internetový armádní magazín

Turecko, Německo a Malajsie budou spolupracovat na obrněných vozidlech

09.08.2016 15:20

Podle tureckých zpráv, výrobní společnosti obrněných vozidel BMC, Rheinmetall AG a Etika Strategi z Turecka, Německa a Malajsie budou společně realizovat některé projekty vývoje a  výroby obrněných vozidel na svých domácích i zahraničních trzích. Firmy vytvoří společný podnik se sídlem v Turecku a plánují vytvořit návrhy nových kolových i pásových obrněných vozidel, která budou nabízena především na trzích Turecka, Malajsie, Středního východu a některých asijských zemí. 

Společnosti BMC a Rheinmetall se na základě uzavřené dohody pravděpodobně také stanou partnery v projektu tureckého hlavního bojového tanku Altay vyvinutého společností Otokar, s podporou korejské firmy Hyundai Rotem. Společnost BMC se uchází o organizaci sériové výroby tanků Altay pro turecké ozbrojené síly, které v první fázi očekávají kolem 250 tanků.

Turecký tank Altay by mohl být v blízké budoucnosti zajímavou alternativou i pro tankové vojsko české armády. Cena tohoto tureckého tanku by mohla být zajímavá a německá firma Rheinmetall AG by v tomto případě mohla být garantem kvality a servisní opory. Militarybox, CC BY-SA

                    turecký tank Altay, který nezapře svůj velký vzor v německém MBT Leopard 2

                                                    (foto: Karaahmet / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Turecko, Německo a Malajsie budou spolupracovat na obrněných vozidlech

Datum: 10.08.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Altay pro AČR

Když nad tím tak uvažuji, tak Altay by nebyl až tak špatná volba. Jde o moderní tank, který je dost podobný vysněnému Leopardu 2A7 a bude vyráběn v zemi našeho "jako spojence" z NATO, což je o malý krůček lepší, než když máme tanky T-7M4CZ, jejichž základ pochází z SSSR. Na tohle by něktří "odborníci" mohli slyšet.

Datum: 10.08.2016

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Altay pro AČR

Nějak si tím Tureckem nejsem jistej. Lepší spojenci jsou podle mne Kurdové .... Každopádně tanky řady T-72 koncepčně zastaralé jsou.

Datum: 09.08.2016

Vložil: Rase

Titulek: Altay

Altay je vlastně taková skládačka různých komponentů, které jsou dostupné na trhu (obdobně jako korejský K2). V podstatě takový mix mezi Leclerckem a Leopardem + některé novinky.
Pokud by to Rheinmetall myslel vážně i pro evropské státy, tak by měl vymyslet nějaký drsný název (!) a upravit vzhled aby byl méně podobný tanku pro Asijce. Pak by to fungovat mohlo. To že by byla hrubá konstrukce z Turecka je asi jedno, velká část komponentů je stejně z německa. Smontovat si to už může každý stát doma :)

Vyhledávání