internetový armádní magazín

Vrtulníky Mi-35M pro Kazachstán

01.06.2016 13:50

Ozbrojené síly Kazachstánu začnou koncem letošního roku přijímat první ruské těžké bitevní vrtulníky Mil Mi-35M. Zatím nebylo zveřejněno kolik vrtulníků Mi-35M si Kazachstán koupil a za jakou cenu, ale dal těmto strojům přednost před nabízenými modernějšími Mi-28NE.

Kazachstán oznámil svůj zájem o bitevní vrtulníky Mi-35M v létě loňského roku. V září 2014 přitom byla pro vojenskou delegaci Kazachstánu uspořádána v Rusku velká předváděcí akce bitevních vrtulníků Mi-35M a Mi-28NE, kde byly odprezentovány možnosti obou typů.

                                                                          Mi-35M

                                                      (foto: Dmitry Zherdin / CC BY-SA)

 

Vrtulník Mi-35M je hluboce modernizovanou verzí stroje Mi-24V (VM). Vrtulník doznal velkou řadu strukturálních změn, včetně nových kompozitových rotorů a je vybaven zcela novým zaměřovacím a navigačním systémem. Oproti starším Mi-24 má Mi-35M zkrácená pomocná nosná křídla s dvojicemi zbraňových závěsníků s integrovanými navijáky a zjednodušený pevný podvozek. Mi-35M je vyzbrojen dvouhlavňovým rychlopalným kanónem ráže 23 mm GŠ-23V s vodním chlazením, které umožňuje palbu velmi dlouhými dávkami a prodlužuje životnost hlavní. 

Vrtulníky řady Mi-35M byly zatím dodány do Ázerbájdžánu, Brazílie, Venezuely a Iráku, objednány jsou však i Pákistánem. Ruské ozbrojené síly užívají Mi-35M od konce roku 2011. Militarybox, CC BY-SA

 

faynmobil468x60.gif

Diskusní téma: Vrtulníky Mi-35M pro Kazachstán

Datum: 02.06.2016

Vložil: matesaax

Titulek: re

Kazdy vyzdvihuje u Mi-24/35 moznost nest výsadek,ale realne se to stejne nikde nevyuziva,navíc ten prostor je pomerne tesny,takže vhodný možná tak pro nějaký naklad.

Datum: 02.06.2016

Vložil: Roll

Titulek: Re: re

Nebo prostor vhodný k záchraně posádky ze sestřeleného vrtulníku, popřípadě rychlá evakuace raněných, popřípadě evakuace v nevyhovující situaci nacházející se "skupiny vojáků" prakticky ihned, za krytí další Mi-35 bez nutnosti povolávat další transportní stroj (to také chvíli trvá) a tím ohrozit další vrtulník i lidi na zemi, ne vždy se transportní vrtulník dostaví včas. Samozřejmě není to komfortní svezení na dlouhé vzdálenosti, ale svůj význam to zcela určitě má, viz. zkušenosti sovětů v Afghánistánu. Dále je zde ona možnost nákladu a to jak další zásoba munice (ne tedy v bojové situaci), tak je ale možné do vnitřního prostoru zabudovat další přídavné nádrže a tím rapidně zvýšit dolet, pokud je to potřeba. Jistě se najde i další uplatnění koncepce "bojově-transportního" vrtulníku.

Datum: 01.06.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Mi-35M

Tak jak pořád přežívá Cobra, tak přežívá i Mi-24/35. Je to solidní vrtulník. Na Mi-24 se mi líbil zatahovací podvozek a je mi trošku líto, že ho Mi-35M již nemá.

Datum: 01.06.2016

Vložil: Alex

Titulek: Mi-35M

Mi-35M je vhodný pro ty, co mají zkušenosti s Mi-24, a v armádě Kazachstánu určitě slouží řada těch co na Mi-24 létali. Velkou úlohu určitě také hraje přijatelná cena těchto vrtulníků. Osobně ji myslím, že koncept létajícího BVP ve formě Mi-24 předběhl dobu (i když byl vlastně vynucen okolnostmi), stále žije a bude mu patřit budoucnost. I Američané tam postupně směřují a budou tento koncept předkládat jako projev své geniality.

Datum: 01.06.2016

Vložil: David

Titulek: Mi-35

Vzhledem k tomu, jak rozsáhle Kazachstán v poslední době modernizuje své ozbrojené síly a nakupuje moderní techniku včetně západní, je pro mne výběr
Mi-35M trochu překvapením. Neříkám, že Mi-35 je špatný, ale... Čekal jsem výběr spíše nějakého modernějšího bitevního vrtulníku, ať již ruského či jiného

Datum: 01.06.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Mi-35

...asi rozhodla jeho jedinečná možnost přepravy družstva a relativně nízké náklady na pořízení i provoz...

Datum: 02.06.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Mi-35

Schopnost přepravy výsadku - ano, to je veliké pozitivum. Ale využitelné jen v některých situacích.
Osobně se domnívám, že dříve nebo později Kazachstán Mi-35 zkombinuje s nějakým lehčím ryze bitevním typem, určeným primárně pro boj s obrněnou technikou

Vyhledávání