internetový armádní magazín

Vrtulníky Kiowa Warrior pro Chorvatsko

01.03.2016 07:50

Podle chorvatského tisku chorvatská vláda definitivně potvrdila akvizici šestnácti starších bojových průzkumných vrtulníků OH-58D Kiowa Warrior a tří trenažérů ze zásob ozbrojených sil Spojených států.

Uváděná celková hodnota kontraktu je 286 milionů kun, což je asi 41 milionů dolarů. Z této sumy má jít asi 186 milionů kun na vrub chorvatského státního rozpočtu v letech 2016 až 2020, a asi 100 milionů kun bude uhrazeno z amerických fondů pomoci.

Chorvatsko již vlastní sedm vrtulníků typu Bell 206B JetRanger, který byl základem pro Kiowa Warrior a má tedy již částečně vybudovánu potřebnou infrastrukturu, systém údržby a výcviku, což zařazení pořízených strojů značně zjednoduší. Militarybox, CC BY-SA

                                                                 OH-58D Kiowa Warrior

                                                        (foto: U.S. Army / A. Cuomo / PD)

 

Diskusní téma: Vrtulníky Kiowa Warrior pro Chorvatsko

Datum: 01.03.2016

Vložil: Alex

Titulek: Kiowa

Tento chorvatský nákup vidím osobně jako celkem povedený. Líbí se mi, že o pořízení vrtulníků opravdu přemýšleli a rychle došli k nějakému rozhodnutí, které má svoji jasnou logiku. I počet se mi zdá pro Chorvatsko a jeho postavení v Evropě jako přiměřený.

Datum: 01.03.2016

Vložil: David

Titulek: Chorvatsko

Jak pozoruji, Chorvatsko začíná docela zajímavě přezbrojovat. Ve většině případů jde o starší techniku, ale i tak je to pokrok, brzy se dokáží plně přezbrojit. V jednotlivých případech je to vždy efektivní řešení - ne jako rumunský nákup opotřebovaných F-16. A hlavně - když si to srovnám s tím, jaké tahanice jsou v ČR kolem nákupu obdobného množství lehkých vrtulníků, tak Chorvatům trochu závidím

Vyhledávání