internetový armádní magazín

Vývoj japonského bojového letounu páté generace

07.10.2018 15:50

Japonské ministerstvo obrany odmítlo návrhy společností Lockheed Martin, Boeing i BAE Systems a rozhodlo o pokračování prací na japonském letounu páté generace F-3 čistě domácími silami, nebo za pomoci blíže nespecifikovaných evropských partnerů.

Japonsku se nepodařilo dohodnout na společném vývoji nového dvoumotorového víceúčelového bojového letounu s žádným z výše uvedených velkých hráčů světového leteckého a zbrojního průmyslu a měsíce úvah o produkci vývojových variant letounů YF-23 nebo hybridů F-22 a F-35 tak směřují nejspíše k ledu.

Je známo, že americká společnost Lockheed Martin navrhla Japonsku účast na vývoji velmi zajímavého hybridu F-22 a F-35, ale tento návrh byl zamítnut vzhledem k tomu, že americká vláda nebyla schopna nebo ochotna dát jasnou odpověď na možnost vývozu technologií letadla do Japonska. Další návrhy od Boeingu a BAE Systems v podobě případného obnovení vývojových prací na YF-23 nebo dodávek nových verzí F-15, respektive nových verzí strojů Typhoon byly příliš teoretické nebo nesplňovaly kritéria japonského ministerstva obrany.

Japonské ministerstvo obrany uvedlo, že se pokusí spojit své síly s německo-francouzskými, případně britskými partnery pracujícími na letounech páté generace. Současně se však silně obává, že vývojový čas pro tato letadla nebude odpovídat jejich programu F-3, v jehož rámci se plánuje zahájení výroby nových letadel do roku 2030. Militarybox, CC BY-SA

    japonský technologický demonstrátor letounu páté generace X-2 / foto: MO Japonska / CC BY.4.0

 

 

Diskusní téma: Vývoj japonského bojového letounu páté generace

Datum: 10.10.2018

Vložil: Cami

Titulek: Evropa???

Skutečnost, že japonské vojenské letectvo potřebuje moderní náhradu za stávající F-15, kterou F-35 rozhodně není, jsme komentovali svými příspěvky již dříve. Udivuje mě na záměru japonské vlády ta skutečnost, že hodlá na tak vysoce sofistikovaném a nákladném systému spolupracovat s někým, kdo těžce zaspal dobu, a to tak, že na téma stíhací letoun 5. generace nevyplodil ba ani přesně specifikovaný koncept, natož maketu 1 : 1. Japonci přece nemohou být tak padlí na hlavu, aby od některého z evropských států očekávali technologický přínos, o finanční spoluúčasti ani nemluvě.

Datum: 10.10.2018

Vložil: Omny

Titulek: překvapuje mne, že chtějí vyvinout svůj

letoun 5. generace, když ta F-35 je tak skvělý letoun přeci o))

Datum: 10.10.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: překvapuje mne, že chtějí vyvinout svůj

preco ta to prekvapuje? japonsko potrebuje stihac s dlhsim doletom, na ochranu svojich namornych tras a ochranu vzdusneho priestoru nad ostrovmi najme pred cinskym letectvom. F35 bola predsa len koncipovana na ine ucely. takze bud sa pustia do vyvoja niecoho svojho a mozno sa pokusia ziskat aj inych parnerov v europe ci azii aj ked tam velmi sancu nevidim, japonske poziadavky su podla mna dost specificke a nie je vela inych krajin, ktore by boli v podobnej situacii. alebo sa zacnu objavovat plnohodnotne tazke japonske lietadlove lode s letkami F35 a sprievodnymi plavidlami a nie len prisposobene "vrtulnikove" nosice.

Datum: 15.10.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: překvapuje mne, že chtějí vyvinout svůj

a na jaké účely? Takže současná F-15 má podle tebe delší dolet než F-35?

Datum: 07.10.2018

Vložil: Pepe

Titulek: F-3

Tak už to vypadalo, že půjdou s Amíky do projektu toho hybridu, a teď hodili zpátečku. Asi si říkají, že je lepší utratit víc peněz než se nechat zaskočit jednáním velkého spojence za oceánem.

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Vyhledávání