internetový armádní magazín

Třetí loď třídy America pro americkou námořní pěchotu

17.10.2018 21:20

Za šest let dostane americká námořní pěchota svoji třetí univerzální výsadkovou loď třídy America. Dne 15. října bylo slavnostně zahájeno řezání oceli pro stavbu plavidla pojmenovaného USS Bougainville (LHA-8). Cena USS Bougainville bude asi 3 miliardy dolarů, dokončení výstavby je naplánováno na rok 2024.

Celkově je plánováno pořízení dvanácti lodí třídy America. Vedoucí loď třídy USS America (LHA-6) byla přijata do služby v říjnu 2014, u druhé lodi USS Tripoli (LHA-7) je totéž očekáváno do konce letošního roku.

Lodě třídy America jsou srovnatelné s lehkými letadlovými loděmi. Mají 257 metrů dlouhou letovou palubu a mohou nést bojové letouny s krátkým vzletem a vertikálním přistáním F-35B Lightning II. Velení americké námořní pěchoty navrhuje, aby ministerstvo obrany překvalifikovalo tato plavidla na lehké letadlové lodě, ale zatím jsou oficiálně stále považovány za univerzální výsadkové lodě.

Lodě třídy America mají mít tzv. "zaplavenou palubu", na které se mohou nacházet malé výsadkové lodě a obojživelná vozidla, ale USS America a USS Tripoli jsou postaveny podle upraveného projektu a takovou konstrukci nemají. Místo toho jsou na plavidlech další hangárny, zásobníky leteckého paliva a dílny.

Celková délka USS Bougainville bude přesahovat 257 m a výtlak bude 45700 tun. Posádku bude tvořit více než 1000 osob a cca dalších 2000 osob může být přepravováno. Na lodi bude 12 přepravních konvertoplánů MV-22, 6 bojových letounů F-35B, 4 bitevní vrtulníky AH-1Z, 4 vrtulníky MH-60S a 3 vrtulníky UH-1Y. V případě použítí USS Bougainville jako lehkého letadlového nosiče může letadlový park tvořit až 22 letounů F-35B. Militarybox, CC BY-SA

                                USS America (LHA-6) / foto: Phil Konstantin / CC BY-SA 4.0

 

Diskusní téma: Třetí loď třídy America pro americkou námořní pěchotu

Datum: 19.10.2018

Vložil: lockdown

Titulek: QE

A viete o tom že ani nová QE ktorá práve testuje v USA vzlety a pristátia F-35B nemá záchytné lana je to v podstate vačšia LHD ako America a nástupca triedy Invicible len Harriery nahradili F-35B. Len nechápem prečo ju Briti nazývajú supercarrier, asi ich týpická hrdosť ano je to najvačší nosič aký doteraz postavili ale je obmedzený pre operácie zatiaľ len VTOL lietadiel. Ja ju za plnohodnotnú lietadlovku ako je Nimtz, Ford a Francúzka CHDG moc nepovažujem.

Datum: 18.10.2018

Vložil: Cami

Titulek: EM Katapult

Americe a Tripoli schází už jen katapult. Stálo by za úvahu zjištění, zda projektanti lodi uvažovali o možnosti dodatečné instalace elektromagnetického katapultu, případně zda tam na něj "nechali místo." Samozřejmě nejde jen o to, plavidlo musí také mít dostatečnou kapacitu elektrické energie. Americe a Tripoli by ten katapult vážně moc šiknul, variabilita nasazení z výsadkové na letadlovou by tím byla maximalizována a lodě by byly opravdu convertible.

Datum: 18.10.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: EM Katapult

Domníváme se, že tam místo na dodatečnou instalaci katapultu není. V původním upraveném projektu (America, Tripoli) se s nějakým masovým nasazením letadel rozhodně nepočítalo a pro případný zvětšený provoz F-35B musely být paluby dodatečně pevnostně zesíleny. Pokud mají Američani nějaké "šibalské" myšlenky, mohli by možnost doinstalace EM katapultu nechat otevřenou právě na nově stavěných lodích. Otázkou je: Bylo by to přínosné? S katapultem by se musel naistalovat i záchytný systém, a ten by zabral další prostor.

Datum: 18.10.2018

Vložil: kenavf

Titulek: Re: EM Katapult

Asi myslel štart s maximálnym nákladom a potom kolmé pristátie. Ale F-35B na to asi nie je zosilnené.

Datum: 18.10.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: EM Katapult

S F-35B je to naprosto zbytečné. De fakto budou mít 20 letadlových lodí. 11 klasických CVN a pak lehké třídy Amerika, ovšem stále se schopnostmi F-35 včetně nesení jaderných zbraní.

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Vyhledávání