internetový armádní magazín

Vozidla na platformě Armata budou vybavena průzkumným UAV

18.11.2016 08:25

Ruská bojová vozidla na těžké pásové platformě Armata, tedy hlavní bojové tanky T-14 a těžká bojová vozidla pěchoty T-15, budou vybavena malým průzkumným letounem MAI Pterodaktyl, který bude schopen skenovat bojiště v okruhu několika kilometrů nebo až desítek kilometrů kolem vozidla. Letoun tak bude vozidlu výrazně nápomocen ve vyjasňování taktické situace, nebo i navádění řízených střel.

Pterodaktyl bude malý kompozitový elektromotorky poháněný tiltrotor, který na své palubě ponese termokameru a malý radiolokátor. Půjde o upoutaný stroj s možností letu ve výšce několika desítek metrů nad vozidlem a do vzdálenosti maximálně asi jednoho sta metrů od něj. Letoun bude moci zůstat ve vzduchu po téměř neomezeně dlouhou dobu, protože bude napájen kabelem z vozidla. Kabel bude také sloužit k přenosům řídích povelů a k přenosu dat. Letoun bude schopen se zcela automaticky pohybovat s vozidlem, udržovat stálou výšku a vzdálenost od vozidla.

V současné době probíhají v institutu MAI závěrečné vývojové práce zaměřené především na zvýšení nosnosti Pterodaktyla, ale nejpozději do roka by měl být celý systém předán k testům Ministerstvu obrany RF. Militarybox, CC BY-SA

                                                                          tank T-14
                                                     (foto: Boevaya mashina / CC BY-SA)


 

 

Dřívější zpráva 18.4.2016 : Těžká bojová vozidla pěchoty T-15 budou vybavena bezpilotními prostředky

 

Diskusní téma: Vozidla na platformě Armata budou vybavena průzkumným UAV

Datum: 25.11.2016

Vložil: vombat

Titulek: Proč?

Upřímě kabelem řízený upoutaný dron (Tím pádem nehrozí rušení) mi nepříjde jako poslední výkřik techniky...Ostatně američané mají dronů plnou ....l Navíc se snaží o informační provázanost. Takže jejich tanky a další bojové prostředky mohou používat informace z rozsáhlé sítě. Rusové jsou ve vývoji nového tanku vepředu ale co se dronů a elektronické provázanosti týče jsou naopak pozadu. Nemůže být toto příčinou proč bude mít první palubní dron Armata? Nebo se pletu?

Datum: 04.12.2016

Vložil: Přemek

Titulek: Re: Proč?

Nezapomínáte nejen na osobní platformu Ratnik a na vícezdrojové rekognoskační a řídící systémy? Navíc upoutaný kabelem řízený dron s možností automatického udržování inerciální pozice zbavuje nezbytnosti operátora dronu a jeho koordinace s postupujícími tankovými jednotkami. Armata umožňuje sofistikovanou komunikaci těchto jednotek navzájem v chráněné pozici, případně i jako dálkově řízené jednotky buď s centrálním nebo výrazně autonomním řízením.

Datum: 23.11.2016

Vložil: Pospa

Titulek: tam bude kabel???

Něják mi v dnešní době nejde do hlavy že by ten dron byl spojený kabelem. A dolet několik kilometrů? No těžko si to představit. Zvlášť v obtížném terénu (třeba v lese).

Datum: 24.11.2016

Vložil: sira

Titulek: Re: tam bude kabel???

Mozna kdyby jste si to poradne precetl, pochopil by jste, ze maximalni dolet od vozidla 100metru nesouvisi s maximalnim dosahem skenovaneho prostoru.

Datum: 18.11.2016

Vložil: Mirra

Titulek: inspirace

z pc hry z r.2001 - CC Generals? Takže se nakonec dočkáme realizace, akorát tam to bylo u US tanků :-))

Datum: 18.11.2016

Vložil: Polemik

Titulek: Re: inspirace

Zase sa raz potvrdzuje stare zname : Kam sa hrabe zapad na Rusov !!! :-P

Datum: 18.11.2016

Vložil: Jan

Titulek: Re: Re: inspirace

... a v roce 2025 bude mít Armata paprsky smrti a silové pole. Těch výkřiků z Ruska už tady bylo.......

Datum: 18.11.2016

Vložil: *,

Titulek: Re: Re: Re: inspirace

Jendo ,,A v roce 2050 budeš mrtvej ,

Datum: 25.11.2016

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: inspirace

... o výkrikoch by som na Vašom mieste radšej pomlčal - ono západ pred moskovskou prehliadkou vedel o Armate sotva že existuje a aj potom keď ju videl prechádzať ulicami nám ešte tvrdil, že ide podvrh a model z kartóna :-D Až neskôr prišlo vytriezvenie a horečne začali plánovať vlastné nové tanky (Leo3 apd) ...

Datum: 04.12.2016

Vložil: Přemek

Titulek: Re: Re: Re: Re: inspirace

Přesně tak. Britové vzhledem ke svému zadlužení stahují Centuriony a mají "velký respekt" z Armaty. To hovoří za vše.

Vyhledávání