internetový armádní magazín

Vylepšený BrahMos

23.03.2018 20:00

Indie dosáhla dalšího pokroku ve vývoji řízených střel BrahMos. Agentura DRDO provedla první testování střely BraMos s v Indii upraveným naváděcím systémem.

Zkoušky pozměněné střely BrahMos byly provedeny na testovacím polygonu Pohran v indickém státě Rádžasthán. Podle indického ministrstva obrany raketa přesně prolétla plánovanou trajektorii a úspěšně zasáhla cíl.

Nová indická verze systému navádění byla vyvinuta společností BrahMos Aerospace ve spolupráci s agenturou DRDO. Podle vývojářů je nová část řídícího systému střely BrahMos aktivována v posledních 50 až 100 sekundách jejího letu a umožňuje dosažení přesnějšího zásahu cíle.

Agentura DRDO naznačuje, že nově vyvinutý indický systém nahradí v raketách BrahMos dosud používaný ruský systém. Kromě toho mohou být nové homingové hlavy použity i v jiných indických raketách.

BrahMos je společným projektem indické agentury obranného výzkumu a vývoje DRDO (Defence Research and Development Organization) a ruské vojensko-průmyslové korporace NPOM (Научно-производственное объединение машиностроения) běžícím od roku 1998. Zpočátku byl BrahMos protilodní střelou vycházející z ruského vzoru P-800 Oniks, ale později byl transformován i pro použití proti pozemním cílům. Dnes existuje v několika verzích odpalovaných z lodí, pozemních mobilních stanovišť, letadel i ponorek. Militarybox, CC BY-SA

                                                       start testované rakety BrahMos

                                                               (foto: idrw.org / FU)

 

                                                         zásah cíle raketou BrahMos

                                                              (foto: idrw.org / FU)

 

Diskusní téma: Vylepšený BrahMos

Datum: 23.03.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: BrahMos

BrahMos Aerospace nabere v příštích letech cestu úpadku, protože Rusové projekt BrahMos opustí. Nutně potřebovali Indy do financování letounu PAK FA, a protože do dnešního dne neviděli kromě čísel na papíře a neustálého žadonění a stížností ani jeden reálný dolar nebudou si již tímto indickým směrem dále pouštět žilou. Indové teď musí velmi rychle ještě vytěžit co se dá a najít kupce pro BrahMosy. Bez Rusů projekt przy zabředne v problémech a bude překonán ruským vývojem z něhož měl těžit BrahMos 2.

Datum: 23.03.2018

Vložil: Alex1

Titulek: Re: BrahMos

Indická sázka na Rusáky a jejich raketové technologie v projektu BrahMos byla výborná. O tom, že by bez Rusáků něco podobného v takovém časovém horizontu byli schopni vytvořit lze pochybovat. Samotní by se k nějakému základnímu provedení dobelhali někdy v roce 2030. Vaše tvrzení má nějaký zdrojovaný základ, nebo je to jen Váš osobní názor?

Datum: 24.03.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: BrahMos

Zdá se, že Indové mají čas na vyjádření k problematice dalšího směřování indicko-ruské spolupráce ve vojenské oblasti do příštího měsíce. Jeden směr vede k pokračování zásadních projektů FGFA, BrahMos atd. a nákupu S-400. Ten druhý pak na druhou stranu.

Datum: 30.03.2018

Vložil: Superme

Titulek: Re: Re: BrahMos

Kvůli Číně očekávám, že se budou Indové více a více sbližovat se Západem. Napomáhá tomu i politika Trumpovy administrativy. Pákistán je dnes více méně čínský spojenec a Indie bude potřebovat spojence se silným námořnictvem, který bude schopen zasáhnout v této oblasti. To spojenectví USA - Indie je naprosto logické. Nejenom, že sousedí s Čínou a Pakistánem, ale i s třetím z mála čínských spojenců - Myanmarem.

Vyhledávání