internetový armádní magazín

Třetí torpédoborec třídy Zumwalt

13.12.2018 18:20

Dne 9. prosince byl v loděnicích Bath Iron Works v Maine slavnostně spuštěn na vodu třetí a poslední torpédoborec třídy Zumwalt nesoucí jméno Lyndon B. Johnson (DDG-1002). 

Americké vojenské námořnictvo (U.S. Navy) aktivně provozuje zatím jediný torpédoborec třídy Zumwalt, a to první loď třídy, spuštěnou na vodu v roce 2013 a přijatou do služby 15. října 2016. Druhá loď - Michael Monsoor, momentálně prochází testy. Původní plány přitom počítaly se stavbou až 32 nových torpédoborců Zumwalt. Obrovský nárust ceny a nejasnosti v nasazení dovedly námořnictvo k rozhodnutí obnovit stavbu starších torpédoborců třídy Arleigh Burke.

                      obraz torpédoborce Lyndon B. Johnson / foto: USN / Shawn Eklund / PD

 

 

Celkové náklady na tři torpédoborce třídy Zumwalt dosáhly hodnoty 22,5 miliardy dolarů. Za tuto částku lze podle amerického vojenského námořnictva postavit dvanáct torpédoborců třídy Arleigh Burke.

Stavba torpédoborce Lyndon B. Johnson (DDG-1002) byla zahájena v roce 2012. Oproti dvojici předešlých lodí byly při stavbě uplatněny některé odlišné postupy a jiné materiály. Motivací byla finanční úspora, takže poslední loď třídy bude paradoxně lodí nejméně pokročilou.  

Torpédoborce třídy Zumwalt jsou vybaveny osmdesáti vertikálními vypouštěcími šachtami Mk57, které pojmou každá od jedné do čtyř raketových střel, včetně typů SM-1, SM-2, SM-6 nebo Tomahawk. Podle posledních plánů budou torpédoborce Zumwalt zbaveny dvojice zamýšlených speciálních kanónů AGS (Advanced Gun System) ráže 155 mm a nahrazeny nejspíše běžnými v námořnictvu zavedenými kanóny. Výroba speciální munice pro kanóny AGS s projektily s koncovým navedením LRAP (Long Range Land Attack Projectile) se totiž ukázala při tak malém počtu kanónů jako značně nerentabilní. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Třetí torpédoborec třídy Zumwalt

Datum: 14.12.2018

Vložil: Omny

Titulek: u tohodle nepodarku

si opravdu jenom pamatuji, že když ta loď někam vyrazila, tak nikam nedorazila o)) protože po pár námořních mílích se zastavila a musela býti odtáhnuta zpět o)) Je to další ukázka toho jak lze utopit mld. USD.

Datum: 15.12.2018

Vložil: Lockdown

Titulek: Re: u tohodle nepodarku

Presne tak tieto polofunkčne exoty sú slepá ulička a čierna diera na USD. Mne napríklad veľmi páčia nové Ruské fregaty triedy Gorskov sú to krásne lode s mohutným arzenálom nedávno Rusi zahájili námorné skúšky druhej jednotky tejto triedy Admiral Kasatonov ktorý ma byt zaradený do služby budúci rok tretia loď je dokončená z 80 percent. Ale zdá sa že Amíci dostali rozum keď sa vrátili k torpédoborcom Arleigh Burke

Datum: 14.12.2018

Vložil: lockdown

Titulek: Lyndon Johnson

Zaujímavé :D Dostal meno po najnenávidenejšom prezidentovi v dejinách USA možno to prekoná nejaká budúca bárka s menom USS Donald J. Trump

Datum: 14.12.2018

Vložil: Fero

Titulek: Re: Lyndon Johnson

Neviem, či na tom s popularitou nebude Nixon ešte horšie.
Tak ale tých prezidentov, po ktorých by mohli pomenovať lode už moc voľných nieje. Keď už aj po "zabudnutom" J. Carterovi pomenovali ponorku.

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Vyhledávání