internetový armádní magazín

Tanky T-72B3 dostanou aktivní obranné systémy Arena

25.09.2018 23:20

Podle ruské společnost KBTM  budou tanky T-72B3 v dohledné době vybaveny aktivním obranným systémem Arena. Vývojové práce, které byly u společnosti objednány přímo, jsou již v pokročilém stádiu a systém prochází státními zkouškami. 
Systém Arena je navržen tak, aby chránil obrněné vozidlo před protipancéřovou kumulativní municí. Zdroje uvádějí, že systém dokáže zcela bezpečně ochránit vozidlo před americkými střelami řady TOW. 
Původní systém Arena známý z dřívějších dob byl výrazně modernizován na základě dlouhodobých testů a zkušeností získaných ruskými ozbrojenými silami v bojových operacích. Rozmístění jednotlivých komponentů systému na věži tanku je zcela odlišné od původních variant, systém je kompaktnější a méně zranitelný. Disponuje celkem osmi náložemi v pohotovostním stavu, rozdělenými po dvou do čtyř sektorů po obvodu tanku.  

Je známo, že společnost KBTM již dříve demonstrovala nové provedení Areny na tancích T-72, šlo však údajně o verzi určenou pro zahraniční zákazníky, pravděpodobně tedy mírně dekradovanou oproti té pro ruské ozbrojené síly.

Instalací aktivního obranného systému by se mohly tanky T-72B3 svojí celkovou úrovní výrazně posunout vpřed. Militarybox, CC BY-SA

                       T-72B3 Mod.2016 / Foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

 

Diskusní téma: Tanky T-72B3 dostanou aktivní obranné systémy Arena

Datum: 26.09.2018

Vložil: strix

Titulek: TOW existuje v řadě verzí,

je ARENA účinná i proti top attack verzi?

Datum: 26.09.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: TOW existuje v řadě verzí,

Je jedno o jakou verzi jde, tedy jaký je systém navedení, jaká je hlavice či způsob zasahování cíle. Pro Arenu je podstatné, že se střela pohybuje v určitém rozsahu rychlostí, a že je zachycena a sledována radarem v dostatečné vzdálenosti od tanku.

Datum: 01.10.2018

Vložil: strix

Titulek: Re: Re: TOW existuje v řadě verzí,

Top attack verze BGM-71F TOW 2 útočí samofomujícím penetrátorem ze zhora, takže nneí vůbec jisté, zda ji dokáže arena zachytit a zničit.

Datum: 03.10.2018

Vložil: sused Záviš

Titulek: Re: Re: Re: TOW existuje v řadě verzí,

Západ zďaleka nemá a ani nikdy nebude mať v arzenály len samé PTRS útočiace zhora a preto aj tento tank má určite svoj význam a využitie na bojišti.

Datum: 26.09.2018

Vložil: bog

Titulek: arena 2

Proti útoku zhora asi tiež neochráni

Datum: 26.09.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: arena 2

Zaléží na tom, co je myšleno "útokem zhora"? Pokud půjde o útok z dostatečného převýšení nebo pod velkým úhlem, pak neochrání.

Datum: 26.09.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: arena 2

Práve ten uhol dopadu na tank. Do budúcna s takou ochranou musia rátať. Teoreticky by stačilo pridať protináboje na vrch veže a korby bez potreby ich predvystrelenia.

Záznamy: 1 - 7 ze 7

Vyhledávání