internetový armádní magazín

TAROS a NIMR Ajban na FOURLOG 2017

03.04.2017 22:25

Mezinárodní cvičení logistiky FOURLOG 2017 pro studenty vojenských škol čtyř zemí má dlouholetou tradici, ve druhé polovině března proběhlo již potřinácté. Teorie se probírá ve školách v Rakousku, v Maďarsku a v Česku, kde se za podpory Univerzity obrany Brno zkouší v terénu. Čtvrtým účastníkem, na jehož území se necvičí, jsou studenti ze Srbska z Vojenské akademie v Bělehradě.

Letos se v Rakousku teoretická část týkala zásobování a odsunů, v Maďarsku se zaměřili na logistický průzkum pro humanitární zdroje a pomoc uprchlíkům. Praktické cvičení, které proběhlo na závěr ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina u Vyškova, bylo vyvrcholením 10 denní akce. Pomáhala technika státního podniku VOP CZ z Šenova u Nového Jičína.

Studenti zásoby doručovali v logistickém konvoji a v čele byl NIMR Ajban 440A. VOP CZ na něj již dva roky vyrábí kabiny a nyní může pro země visegrádské čtyřky vyrábět a dodávat na trh dokonce kompletní řadu těchto kvalitních obrněných vozidel.

Při průjezdu nebezpečnými místy a jejich likvidací sehrál podstatnou roli na čele konvoje logistické podpory bezosádkový robotický systém TAROS z VOP CZ, který prezentoval schopnosti využitelné při průzkumu. Možnosti tohoto bezpilotního prostředku jsou samozřejmě daleko širší, při patrole může vézt vojákům výbavu a materiál nebo jezdit pro raněné.

Cvičení FOURLOG 2017 se zúčastnilo 45 studentů, 22 z Maďarska, 10 z České republiky, 7 z Rakouska a 6 ze Srbska. Na praktickém cvičení v terénu ve Vyškově studenti získávali první zkušenosti s mezinárodní logistikou, řešením situací a možnostmi řešení vlastními silami. A také s technikou Armády České republiky a státního podniku VOP CZ.

                                      NIMR Ajban 440A a UGV TAROS V2 na FOURLOG 2017

                                                     (foto: VOP CZ / tisková zpráva)

 

NIMR AJBAN 440A je vysoce mobilní vozidlo s pohonem 4x4 zahrnující nejnovější technologie balistické ochrany a ochrany proti výbuchu. Je určeno pro použití v nejdrsnějších prostředích. Vozidlo nabízí výjimečné terénní schopnosti a bezkonkurenční spolehlivost a výkon. ABJAN 440A je navržen tak, aby splňoval nejvyšší vojenské standardy.

Automatizovaný robotický pozemní systém UGV TAROS V2 je určen pro bojovou a logistickou podporu mechanizovaných, průzkumných a speciálních jednotek ve složitém operačním prostředí s vysokou mírou rizika. Automatizovaný robotický pozemní systém TAROS V2 je koncipován modulárním způsobem, kdy z jednotlivých modulů 4x4 a 2x2 je možno sestavit robotizované vozidlo TAROS V2 v konfiguracích 4×4/6×6/8×8 s možností dovybavení komponenty z širokého spektra příslušenství, a to jak zbraňových, tak i robotických a senzorických systémů. VOP CZ, Militarybox

 

Diskusní téma: TAROS a NIMR Ajban na FOURLOG 2017

Datum: 04.04.2017

Vložil: Rase

Titulek: reklama

Snad Taros a Ajban vzbudí zájem jak u naší armády, tak i u armád našich "sousedů" atd.

Vyhledávání