internetový armádní magazín

Vozidla Boxer britské armády se stanou realitou

24.09.2018 10:55

Britský ministr obrany Stuart Andrew představil na výstavě DVD 2018 v Milbrooke vozidlo Boxer jako nové kolové BVP britských ozbrojených sil. Boxer je dílem německo-nizozemské průmyslové skupiny ARTEC GmbH, ale na vývoji se původně podílela i Velká Británie.

Britská armáda hodlá koupit minimálně 500 vozidel Boxer. Britský ministr obrany oznámil, že projekt pořízení vozidel Boxer zajistí zaměstnání minimálně pro tisíc lidí v Britámii. Skupina ARTEC GmbH si musí do konce letošního roku vybrat britského průmyslového partnera. Přijetí vozidel Boxer je plánováno na rok 2023.

Konstrukce vozidla Boxer je modulární. Dá se upravit do řady různých podob výměnou přepravních nebo speciálních modulů na ložné ploše. Pohon zajišťuje motor MTU V8 199 TE21 o výkonu 720 kW. Maximální rychlost je asi 103 km/h a maximální dojezd 1050 km. Bojová hmotnost vozidla verze BVP může přesahovat 36 tun. Militarybox, CC BY-SA

            vozidlo Boxer v provedení pro Austrálii / foto: Graham Robson-Parker / CC BY-SA.4.0

 

Diskusní téma: Vozidla Boxer britské armády se stanou realitou

Datum: 24.09.2018

Vložil: Bedřich-S

Titulek: Boxer

Může mě někdo vysvětlit, proč německo-nizozemský kolový obrněný transportér, v podstatě tedy auto, má místo řidiče vpravo. Britům to teď budu určitě vyhovovat, ale pro jiné Evropany je to trošku na prd. Nebo ne?

Datum: 25.09.2018

Vložil: swist

Titulek: Re: Boxer

Aj leopard ma vodica v pravo a zda sa, ze to nikomu nevadi.

Datum: 25.09.2018

Vložil: Bedřich-S

Titulek: Re: Re: Boxer

Leopard je tank, tam je to celkem jedno jestli řidič má optimální výhled v silničním provozu.

Datum: 24.09.2018

Vložil: David

Titulek: Boxery

Kdysi od pořízení Boxerů Británie vycouvala, a dnes se k nim vrací. Zajímavá ironie dějin. ale na druhou stranu Boxery představují opravdu dobré řešení. A navíc si myslím, že po Británii budou Boxery nakupovat i další evropské, ale i neevropské státy

Datum: 24.09.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Boxery

Když člověk vidí kam to všechno spěje a jak se situace kolem kolových bojových vozidel vyvíjí, tak je možné jenom souhlasit. Boxer se s určitým odstupem času od svého vzniku prosadí.

Datum: 25.09.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Boxery

Krom Německa a Holandska je kupuje Litva, Austrálie, Británie, mluví se i o Slovinsku. Dohromady to je téměř 1 500 kousků (!) Už teď má tedy vozidlo úspěch, což je zajímavé, jelikož konkurence v tomto sektoru je hodně početná a trh je dost nasycený.

Vyhledávání