internetový armádní magazín

Zetor Gerlach ve slovenském tendru

22.07.2018 08:55

Nové taktické obrněné vozidlo 4x4 s názvem GERLACH z dílny společnosti Zetor Engineering Slovakia je mezi osmicí uchazečů o tendr slovenské armády. Projekt nabízí novou úroveň obrany, modularity, mobility a komfortu pro nejrůznější typy nasazení.

Návrh nového vojenského vozidla pochází z dílny Zetor Engineering Slovakia, jež je součástí skupiny HTC Investments. S novým vozidlem se aktuálně uchází o tendr slovenské armády na více než čtyři sta víceúčelových vozidel 4x4. Testování osmice kandidátů, včetně vozidla GERLACH, probíhá od konce června ve VTSÚ Záhorie.

Testování vozidla GERLACH probíhalo v minulých týdnech i na speciálním terénním okruhu kde se ověřovalo, zda dostojí teoretickým předpokladům.

Testovány byly jak rychlost a vlastnosti vozidla při pohybu terénem, tak i další parametry, jako například schopnost překonávat vertikální i horizontální překážky – v tomto případě zákop o šířce jednoho metru a schod o výšce půl metru – či stoupavost vozidla. I v tomto ohledu GERLACH splnil očekávání konstruktérů. (Video)

                                                                   Zetor Gerlach

                                                       (foto: Zetor-Engineering / FU)

 

Projekt, který cílí nejen na slovenský trh, ale i další země, jež budou v nejbližších letech realizovat nákup obdobné bojové techniky, je připravený i na vysokou volitelnou balistickou a protiminovou ochranou. Kabina vozidla je dimenzována tak, aby se do ní pohodlně vešlo až šest členů posádky o váze do 120 kg a výšce až 190 centimetrů. Prostor pro náklad pojme až 1500 kg zátěže, v případě nouze pak i další posádku.

Potenciální zákazníci mají možnost konfigurovat prostor pro posádku na 2+2, 2+3, a dokonce i 2+4 členy, přizpůsobit však lze též samotné využití vozidla. Rodina vozidel GERLACH již nyní počítá s variantami pickup, ambulantní vozidlo, vozidlo s manuálně ovládanou zbraňovou stanicí, vozidlo RCWS (vozidlo s dálkově ovládanou zbraňovou stanicí) a také HWS (s těžkou zbraňovou stanicí). V případě zájmu lze tento výčet rozšířit také o variantu RDV, tedy vozidlo rychlého nasazení. Militarybox, PR & Media Lesensky, Zetor, tisková zpráva

 

 

 

Diskusní téma: Zetor Gerlach ve slovenském tendru

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání