internetový armádní magazín

Ukrajina bude spolupracovat na modernizaci polských tanků Twardy

20.01.2016 14:55

Ukrajina v minulém týdnu opět potvrdila svoji připravenost spolupracovat s Polskem na modernizaci polských hlavních bojových tanků PT-91 Twardy. Další kolo jednání mezi ukrajinskou společností ChMZ FED a zástupci Svazu polského obranného průmyslu o spolupráci proběhlo ve Varšavě a přineslo určitý pokrok. Během další fáze má polská delegace navštívit továrnu v ukrajinském Lvově a seznámit se s místními možnostmi.

Tank typu PT-91 Twardy je polskou vývojovou verzí sovětského T-72 a ve výzbroji polské armády se nachází od roku 1995. Tank Polsko vyvinulo téměř samostatně a použilo ve velké míře také polských komponentů, které se později uplatnily při modernizacích tanků T-72 i jinde ve světě.

PT-91 Twardy se dočkal také exportu, ve verzi PT-91M Pendekar ho používají ozbrojené síly Malajsie.

Ukrajina chce spoluprací s Polskem získat možnost na modernizaci také vlastních uložených tanků řady T-72 v souladu se standardy NATO. Militarybox, CC BY-SA

                                                                       PT-91 Twardy

                                                                 (foto: Raf24 / CC BY)

 

Diskusní téma: Ukrajina bude spolupracovat na modernizaci polských tanků Twardy

Datum: 21.01.2016

Vložil: David

Titulek: PT-91 Twardy

Pokud k této spolupráci opravdu dojde, motivem Poláků by mohlo být získání nových exportních úspěchů. Twardy se zatím podařilo exportovat pouze do Malajsie a to v relativně malém množství. Ukrajině se sice nezdařil export tanků T-84, ale zato se jí zdařil export tanků do některých afrických států - třeba modernizovaných T-72 do Etiopie. Tyto země patrně budou chtít další tanky - a nějaká modernizovaná varianta PT-91 by pro ně mohla být zajímavá.
A modernizované PT-91, resp. T-72 by mohly být významnou posilou i pro samotnou ukrajinskou armádu vzhledem k potížím při dodávkách T-84 Oplot

Datum: 21.01.2016

Vložil: Pospa

Titulek: Ukrajina

"Ukrajina chce spoluprací s Polskem získat možnost na modernizaci také vlastních uložených tanků řady T-72" Já to vidím tak, že v poslední době se ukrajina v oblasti stavby a modernizace tanků moc nevytáhla. Na co sáhli, to dopadlo špatně. A toto je šance, jak participovat na nějákém projektu a případně si osvojit technologie pro modernizaci vlastních tanků. Snad jim to pomůže vschopit se.

Datum: 20.01.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Twardy

Je to jenom politická hra - ukázat jak ta Evropa dá Ukrajině šanci, jak jsme jim otevření, jak mají něco co potřebujem a jak se budou krásně integrovat. Ukázat zlému Rusku, že Ukrajinu máme na rozdíl od Ruska rádi, a že s ní cítime a budeme ji podporovat v boji s agresivním Ruskem, které ji chce uchvátit a využívat pro budování svého velmocenského postavení. Prostě šaškárna v podání Polska (s úsměškem USA v pozadí), které udělá všechno možné, co by mohlo Rusáky nějak poškodit nebo je naštvat, nebo jim jen naznačit, že jimi pohrdá.
Myslím si, že Polsko žádnou Ukrajinu pro modernizaci tanků Twardy vůbec nepotřebuje, když si dokázalo tento tank téměř samo vytvořit, tak by bylo podivné, že by si ho nedokázalo samo i modernizovat. Navíc již nepůjde o žádnou super modernizaci, protože potenciál konstrukce T-72 je téměř vyčerpán. Přínosnost Ukrajiny pro vývoj tankové techniky umřela s rozpadem SSSR.

Datum: 20.01.2016

Vložil: Dodo

Titulek: Re: Twardy

Tomu se říká: Vyhraněný názor. Když se nad tím však zamyslím, tak s tím můžu klidně souhlasit a dát tomu palec nahoru. Ukrajinci budou pro Poláky vyrábět asi jen nějaké komponenty, které by si Poláci dokázali vyrobit klidně i doma. Pokud vyloučím zajímavé ukrajinské motory (o které Poláci zřejmě nemají zájem), tak mě nenapadá nic, co by mohli mít Ukrajinci lepšího než Poláci.

Datum: 20.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: ukrajinské modernizace

Vzhledem ke kvalitě modernizací a výroby vojenské techniky na Ukrajině v posledních letech, si nejsem zrovna jistý, že je to pro Polsko výhra. Ale nechme se překvapit, jak to nakonec dopadne...

Datum: 20.01.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: ukrajinské modernizace

Jo, nechme se překvapit. Ukrajina je zatím etalonem nekvality, a možná jde pouze o účelovou spolupráci.

Záznamy: 1 - 6 ze 6

Vyhledávání