internetový armádní magazín

USAF zkouší lehké bitevníky programu OA-X

03.08.2017 08:55

Americké vojenské letectvo (U.S. Air Force) na své letecké základně Holloman v Novém Mexiku zahájilo zkoušky lehkých bitevních letadel. Zkoušky jsou součástí programu OA-X, jehož cílem je najít nejvhodnější typ stroje pro novou třídu lehkých provozně nenáročných bitevních a průzkumných letadel amerického vojenského letectva. 

Zkoušek na základně Holloman, které budou mít spíše pouze předváděcí charakter, se podle posledních zpráv účastní letouny Scorpion a AT-6 Wolverine od firmy Textron, letoun A-29 Super Tucano brazilského Embraeru nabízený společností Sierra Nevada Corporation a stroj AT-802L Longsword od firmy Air Tractor. Letoun Scorpion je dvoumotorový proudový stroj, ostatní tři typy jsou zástupci jednomotorové turbovrtulové koncepce.

Vyhodnocení zkoušek letounů může vést k přímému nákupu některého z typů americkým vojenským letectvem, k rozhodnutí o dalším experimentování nebo také k úplnému zrušení celého zamýšleného konceptu. Militarybox, CC BY-SA

                                                                        Scorpion

                                                         (foto: tataquax / CC BY-SA)

 

                                                                    AT-6 Wolverine

                                                      (foto: Airwolfhound / CC BY-SA)

 

                                                                  A-29 Super Tucano

                                                         (foto: Nardisoero / CC BY-SA)

 

                                                                AT-802L Longsword

                                                     (foto: Marc Lacoste / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: USAF zkouší lehké bitevníky programu OA-X

Datum: 04.08.2017

Vložil: Caminante

Titulek: Proudový nebo turbovrtulový?

Zkoušky uvedených letadel prováděných USAF na mě dělají dojem, že chtějí získat maximum relevantních informací ke koncepčnímu rozhodnutí, jakou cestou se vydat. Zda stroj s proudovým či turbovrtulovým pohonem. Výběr konkrétního typu by podle mě měl být v této fázi zcela podružný.

Datum: 03.08.2017

Vložil: Duda

Titulek: ...

Zajímavé hračky. Chtěl bych ty letadla vidět v akci, hlavně tedy toho military-zemědělce.
Otázkou zůstává, jestli až nějaká taková letadla ve větším počtu zavedou, nezjistí, že jsou k hov.. , podobně jako dnes ve velkém napráskané MRAPy.

Datum: 03.08.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: ...

Program OA-X je o hledání konceptu. Rozhodně nelze popřít, že se najdou situace, při kterých budou taková letadla tím správným nástrojem. Asi se však bude muset najít ta správná míra, což ale bude velmi obtížné vzhledem k tlaku různých zájmových skupin.

Datum: 03.08.2017

Vložil: Rase

Titulek: Scorpion

Držím palce Scorpionu, byť je provozně dražší než konkurence, vyšší rychlost se může hodit v případě nutnosti rychle zmizet.

Datum: 03.08.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re: Scorpion

Scorpion bude dobrý, ale jeho výběrem by USAF popřelo, to co dosud tvrdilo, že hledá něco velmi nenáročného. Vyšší rychlost se pochopitelně hodit může. Osobně si významem této kategorie bojových letadel nejsem zcela jistý.

Datum: 03.08.2017

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: Scorpion

No jo, ale za 30, možná jen 20 milionů USD nákupky, 2.500 USD na hodinu letu a pozemnímu zabezpečení na úrovni "dospělých" letadel :(
To ten "ozbrojený JeZeĎák" má výhodu v možnosti operovat odkudkoli ... stejně jako práškaři :) A na honění pasáků koz by stačit měl.
Záleží na tom, k čemu to budou chtít používat.

Datum: 03.08.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Scorpion

Chápal bych to, že nakoupí pár desítek práškařů na mise typu Afgánistán, ale jinak tento typ letadel opravdu nemá smysl. Zvlášť když většina států používá ozbrojené výcvikové stroje, tady by to šlo taky

Datum: 03.08.2017

Vložil: Pepe

Titulek: OA-X

Mezi těmi čtyřmi je velmi těžké vybrat. Asi bych šel do Super Tucana nebo Wolverina, protože Scorpion bude přece jenom provozně náročnější a Longsword je už tak trošku exot.

Vyhledávání