internetový armádní magazín

USAF pokračuje v definování požadavků na nový bitevník

08.04.2016 18:30

Americké vojenské letectvo (U.S. Air Force) pokračuje v definování požadavků na nový bitevní letoun, který by mohl nahradit známý typ A-10 Thunderbolt II (Warthog). Stanovení požadavků je vždy prvním krokem ve vývoji jakéhokoliv typu zbraně. Jakmile tyto požadavky spatří světlo světa, začne studie nákladavosti jednotlivých řešení. Letectvo zvažuje zatím asi tři - vývoj zcela nového stroje (program A-X), vytvoření bitevníku na základě existujícího letounu a prodloužení životnosti A-10.

                                                                          A-10C

                                                         (foto: USAF / A. Goosic / PD)

 

Co se týče možnosti vzniku nového bitevníku na základě existujícího letounu, přicházejí v úvahu tři existující platformy - turbovrtulové stroje AT-6 nebo A-29 Super Tucano, a nebo proudový stroj Scorpion od firmy Textron Airland. Existuje též určitá možnost vzniku bitevníku na základě nového cvičného letounu připravovaného v programu T-X. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: USAF pokračuje v definování požadavků na nový bitevník

Datum: 12.04.2016

Vložil: Cateye

Titulek: Zazvonil zvonec...

...a snu o JSF je konec.

Datum: 09.04.2016

Vložil: David

Titulek: Nový bitevník

Já osobně bych potřebu nového bitevníku viděl i na "druhé straně" - v Rusku. Ano, Su-25 je velice kvalitní, výkonný letoun. Ale nemůže sloužit do nekonečna, mnohé jednotky jsou prostě již staré a opotřebované. Rusko přitom potřebuje těžké, odolné pancéřované bitevníky - už vzhledem ke konfliktům, kterých se účastní (Čečensko, Střední Asie, Sýrie) Především proto vidím v Rusku potřebu nového bitevníku, řekněme jakéhosi analogu Su-25 s prvky letounů páté generace
A co se týče USA - i zde pochybuji, že by pro bitevní úkoly stačil nějaký turbovrtulový letoun, jako je AT-6

Datum: 09.04.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: Nový bitevník

Možná se Amíci snaží nemístně šetřit zrovna na bitevníku? Třeba považují za dostatečnou obranu pro něj svoji víru ve vzdušnou převahu vždy a všude a na věčné časy...No šetřit by měli začít otázka zní kde to bude nejmín bolet...Nechtěl bych být pilotem bitevního AT 6 v konfliktu se silným protivníkem...USA mají stále na víc!!

Datum: 09.04.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Nový bitevník

...je veřejně známo, že na následovníkovi Su-25 se v Rusku již delší dobu pracuje. Ale již verze SM3, kterou začnou přebírat zřejmě už letos, je výrazně modernizovaná a na příštích 15 let tak mají vystaráno.

Datum: 09.04.2016

Vložil: Locket

Titulek: Re: Re: Nový bitevník

Ano, a již v Sýrii se předvedly modernizované stroje Su-25SM

Datum: 11.04.2016

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Nový bitevník

Ono se to má tak že, že USAF mění taktiku na útoky ze středních výšek , kde nehrozí takové riziko sestřelu od AAA ,manpads a shorad, stačí se podívat na příčiny sestřelů a-10 a Su 25.Ta se ovšem nehodí pro všechno , Mohu se tu sáhodlouze rozepisovat , proč tomu tak je , ale stačí se podívat na filozofii konstrukce A-10 a třeba F35 a je jasné že pro řadu úkolů jsou f-35 naddimenzované , drahé a jejich použití by bylo plýtváním. Zůstává tedy potřeba levného protipovstaleckého letadla.

Datum: 08.04.2016

Vložil: Barack OBAMBA

Titulek: to bude fuška .....

Naši udajní kamarádí mají co dohánět protože SU-25 je zjevně lepšííííí...

Datum: 09.04.2016

Vložil: Kuba

Titulek: Re: to bude fuška .....

V čem je SU-25 lepší ?

Datum: 09.04.2016

Vložil: pepek vyskoč

Titulek: Re: Re: to bude fuška .....

ve všem.....

Datum: 10.04.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Re: to bude fuška .....

Přesně Tááááák!!! A nejtrapnější je ta ubohá hamburgrožroutská pidiimitace na letecký kanon proti pozemním cílům !!!! S tíííímmm se tak dloubat v noseeee!!!!!!!!!! :)

Datum: 10.04.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Re: Re: to bude fuška .....

Omlouvám se nechtěl sem se nikoho dotknout byl sem včera trochu spol uvolněný. Chtěl sem jen poznamenat že i A 10 má své kvality mezi něž patří například jeho kanonová výzbroj...Celkově jsou mi sympatické nekonvenční stroje...https://cs.wikipedia.org/wiki/GAU-8_Avenger

Datum: 11.04.2016

Vložil: Dip

Titulek: Re: to bude fuška .....

A kde se ta SU 25 ukázalo? A-10 je narozdíl od SU 25 ostřílenej a prověřenej letoun v opravdový bitvě. O SU 25 se doslíchám jen když ji džihádisti sestřelej.

Datum: 11.04.2016

Vložil: ......

Titulek: Re: Re: to bude fuška .....

troubo....

Datum: 11.04.2016

Vložil: Kuba

Titulek: Re: to bude fuška .....

Zatím žádný argument...

Datum: 11.04.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: to bude fuška .....

Podle Wiki což rozhodně není rusofilní zdroj by mělo mít sučko lepší letové vlastnosti...Je tam také přehled konfliktů již se tento ruský plnokrevník účastnil...Já si myslím že kvalitní je ruská i americká mašina... https://cs.wikipedia.org/wiki/Suchoj_Su-25

Záznamy: 1 - 15 ze 15

Vyhledávání