internetový armádní magazín

Turecko zahajuje výrobu protilodních střel ATMACA

05.11.2018 13:55

Turecko zahajuje výrobu vlastních protilodních řízených střel. Turecké ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s firmou Roketsan na sériovou výrobu řízených střel typu ATMACA.

Vývoj tureckých protilodních řízených střel byl zahájen již v roce 2005. Současnénu zahájení jejich sériové výroby předcházely důkladné testy. Podle plánů mají být protilodními řízenými střelami ATMACA vybaveny turecké lodě programu MILGEM.

Protilodní střela ATMACA má svůj vzor v americké střele Harpoon. Turecké ministerstvo obrany však uvádí, že turecké společnosti pro střelu vyvinuly zcela nový řídící systém, aktivní radiolokační naváděcí hlavici, kombinovanou inerciální-satelitní navigační jednotku a také obousměrné zařízení pro přenos dat, které kromě jiného umožňuje střele také zasahovat stacionární cíle na pobřeží.

Střela ATMACA je podzvuková, je zatím vybavena francouzským turbodmychadlovým letovým motorem Safran (Turbomeca) TR140 (v budoucnosti má jít a domácí tureckou jednotku) a startovním raketovým akcelerátorem na tuhá paliva.

ATMACA má průměr těla 350 mm, délku 6 m, rozpětí křídel 1,4 m a celkovou hmotnost 800 kg. Střela nese bojovou průbojně-trhavou hlavici o hmotnosti 200 kg, její letová rychlost se pohybuje v rozsahu 0,8 až 0,85 Machu a je její maximální dosah přesahuje 200 km. Militarybox, CC BY-SA

                               test střely ATMACA / foto: Turkish Navy / CC BY-NC

 

Diskusní téma: Turecko zahajuje výrobu protilodních střel ATMACA

Datum: 06.11.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

Tiež ma to napadlo

Datum: 05.11.2018

Vložil: hulvath

Titulek: Ma to cenu

dneska zavadet do vyzbroje podzvukovou strelu ? Phalanx nebo Kornet to schroustaji jak pralinky :)

Datum: 06.11.2018

Vložil: Jan

Titulek: Re: Ma to cenu

No.... KORNET to asi nedá :-)

Záznamy: 1 - 3 ze 3

Vyhledávání