internetový armádní magazín

Turecko-americká slovní přestřelka kolem ruských systémů S-400

21.11.2017 18:00

V minulém týdnu se jeden z vysokých představitelů amerického vojenského letectva ve svém prohlášení nechal příliš unést a poněkud nediplomaticky uvedl, že pokud bude Turecko trvat na získání ruských raketových protiletadlových a protiraketých systémů S-400, tak se jednak nebude moci připojit k obdobným systémům NATO, ale může se také dočkat odmítnutí dodávek nových víceúčelových bojových letounů Lockheed Martin F-35A Lightning II.

V reakci na hrozbu odmítnutí dodávek nejnovějších amerických letadel Turecku v důsledku nákupu ruských systémů S-400, turecké úřady oznámily, že v takovém případě budou učiněna odvetná opatření a Turecko zváží vypnutí radaru NATO AN-TPY-2, který se od roku 2012 nachází na jeho území.

Radar AN-TPY-2 postavili Američané v oblasti Malatya, aby pomohli chránit Izrael před balistickými raketami. Podle dostupných zpráv dokáže tento radiolokátor detekovat všechny druhy létajících objektů ve vysokých nadmořských výškách na vzdálenos až tisíc kilometrů.

Ankara povolila instalaci radaru NATO k velkému zklamání Íránu a Ruska. NATO s jeho pomocí má schopnost sledovat celou západní část území Íránu. Pořízená data jsou předávána i do izraelského systému včasného varování proti raketám. V případě vypnutí radaru by Izrael přišel o řadu údajů pro své obranné raketové systémy. Militarybox, CC BY-SA

 

                                                                         AN-TPY-2

                                                              (foto: U.S. Army / PD)

 

Diskusní téma: Turecko-americká slovní přestřelka kolem ruských systémů S-400

Datum: 22.11.2017

Vložil: Sm

Titulek: German

Jestli se Němci k nim chovali arogantně a z vrchu tak jako k nám...ani se nedivím, že je vyštípali z Turecka.

Turecko si o sobě moc myslí. Mají spoustu nových zbrojních programů a chrlí jeden demonstrátor za druhým ale k seriové produkci nedochází...
Mají jen velké oči a ty zprávy o vývoji vlastního vrtulníku a letounu 5. Generace ani neberu vážně......

Ať jsou rádi že dostanou F-35 nebo technologii pro ten jejich vrtulník, který je postaven na amerických technických...
Takže turci dělejte raději kebab

Datum: 22.11.2017

Vložil: Mirra

Titulek: Re: German

to je fakt, ale od nákupů druhořadé použité západní techniky dělají slušné pokroky. Sice místy nos nahoru jako Indové, ale jde jim to o něco líp.

Datum: 22.11.2017

Vložil: Cateye

Titulek: ..

Slova američanů o zablokování dodávek F-35 mě utvrzují v domněnce, že dodávka S-400 jakožto citlivé a špičkové technologie (a tváří v tvář veletočům ve vztazích Rusko -Turecko), bude kompenzována ze strany Turecka něčím podobným...

Datum: 22.11.2017

Vložil: Mirra

Titulek: alternativa

osobně myslím že tohle je jen vděčná záminka jak se vykroutit z dodávek F-35 vzpurnému Erdoganovi. Už dřív jsem čekal kdy tohle přijde na přetřes, pro Američany už nejsou dost dobře manipulovatelní. Klidně se můžou připojit k ruskému programu co vychází z Su-57, po Indii by to byl zajímavý úlovek.

Datum: 22.11.2017

Vložil: Omny

Titulek: nepřekvapuje mně to

Američané jenom zase dělají to co nejlépe umí - vyhrožovat

Datum: 21.11.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: -

Myslím, že zůstane pouze u slovní války. Obě strany přijdou k závěru, že se potřebují a vše se vrátí do určitých mezí, i když doba velkého přátelství a spojenectví je pryč. Situace by se hohla změnit jedině s odchodem Erdogana.

Datum: 21.11.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: -

Myslím si to samé. I když se budou s Američany škorpit, nepřeběhnou do Ruského tábora.

Datum: 21.11.2017

Vložil: Rase

Titulek: -

V případě že dojde k zablokování prodeje letounů F-35, budou se nejspíš snažit urychlit projekt nového stroje páté generace, jenž se vyvíjí v rámci programu TFX. Jinak též známý jako projekt TAI TFX. Zpočátku byla partnerem značka Saab, v prosinci 2015 však byla coby hlavní partner vybrána společnost BAE Systems. Předpokládá se, že by výsledný letoun mohl vstoupit do služby v roce 2025. Otázkou je, zda by se v tomto případě nepokusila americká vláda zatlačit i na BAE, aby spolupráci přerušila. problematickou by mohla být i modernizace stávající flotily letounů (F-16), kterou by musely opět provést americké společnosti, v případě zamítnutí by tak bylo turecké letectvo doslova ochromené.

Datum: 21.11.2017

Vložil: ---

Titulek: Re: -

Doufám že brutální americký režim pořádně zatlačí,, až se s toho p-serou,,, a koupí SUCHOJ SU-35.......

Datum: 21.11.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: -

To by byla opravdu hodně krajní mez.

Datum: 21.11.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: -

To už Ankara rovnou může odejít z NATO. Sice k tomu Erdogan pomalu směřuje, ale myslím, že v blízké budoucnosti něco podobného není v zájmu ani samotného Turecka.

ps. Němce už z Tureckých základen vyštípali a ti se přesouvají do Jordánska, tak teď dělají ramena i na Američany

Záznamy: 1 - 11 ze 11

Vyhledávání