internetový armádní magazín

Torpédoborec USS Michael Monsoor vyplul k prvním zkouškám

05.12.2017 18:55

Nejnovější americký torpédoborec USS Michael Monsoor (DDG 1001) vyplul na moře na první sérii zkoušek, informoval o tom portál navyrecognition.com. 

Během první série zkoušek bude posádka a zástupci loděnic Bath Iron Works kontrolovat chod lodi a výkon základních systémů.

Stavba USS Michael Monsoor byla zahájena v květnu 2013. Jde o druhé plavidlo v řadě tří torpédoborců nové generace určených pro americké vojenské námořnictvo. První z nich - Zumwalt (DDG 1000), byl dokončen v prosinci 2015, a v květnu letošního roku byl po provedených zkouškách předán námořnictvu. Třetí torpédoborec série, pojmenovaný Lyndon B. Johnson (DDG 1002), by měl být dokončen do konce roku 2018.

Program vývoje nové generace torpédoborců začal ve Spojených státech v 90. letech a prošel několika změnami. Zpočátku byl nazýván Surface Combatant 21 (SC 21), později byl přejmenován na DD(X), a v roce 2006 byl schválen jako DDG 1000. Torpédoborce třídy Zumwalt jsou považovány za experimentální lodě, které jako první přijmout pokročilé zbraně, zejména elektromagnetická děla a bojové lasery. Díky vysoké úrovni automatizace má posádka každé lodi čítat pouze 148 osob. Militarybox, CC BY-SA

                                                     USS Michael Monsoor (DDG 1001) 

                                                                 (foto: USN / PD) 

 

 

Diskusní téma: Torpédoborec USS Michael Monsoor vyplul k prvním zkouškám

Datum: 06.12.2017

Vložil: Pepe

Titulek: ...

Jsou to zajímavé lodě, ale asi zbytečně přetechnizované. Hold Američani chtějí být ve všem na špici, tak si musí vyzkoušet postavit lodě, které se bez speciálních systémů převrátí v první zatáčce.

Datum: 06.12.2017

Vložil: jsk

Titulek: Re: ...

F-16 je také navržena jako dynamicky nestabilní bez FBW řízení by se okamžitě zřítila (to řízení je 4x zlohované a pravděpodobnost, že bude v boji poškkozeno ej menší než klasické hydraulické systémy)

Amíci nejsou tak b*lbí jak se nekomu může zdát...

Datum: 06.12.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: ...

Amíci rozhodně nejsou b*lbí, a pokud se to někomu zdá, tak je to jen sen. Moderní letadla (včetně zmíněné F-16), jsou navržena jako nestabilní, protože nestability je využíváno k dosažení lepších manévrovacích vlastností. Platí to však v plném rozsahu i pro velké lodě? Je zisk lepší manévrovatelnosti adekvátní k složitosti a ceně systému?

Datum: 07.12.2017

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: ...

Tady nejde o lepší manévrování, ale snížení radarové odrazné plochy. Kvůli tomu to má tvar trupu, který neprospívá stabilitě. Jako měla F-117 tvar, který byl aerodynamicky nestabilní.

Datum: 12.12.2017

Vložil: juggy

Titulek: Re: ...

Ten tvar má význam aj pre zbraňové systémy a rýchlosť pri vlnobití . Trup je stabilnejší pri vlnách a poskytuje lepšiu platformu pre railgun a laserové zbrane ktoré majú byť uvedené do prevádzky .

Vyhledávání