internetový armádní magazín

Type 10 - nový japonský tank

25.06.2012 12:10

Někdy v polovině devadesátých let byl v japonském výzkumném institutu TRDI (Technology Research and Development Institute) a největší japonské zbrojovce Mitsubishi Heavy Industries zahájen vývoj zcela nového hlavního bojového tanku, který dostal v projektové fázi označení MBT-X, nebo TK-X. Vývoj nového tanku probíhal ve velkém utajení a do médií uniklo o použité technice, technologiích a samotném průběhu prací minimum informací. Bylo však známo, že velký důraz byl při vývoji kladen na vysokou vyspělost v oblasti přístrojového vybavení, která má umožnit vysoce efektivní působení i na tzv. "digitálním bojišti" budoucnosti, celkové snížení bojové hmotnosti oproti předcházejícímu tanku Type 90, zmenšení rozměrů a zlepšení mobility.

Představení tanku veřejnosti přišlo zcela překvapivě, a to 13. února 2008. Jednalo se asi o jedno z největších překvapení v historii japonského vývoje vojenské techniky. Tank byl veřejnosti představem jako - Type 10.

                                                              sériový MBT Type 10

                                                               (foto: Los688 / PD)

 

                                                             sériový MBT Type 10

                                                              (foto: Los688 / PD)

 

Nový tank má délku s kanónem vpřed asi - 9,42 m, šířku - 3,24 m a výšku - 2,3 m. Bojovou hmotnost tanku se podařilo "srazit" na hodnotu 44 tun se střední úrovní pancéřové ochrany. Odstrojením lze hmotnost snížit až na 40 tun, přidáním další přídavné ochrany se hmotnost naopak zvyšuje až na 48 tun. Tank Type 10 spojuje klasické tvary a uspořádání "západních" tanků s rozměry a hmotností tanků ruského původu a ukazuje tak možnou cestu dalšího vývoje.

Osádku tanku Type 10 tvoří tři osoby - velitel a střelec s pracovními místy ve věži a řidič s pracovištěm v přední levé části korby. Tank je vyzbrojen kanónem ráže 120 mm s hladkým vývrtem hlavně, který vyvinula společnost JSW na základě licenčně vyráběného kanónu L44 německé firmy Rheinmetall. V kanónu se používá nová japonská munice, je však zajištěna kompatibilita s veškerou tankovou municí kalibru 120 mm NATO. Nabíjení zajišťuje nabíjecí automat se zásobníkem na 14 kusů munice v zadní části věže (další munice je umístěna v muničním bunkru v korbě). Automat dokáže nabít více než 8 nábojů za minutu. Doplňkovou výzbrojí tanku je s kanónem spřažený kulomet Type 74 ráže 7,62 mm a ručně ovládaný kulomet M2HB kalibru 12,7 mm na střeše věže u příklopu velitele. Vozidlo je vybaveno soustavou vrhačů dýmových granátů a je pro něj připravován i systémem aktivní ochrany japonské konstrukce.

                                                  přední část bojové věže tanku Type 10

                                                                 (foto: Los688 / PD)         

 

Přístrojové a senzorové vybavení tanku je na velmi vysoké úrovni. Stanoviště velitele tanku je vybaveno velitelskou věžičkou se soustavou osmi hranolových periskopů, která umožňuje veliteli téměř celokruhové pozorování okolí tanku. Hlavním přístrojem velitele je však panoramatický pozorovací a zaměřovací přístroj nacházející se na vyvýšeném podstavci na pravé zadní straně stropu věže. Přístroj má stabilizované zorné pole a sdružuje v sobě televizní kameru, termovizní kameru a laserový dálkoměr. Obraz pořízený přístrojem je přenášen na hlavní 14" dotykový displej velitele tanku, nebo i displeje ostatních členů osádky. Obraz může být též přenášen s dalšími údaji jako je např. poloha a čas do velitelského a řídícího systému nadřízených stupňů velení (Command & Control System).

Stanoviště střelce tanku je osazeno televizním a termovizním zaměřovačem se samostatnými vstupními kanály optické informace, integrovaným laserovým dálkoměrem a záložním teleskopickým zaměřovačem umístěným u sériových strojů vpravo od kanónu. Hlavní zaměřovač střelce je vybaven systémem automatického sledování cíle a systémem identifikace "vlastní-cizí". Podrobnější informace o přístrojích zatím nejsou k dispozice a podle známých obrazových záběrů se nedají ani vydedukovat. Obraz z hlavního zaměřovače je střelci promítán taktéž na 14" dotykový displej.

Systém řízení palby a bojová činnost osádky tanku Type 10 se nejspíše řídí principem "hunter-killer", tj. že, velitel vyhledává na bojišti cíle a předává je střelci ke zničení, avšak palbu může vést i zcela samostatně.

Nejnovější japonský tank pochopitelně nepostrádá i další vymoženosti jako je systém detekce a indikace ozáření laserovým paprskem, automatický protipožární systém, automatický systém varování a ochrany proti ZHN, moderní radiostanice a družicový navigační systém GPS.

Mobilita tanku je zajištěna osmiválcovým dieselovým motorem značky Mitsubishi o výkonu 890 kW (více jak 20 kW na tunu hmotnosti). Na motor navazuje speciální převodovka s plynule měnitelným převodem CVT (Continuously Variable Transmission). Tank Type 10 může dosáhnout rychlosti až 70 km/h, a to při jízdě vpřed i vzad. Stejně jako japonský tank předcházející generace, je i Type 10 vybaven hydropneumatickým odpružením, které umožňuje měnit světlou výšku tanku a jeho náklon. Podvozek disponuje na každé straně trochu překvapivě pouze pěti pojezdovými koly, třemi nosnými kladkami, napínacím kolem vpředu a hnací rozetou vzadu. Pásy jsou standardní ocelové s kovopryžovými spoji a mohou být vybaveny pryžovými patkami.

Tank Type 10 je schopen s patřičnou přípravou překonávat vodní překážky jízdou pod vodou.

                                                       zadní partie tanku Type 10

                                                           (foto: Los688 / PD)

 

Pokud jde o pancíř tanku Type 10, konkrétních údajů je velmi málo. Zdá se však, že byl použit zcela nový typ pancíře z nano-krystalické oceli, která disponuje značnou pevností. Použití právě tohoto typu pancíře pravděpodobně přispělo k relativně malé hmotnosti tanku. Ocelové pancíře jsou na nejvíce exponovaných místech doplněny o rychle zaměnitelné zesilující kompozitové bloky.

Podle dostupných informací měly japonské ozbrojené síly na konci roku 2015 disponovat 68 kusy tanků Type 10.

         

                pozorovací přístroj velitele na               pozorovací a zaměřovací přístroje střelce

                předsériovém tanku Type 10                       na předsériovém tanku Type 10

                                           předsériový tank Type 10 při předváděcí jízdě

                                                            (foto: T. Goto / PD)

                                                   

 

 

TECHNICKÁ DATA

 

Typ:  hlavní bojový tank

Osádka:  3 osoby

Bojová hmotnost:  44 t

Délka:  9,42 m

Šířka:   3,24 m

Výška:  2,3 m

Výkon motoru:  890 kW

Max. rychlost:  70 km/h

Výzbroj:  kanón JSW ráže 120 mm

                spřažený kulomet Type 74 ráže 7,62 mm

                PL kulomet M2HB ráže 12,7 mm

 

 

 

 

                                                                           Autor článku:  ing Zbyněk Novotný

 

 

 

 

Poslední revize článku: 6.1.2017

 

Vyhledávání

 

 

 

 

 

B O N U S