internetový armádní magazín

Ve Francii vzniknou střely MICA nové generace

27.07.2018 11:35

Ve Francii budou zahájeny vývojové práce na nové generaci leteckých protiletadlových řízených střel středního dosahu MICA NG (NG = Nouvelle Génération).
Podle francouzského prohlášení, které je všeobjímající, ale přesto nic neříkající, má MICA NG poskytnout větší možnosti, jak čelit hrozbám na moderním bojišti. Měly by vzniknou dvě verze střely MICA NG - jedna vybavená aktivní radiolokační hlavicí a druhá s infračerveným senzorem. Půjde tedy o podobný stav jaký existuje i nyní s variantami MICA RF/EM a MICA IR. Dodávky nových střel MICA NG obou verzí pro francouzské letectvo by měly být zahájeny v roce 2026 a trvat asi do roku 2031.
Práce na střelách MICA NG budou svěřeny konsorciu vedenému společností MBDA a zahrnujícímu i firmy Safran a Thales. Všechny součásti nových střel mají pocházet z Francie, což má přinést neomezené možnosti jejich exportu. Současná generace střel MICA používá ve velké míře americké komponenty, takže k jejich vývozu je požadován souhlas americké DDTC (Directorate of Defense Trade Controls), která má na starosti kontrolu vývozu a dovozu zbraní v souladu se zájmy národní bezpečnosti a zahraniční politiky Spojených států. 

Francouzská střela MICA (Missile d’Interception, de Combat et d’Autodéfense) byla vyvíjena společností Matra od první poloviny osmdesátých let pro letouny řady Mirage 2000 a Rafale. Do výzbroje francouzského letectva byla oficiálně zařazena v roce 1996 a nahradila střely Super 530 a částečně i střely řady Magic. Jak již bylo uvedeno MICA existuje ve verzi s aktivním radiolokačním navedením (MICA RF, nebo vypepšená EM) a ve verzi s pasivním infračerveným navedením (MICA IR). MICA má délku 3,1 m a průměr  těla 0,16 m, její hmotnost je 112 kg. Dosah střely je do 60 km. Militarybox, CC BY-SA

                                                                         MICA IR

                                                      (foto: Captainm / CC BY-SA 3.0)

 

Diskusní téma: Ve Francii vzniknou střely MICA nové generace

Datum: 30.07.2018

Vložil: veterán 47

Titulek: MICA

Nemyslím si, že dosah PLRS vzduch-vzduch je rozhodujúci parameter. V prípade konfliktu dvoch sofistikovaných protivníkov, určite dôjde k masívnemu použitiu systémov REB, čo práve najviac obmedzí ich použitie. Inerciálny navigačný systém proti pohyblivým letiacím cieľom bude neúčinný a rušenie datalink neumožní presné navedenie na cieľ.
V týchto prípadoch bude preto rozhodujúce nasadenie PLRS krátkého dosahu.

Datum: 27.07.2018

Vložil: Pepe

Titulek: MICA

U střel MICA mě celkem překvapuje jejich malý dosah 60 km. Jsou delkarovány jako střely krátkého a středního dosahu, určitě mají dobré manévrovací vlastnosti a dobré systémy navedení, ale v dosahu neobstojí v konkurenci amerických AMRAAM a ruských R-77, které mají dosah 100+, v posledníverzích 180-190 km.

Datum: 28.07.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: MICA

Jak se to vezme... U střel MICA se podařilo vývojářům při rozměrech střel krátkého dosahu (AIM-9, R-73) dosáhnout dvojnásobného dosahu, než je u těchto střel obvyklé! Dokonce až takového, že svým dosahem spadá do kategorie středního dosahu (byť na jeho spodní hranici)...

Vyhledávání