internetový armádní magazín

Zbraně pro ruská perspektivní obrněná vozidla

31.12.2018 14:00

Ruské ministerstvo obrany během roku 2018 dospělo k definování dalšího vývoje v oblasti vyzbrojování obrněných vozidel - především bojových vozidel pěchoty a jim podobných. V současné době jsou ruská obrněná vozidla zpravidla vyzbrojena 30mm kanóny nebo kombinací kanónů 30mm a 100mm. Lokální války a ozbrojené konflikty v posledních letech však ukázaly, že stávající zbraně již nejsou vždy dostatečně účinné v boji s obrněnými nebo rychle pohybujícími se cíly. Byla proto provedena studie proveditelnosti vyzbrojení vozidel rychlopalnými kanóny vějších ráží. Konkrétně jde o kanóny ráže 57 mm, což naznačuje, že vývoj perspektivních kanónů ráže 37 a 45 mm je pravděpodobně mrtvý, nebo jejich výroba narazila na nepřekonatelné překážky (pokud nejde o speciálně vytvořené dezinformace, tak kanón ráže 45 mm a jeho teleskopická munice prokazatelně existuje). Podle některých ruských zdrojů není momentálně v Rusku žádný výrobce, který by byl schopen začít dodávat hlavně pro takové kanóny.

                     modul Bajkal s kanónem BM-57 na vozidle T-15 / foto: Nickel nitride / CC0

 

Kanón ráže 57 mm je považován za silný a velmi všestranný. Dokáže, s vyjímkou předních partií, prostřelit i MBT a je schopen s minimální spotřebou munice ničit na velkou vzdálenost dnes stále populárnější drony a lehká rychlá vozidla zajišťující průzkum a přepravu speciálních týmů.

Ruská bojová vozidla pěchoty i obrněné transportéry mohou tedy být, a v dohledné době budou, vybaveny novými bezosádkovými dálkově ovládanými bojovými moduly AU-220M Bajkal, Kinžal a Epocha II vyzbrojené buď klasickými 57mm rychlopalnými kanóny BM-57 nebo 57mm kanóny nízké balistiky LŠO-57. Tyto kanóny jsou přesnější a mají výrazně větší úderný efekt než dnes používané 30mm zbraně 2A42. 

Před deseti lety byla představa vyzbrojení BVP kanóny ráže 57 mm na hranici sci-fi a dnes se pomalu začíná stávat realitou a nutností k zajištění převahy.

Nové kanóny na bojových vozidlech mají být pochopitelně také doplněny inovovanými nebo novými řízenými střelami, a to různých výkonostních kategoríí. Tomuto záměru odpovídá vývoj a testování komplexu malých řízených raketových střel Bulat u společnosti Rostech. První veřejně dostupné informace o střelách Bulat pocházejí z roku 2017, kdy byly prezentovány na modelech zbraňových modulů Epocha II. Militarybox, CC BY-SA

                         model modulu Epocha II s kanónem LŠO-57 a střelami Bulat na BMP-3M /

                                        foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

Diskusní téma: Zbraně pro ruská perspektivní obrněná vozidla

Datum: 02.01.2019

Vložil: Pepa

Titulek: pro REDAKCI

Jaký je mezi nimi rozdíl? Mají stejnou ráži 57 mm. To bude rozdílná délka nábojů? 1. verze bude vysokotlaká s větší průbojností a ta nízkotlaká bude spíše fungovat něco jako granátomet? Můžete to více rozvést jestli to je možné?

Datum: 02.01.2019

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: pro REDAKCI

LŠO-57 má být hybridem granátometu a kanónu. Zatím však nemáme dostatek informací, aby jsme se zde mohli pustit do nějakých rozborů a později byli za pitomce. Tato zbraň začala být údajně vyvíjena jako granátomet, ale příliš neuspěla. Následoval další vývoj, po kterém se měla stát spřaženou zbraní pro kanón tanku T-14 Armata, ale ani zde k viditelné realizaci nedošlo (zatím).

Datum: 02.01.2019

Vložil: Alex

Titulek: .

Až teraz som si pozorne pozrel fotku modulu Epocha II s kanónom 57mm. Vpredu sú nad blatníkom dva guľomety 7,62mm a motor asi bude pravdepodobne vzadu na pravej strane. Takže je tam vôbec aj priestor pre cca 6 členný výsadok? Pochybujem, maximálne pre cca 3-4 členný výsadok na ľavej strane. Podľa mňa to bude skôr vozidlo ľahkej resp. strednej palebnej podpory.

Datum: 03.01.2019

Vložil: mike

Titulek: Re: .

Podvozok toho modelu, kt. opisujes, je šasi BMP-3. Vyhladaj si na nete konstrukcne riesenia podvozku "trojky" a zistis, ako rusaci vyspekulovali umiestnenie pohonnej jednotky, nastupovanie a vystupovanie vysadku, jeho počet a aj to, že do predu napchali do rohov korby 2x PKT a obsluhu mali tvorit prislušníci roja, od coho vraj neskor upustili a PKTcka asi neskor demontovali. Zachytil som na nete aj info, že neskorsie vyrobne série už boli bez prednych gulometov..

Datum: 31.12.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Díky

Díky Militaryboxu za zajímavou aktualitu, i za všechny ostatní, které letos bylo možno přečíst. Držím Vám palce a doufám, že v příštím roce bude všechno běžet ke spokojenosti Vás i nás čtenářů. :-))

Datum: 31.12.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Díky

Připojuji se :)

Datum: 31.12.2018

Vložil: Flanker.27

Titulek: Re: Re: Díky

Já též.

Datum: 01.01.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Díky

také se připojuji

Datum: 03.01.2019

Vložil: Pospa

Titulek: Re: Díky

Taky se připojuji

Datum: 31.12.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

Kedy si NATO konecne uvedomi, ze kaliber 30mm je ako protipancierova, protipechotna a PVO zbran z hladiska buducnosti neperspektivna zbran. Rusi to uz vedia niekolko rokov

Datum: 31.12.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: .

však v USA se docela dlouho řeší ráže 50 mm (na budoucí IFV), v Británii a Francii se přechází na teleskopickou munici ráže 40 mm

Datum: 31.12.2018

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: .

50mm beriem, 40mm sa mi zda malo. Ten kaliber ma aj CV90 co zatial kvitujem

Datum: 31.12.2018

Vložil: mattea

Titulek: Re: Re: Re: .

40CTA vs 57ruský se teprve ukáže. Vézt s sebou vyšší palebný průměr "menší" ráže může být výhoda.

Datum: 01.01.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Re: .

Suhlas. Ale zase je rozdiel v dostrele a ničivosti. Zivot rozhodne

Datum: 02.01.2019

Vložil: Randal

Titulek: Re: Re: Re: Re: .

čo sa týka šrapnelového granátu týka, tam už je vopred jasné, že lepší bude ten väčší z nich, t.j. ruská 57čka. Pretože väčší kaliber = viac črepín a to proti roju dronov príde fest-sakra vhod !!

Datum: 02.01.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: .

Ony ty velikostní rozdíly od ráže 25 mm až pro 40 mm jsou dost hodně výrazné. 40 mm CTA se snaží délku korigovat docela nekonvenčním způsobem, ale zase je o něco širší. Na druhém obrázku pak ráže i 57 mm, kde už je to hukot

https://www.quarryhs.co.uk/CTAammo.jpg

https://www.quarryhs.co.uk/Bofors%20family.jpg

Datum: 02.01.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Re: .

Nebudeš ty Rase nejaký troll alebo niečo podobné? Samozrejme to myslím ako vtip. Chcel som otvoriť obidve fotky a môj antivírus ESET mi to zatrhol ako potenciálne riziko.

Datum: 02.01.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: .

koukám na nebezpečné stránky no :D :D :D

Záznamy: 1 - 18 ze 18

Vyhledávání