internetový armádní magazín

V Rusku byl odložen vývoj inteligentního projektilu

10.12.2018 15:30

V Rusku momentálně neexistuje technologie, která by umožnila vytvoření inteligentního projektilu puškové munice. Vývoj domácího ruského kontrolovaného projektilu schopného opravit svůj let byl proto odložen. V posledních letech byla v této oblasti provedena v Rusku řada teoretických studií, které ukázaly, že v dohledné době není možné tuto myšlenku přiměřeně realizovat.

V roce 2016 oznámil Andrej Grigorjev, generální ředitel Nadace pro pokročilé výzkumy, že se pracuje na vývoji perspektivního komplexu s kontrolovaným projektilem. V roce 2017 vedoucí klastru Vooruženije státní společnosti Rostech Sergej Abramov poukázal na to, že laboratoře se zabývají tvorbou projektilů s naváděním. Podle Abramova bylo na rok 2020 naplánováno vytvoření experimentálních vzorků projektilů.

První, kdo vyvinul inteligentní projektily, jsou Spojené státy. Agentura perspektivních obranných projektů DARPA v roce 2010 zahájila program EXtreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) a v roce 2015 oznámila úspěšné testování projektilu .50 BMG řízeného laserovým paprskem. Militarybox, CC BY-SA

                                                        EXACTO / foto: DARPA / PD

 

Diskusní téma: V Rusku byl odložen vývoj inteligentního projektilu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání