internetový armádní magazín

Tchaj-wan vyvine letoun páté generace

12.03.2019 14:50

Tchaj-wan se rozhodl k vývoji vlastního víceúčelového bojového letounu páté generace. Dne 11. března 2019 to oficiálně oznámilo ministerstvo obrany Tchaj-wanu.

Na tiskové konferenci představitelů ministerstva obrany a tchaj-wanského vojenského letectva bylo oznámeno, že práce na vývoji již byly zahájeny. Podílí se na nich vojenské letectvo, Národní institut vědy a technologie Čung-Šan (National Chung-Shan Institute of Science and Technology, CIST) a společnost Aerospace Industrial Development (AIDC), která dříve vyvinula tchaj-wanský stíhací letoun F-CK-1 Ching-Kuo.

                    tchaj-wanský letoun AIDC F-CK-1 Ching-Kuo / foto: Toshiro Aoki / CC BY-SA 3.0

 

Vojenští představitelé uvedli, že prioritou tchaj-wanského vojenského letectva je nákup letadel nové generace ze Spojených států. Přesto vývoj domácího stroje s charakteristikami stealth a zkráceného startu proběhne v soulanu se schváleným plánem. Dá se předpokládat, že půjde o ještě o menší a lehčí stroj než je americký F-35 Lightning II. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Tchaj-wan vyvine letoun páté generace

Datum: 12.03.2019

Vložil: JAN

Titulek: Vzlet

O pristani se v prispevku nepise.

Datum: 12.03.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Vzlet

Aj ja som si to všimol. V takom prípade bude mať nastaviteľnú trysku motora s meniteľným vektorom ťahu, ktorý využije pri štarte ale samozrejme nie pri pristáti. Žeby to konzultovali so Suchojom?

Datum: 12.03.2019

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: Vzlet

Nebo bude na jedno použití ;) Ale vážně. Podle mě není v současných schopnostech kohokoliv sestrojit lehký letoun kategorie F-5 s vlastnostmi STOVL, ergo páté generace.

Datum: 12.03.2019

Vložil: Alex

Titulek: .

Přesto vývoj domácího stroje s charakteristikami stealth a zkráceného startu ...

To akože obdoba F-35B s krátkym vzletom a zvislým pristátím (STOVL) ??? Okrem Amikov to nemá nikto takže som zvedavý či to myslia vážne.

Datum: 13.03.2019

Vložil: Mirra

Titulek: Re: .

možná by mohli pomoci neoficiálně rusové s podklady bývalého JAKu ze kterého čerpali i američani.

Datum: 13.03.2019

Vložil: Feri

Titulek: Re: .

myslim ze nebolo myslene STOVL ale STOL /short take off and landing/ - teda mensie a lahsie lietadlo, schopne posobit z relativne malych letisk, ktore by dokazali vyrabat a udrziavat bez vacsej pomoci zvonku. co je dost pochopitelne - predsa len Cina tlaci na kazdeho kto by chcel na Tchaj-wan dodavat zbrane a na dost vela krajin to funguje.

pred cca 10rokmi boli snahy firiem z Tchaj-wanu nadviazat spolupracu aj v nasom priestore, ale zakapalo to na postoji nasich institucii, kde boli predstavitelia z Ciny vareny peceny a pokracuje to do dnes.

Záznamy: 1 - 6 ze 6

Vyhledávání