internetový armádní magazín

Testování vozidel JLTV dokončeno - náhrada Humvee připravena

24.04.2018 10:50

Americké ozbrojené síly oznámily, že bylo dokončeno testování vozidel Oshkosh Defense JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), na kterém se podílela armáda i námořní pěchota. Náhrada za populární Humvee je tedy plně připravena k provozu a může být využita v bojových operacích.

Komplexní testování nových SUV JLTV bylo prováděno v podmínkách, které se maximálně přibližovaly těm, s kterými se američtí vojáci setkávají v Afghánistánu a Iráku. Testování probíhalo od února letošního roku a účastnilo se ho celkem 39 vozidel - 21 od armády a 18 od námořní pěchoty. 

Společnost Oshkosh Defense původně v roce 2011 vyvinula vozidlo označené L-ATV (Light Combat Tactical All - Terrain Vehicle), a to na základě těžšího SUV M-ATV třídy MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Později ho společnost přizpůsobila zadávacím podmínkami programu Joint Light Tactical Vehicle, organizovanému americkým ministerstvem obrany zaměřenému na hledání náhrady za morálně stárnoucí Humvee. V srpnu roku 2015 společnost Oshkosh Defense zvítězila ve výběrovém řízení na výměnu vozidel v americké armádě v konkurenci firem AM General a Lockheed Martin, a v září 2016 zahájila jejich sériovou výrobu.

Oshkosh JLTV je obrněné vozidlo s hmotností 6,4 tun s adaptivním podvozkem. Stroj je vhodný pro přistání na padákových systémech a pro přepravu vzduchem, včetně externích závěsů pod vrtulníky CH-47 nebo CH-53. Je k dispozici ve dvoumístných a čtyřmístných verzích s pancéřovanou kabinou, která chrání posádku před palbou z ručních zbraní malé a střední ráže, střepinami granátů a výbuchy min pod vozidlem, a to téměř na úrovni vozidel kategorie MRAP. V případě nutné potřeby je možné na vozidle instalovat přídavné pancéřování.

Vozidlo je vybaveno motorem o výkonu 224 kW, automatickou šestistupňovou převodovkou, dosahuje maximální rychlost 110 km/h a jeho dojezd s vnitřní zásobou paliva je cca 480 km. Militarybox, CC BY-SA

                                                                           JLTV

                                                        (foto: Oshkosh / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Testování vozidel JLTV dokončeno - náhrada Humvee připravena

Datum: 25.04.2018

Vložil: Fero

Titulek: BOV 4x4

Tak keby bolo tých 404 kusov BOV 4x4 toto vozidlo tak to by bolo už iné kafe :D

Datum: 27.04.2018

Vložil: Gribo

Titulek: Re: BOV 4x4

To áno. Ale cena bude asi nad možnosti nášho rozpočtu, a navyše by si "naši ľudia" nemohli namastiť vrecká. Už vidím ako opäť kúpia nejakú platformu a "vyvinú" nejakú sračku do ktorej napchajú 30 ročné ruské vybavenie.

Vyhledávání