internetový armádní magazín

Více letadel M-346 Master pro polské letectvo

20.01.2018 18:15
Polské ministerstvo obrany hodlá pořídit další cvičná letadla M-346 Master. Mělo by jít asi osm kusů - čtyři do roku 2020 a čtyři v letech 2021 až 2022, jejichž dodání bude vyjednáváno se společností Leonardo.

Letouny M-346 Master u polského letectva nahrazují zastaralé TS-11 Iskra. Smlouva na jejich dodávky byla uzavřena 27. února 2014. Smlouva má hodnotu asi 280 milionů EUR a zahrnuje osm letounů a opci na další čtyři, podpůrné vybavení, pozemní výcvikový systém, výcvik instruktorů a pozemního personálu a servis. 

První dva Mastery přiletěly do Polska na leteckou základnu v Demblinu 14. listopadu 2016. K dnešnímu dni má polské letectvo již všech osm strojů základní objednávky.

Polskému letectvu dodané letouny se částečně liší od běžných sériových M-346 Master. Letadla jsou vybavena modifikovaným systémem BREO, který je přizpůsoben pro pomoc při výcviku pilotů bojových letounů F-16, nejnovější verzí softwaru, která umožňuje simulovat bojové situace a použití různých druhů zbraní a také systémem výměny digitálních informací. Polské Mastery disponují také kabinovým závěsem pro oslepení pilota, který má umožnit simulaci pilotáže bez vidu a brzdícím padákem. 

Podle dostupných informací nebylo přijetí M-346 do provozu u polského letectva zcela bez problémů. U první dvojice dodaných letounů údajně nefungovala simulace použití zbraní. Poruchu se podařilo odstranit až v prosinci 2017 a společnost Leonardo musí polskému ministerstvu obrany zaplatit pokutu ve výši 29 milionů dolarů. Militarybox, CC BY-SA

                                                                     M-346 Master

                                                         (foto: Duch.seb. / CC BY-SA)

 

 

Vyhledávání