.

Datum: 19.04.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: Je vidět...

NO Amíci se i ve vojenství vždy chlubí dopředu. Různé obrázky počítačová grafika. No a tady bylo naposledy opravdu to zrušené FCS...Nicméně Armata je na začátku a nejspíš bude mít nějaké ty dětské nemoci...Kdežto Americký "ostřílený veterán" i podle tohoto článku ještě není za zenitem! Dlouhodobě to ale něco nového rozhodně chtít bude! No nezbývá než čekat na obrázky... :)

Datum: 19.04.2016

Vložil: Hi-Hi

Titulek: Re: Je vidět...

No neřekl bych že nevěří pancíři.... na netu se dá najít spousta informaci o zničených M1A1 které využívá např. Irácká armáda, většinou jde o raketové útoky (PTŘS Konkurs, Metis apod. ruské výroby, krom jiného). Iráčané čekali zřejmě zázrak s tanky M1A1, který se nekoná... "z reklamy v zálivu" - "to by za nimi musela stát celá vojenská mašinérie jako v zálivu, kde si M1A1 ani moc nevystřel, a případná hrozba byla zlikvidovaná dříve než se k ní tank vůbec dostal". Ale na toto téma to ho bylo napsáno již dosti, ale realita je dnes jiná. Irák se po nákupech ruských vrtulníku a bitevníků také začal potichu zajímat o ruské tanky T-90MS. Zřejmě další podnět i pro USA, že aktivní ochrana má budoucnost a je dostatečně efektivní na to aby ji využili na svých tancích............ (již T-64 měla vrstvený pancíř a plynovou turbínu - v dnešním Rusku byl pohon turbínou již opuštěn jako nevyhovující).

Datum: 19.04.2016

Vložil: gringo

Titulek: Re: Re: Je vidět...

Bojové výsledky hovoří za vše...Když se ruská konstrukční škola díky různým aktivním fíčurkám zkouší aspoň dotáhnout na západní design ze 70. let, pořídí si Američani aktivní fíčurky taky a jsme tam, kde jsme byli. Irák se zajímá o ruské tanky protože jsou levnější a Rus dodá každému, kdo platí v dolarech a neotravuje v politické rovině.
T-64 měla dvoutaktní diesel s protibežnými písty, podobně jako třeba Chieftain. Taky podobně "spolehlivý".

Datum: 21.04.2016

Vložil: Hi-Hi

Titulek: Re: Re: Re: Je vidět...

Co? Bojové výsledky v nerovnoměrném boji proti o dost slabšímu nepříteli, no ty nám toho poví teda hodně. Již několik analýz jasně řeklo, že kdyby si teoreticky USA s Iráčany v zálivu vyměnily tanky, tak by výsledek bojů dopadl velmi pravděpodobně stejně. Rusáci něco dotahujou??, ty se dnes dotáhly až na novou generaci tanků, a do dob zhroucení SSSR a stagnace průmyslu více méně byli u tanku rusáci vždy o nějaký krůček napřed. Vždyť v zásadě M1 či Leo2 není nic jiného než novodobý Tigr, a toho železa je tam už tolik, že další přidání železa již prakticky není možné. Na druhé straně je u rusáků vidět nějaký pokrok - automat, reaktivní pancíř, aktivní ochrana, PTŘS odpalovaná kanonu atd.......... K T-64, jo první verze měli uváděný motor, ale v průběhu vývoje, který vedl k až tankům T-80, bylo několik T-64 vybaveno plynovou turbínou, a jo byl to první tank jí vybaven jako průkopník již už dávných časech. V současnosti již v Rusku turbína jako pohon tanku není vyhovující. No a T-90MS zase tak laciná nebude, ale za ty peníze jistě nabídne větší užitnou a praktickou hodnotu, nehledě na že se Rusko spolu Čínou snaží zcela vymanit z prokletí obchodování právě v dolarech ;)

Datum: 23.04.2016

Vložil: Ten co predtim

Titulek: Re: Re: Re: Re: Je vidět...

Irák měl 5. největší armádu na světě a bojoval proti expediční síle, která se musela přepravit přes půl světa a stejně dlouhé měla i logistické trasy. Rusové od 2. světové války nemají bojovou zkušenost srovnatelnou s Vietnamem/Koreou/Irákem, která by jim umožnila hodnotit účinnost vlastní techniky. Mají jen výsledky uživatelů jejich techniky, ty jsou tristní a Rusové to soustavně bagatelizují poukazováním na nekvalitu obsluhy.

Armata je chvályhodná snaha vyřešit nejkřiklavější vady tanků T-64/72/80 za přijatelnou cenu a především při zachování hmotnosti. To je pro Rusy klíčové, aby nemuseli měnit celou doprovodnou infrastrukturu.

Datum: 17.04.2016

Vložil: vombat

Titulek: Kulová ochrana...:)

Tento aktivní systém vytváří ve článku zmíněnou polokruhovou obranu nad zemí. Proti raketám granátům atd. Nicméně častým neli největším nebezpečím pro obrněná vozidla jsou miny a improvizované výbušné systémy. Nepracuje se na radarovém čidlu varujícím před minami? Archeologové používají takzvané půdní radary při vykopávkách. Takže teoreticky to možné je...Otázka by asi byla váha rychlost pohybu při detekci atd. Nicméně funkční systém by v některých případech zachránil nejen vojáky,ale vzhledem k nenasazení min jako nefunkčních i civilisty. Tito bývají bohužel častými obětmi min...

Datum: 18.04.2016

Vložil: Deutschmann

Titulek: Re: Kulová ochrana...:)

Udělat radar při zjišťování projektilu nad zemí je jednodušší (okolí je více méně stále stejné a má téměř shodné fyzikální vlastnosti. Kdežto zemina je dost různorodá a je problém najít něco univerzálního. Jednou jsem četl článek (ale už je to pár let a ani si nevzpomenu kde to bylo ) o tom jak Izraelci vyvíjí radar, který by byl schopen najít kovové předměty ukryté pod zemí z helikoptéry a bylo tam napsáno jak moc je to složité. Ten radar prý strašně často kecal a nebyl 100%. A v dnešní době plastů je to i dost neperspektivní. Mnoho náloží má v sobě minimum kovu. Ale představa že takový systém existuje a je operačně použitelný je super. Hlavně pro odminovávání po válce.

Datum: 18.04.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Kulová ochrana...:)

Ano máte pravdu. Plastové miny se používají už dlouho. Navíc při aplikaci půdního radaru by se začali vyrábět miny každá s originálním tvarem např kamenů což by značně snížilo detekci. Další možnost jak něco najít pod zemí jsou seismické vlny. Používají je kosmické sondy pro průzkum složení kosmických objektů. Bohužel měřítko průzkumu je o několik řádů větší než je třeba pro hledání min...Nakonec to co by mohlo fungovat Magnetometrie jíž se pomocí přístrojů (tzv. magnetometrů) měří lokální změny magnetického pole indikující pod povrchem ukrytý objekt, resp. tzv. zdánlivé měrné napětí. Uplatnění této metody je velmi široké, protože slouží k identifikaci a dokumentaci absolutně nejčastějšího druhu nemovité archeologické památky pravěkých sídelních areálů – zahloubeného objektu (hrobové, odpadní, zásobní jámy, příkopy, zahloubená obydlí – zemnice aj.). Jedná se o objekty, jejichž přítomnost je magnetometrem detekovatelná pomocí jejich tzv. ekofaktových vlastností, tedy druhotných hlinitých výplní, jejichž fyzikální (a také chemické) vlastnosti jsou odlišné od vlastností okolního rostlého podloží. Pokud tedy v blízké budoucnosti bude postavena ochrana proti minám pro bojová vozidla bude nejspíš používat princip magnetometrie. Protože at už je mina jakéhokoli typu zahrabat se musí všechny...

Datum: 17.04.2016

Vložil: sd

Titulek: no ty jsi expert č. 0,001

Takový profesionální příspěvek se jen tak nevidí. Dlouho si lovil ze své stalinské prázdné hlavy.

Zde se řeší technika s menšími prvky štiplavostí ale nikoliv jen nesmysly bez jakékoliv špetky seriozního infa.

Datum: 17.04.2016

Vložil: vašek havel.. bombardák

Titulek: Re: no ty jsi expert č. 0,001

Pepek aspoň pobavil , ale Tvé stalinské prázdné hlavy , jsou trapné poplatné pražské kavárny...

Datum: 17.04.2016

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Re: no ty jsi expert č. 0,001

Děkujeme vesnické hospodě za světonázor.

Datum: 18.04.2016

Vložil: mattea

Titulek: Re: no ty jsi expert č. 0,001

sd: nereaguj na něj/ně - když je budeme všichni ignorovat a admin čas od času odplevelí diskuze, přestane je to časem bavit. uživatel "vašek havel bombarďák" a "pepa vyskoč" se tu objevili skoro současně, mají téměř identický způsob vyjadřování a ve všech jejich příspěvcích dohromady jsem zatím nepostřehl ani náznak jediné přínosné informace. ...nezbývá než ignorovat, případně ignorovat a mazat.

Datum: 18.04.2016

Vložil: SD

Titulek: Re: Re: no ty jsi expert č. 0,001

Já vím, je mi to jasné, Děkuji.
Military sobě :)

Datum: 17.04.2016

Vložil: pepek Vyskoč

Titulek: ochrana Barack OHAVA...

prozatím bude zajištovat aktivní ochranu Barack Ohava sedící na korbě a chytající šrapnely...

Záznamy: 1 - 16 ze 16

Vyhledávání