internetový armádní magazín

Vozidlo Gerlach dokáže víc než se předpokládalo

17.11.2018 14:20

Taktické obrněné vozidlo se slovenským rodokmenem – Gerlach úspěšně prošlo dalšímí zkouškami svých schopností v náročném terénu, ale dokonce i na závodním okruhu. Výsledky testů přitom překonaly výrobcem deklarované parametry a potvrdily předpoklad vývojářů, že vozidlo jednoduše zvládne víc.

Nad rámec už tak náročných armádních testů z léta tohoto roku se vozidlo podrobilo dalším zkouškám ve vojenském prostoru Záhorí. Cílem bylo otestovat další mety a pomyslnou laťku odolnosti vozidla posunout co nejvýše. Vozidlu se zde kromě jiného podařilo překonat tzv. 100 % stoupání, když při plné zátěži zdolalo nájazdový úhell 45 stupňů. Gerlach zároveň opět potvrdil svoje nadstandartní off-road schopnosti a průchodnost různými terény včetně písku.

                               Zetor Gerlach při testech v písčitém terénu / foto: Zetor / FU

 

Překvapily též výsledky testů na závodním okruhu Slovakia ring. Gerlach zde i za deštivého počasí dosáhl maximální rychlost 125 km/h oproti výrobcem deklarovaným 110 km/h.

Nad rámec už vykonaných testů se také realizovaly speciální zátěžové zkoušky motoru a převodovky. Obrněné vozidlo s celkovou hmotností 14 tun se kromě jiného postavilo do ringu s 28 tunovým tahačem. Aby prokázalo svoji tažnou sílu, s 28 tunovým tahačem se rozjelo a kroužilo jednu hodinu po okruhu při zachování požadovaných teplotních parametrů motoru.. Testy také prokázaly, že toto měření sil nezanechalo na pohonném systému Gerlachu žádné následky. Militarybox, Media Knowledge, Zetor engineering - tisková zpráva

                                    Zetor Gerlach při testech na okruhu / foto: Zetor / FU

 

 

Vyhledávání