internetový armádní magazín

Nový tank francouzské armády bude francouzsko-německé konstrukce a výroby

07.03.2017 18:40

Podle představitelů výzbrojního úřadu francouzského ministerstva obrany je dnes již jasné, že nové tanky francouzské armády, které by měly přijít kolem roku 2030 budou společné francouzsko-německé konstrukce a výroby. Ta bude zajištěna společností KNDS, která vznikla nedávno spojením německé firmy Krauss Maffei Wegmann a francouzského podniku Nexter Systems.

Nový francouzsko-německý tank bude navazovat na německé tanky velmi úspěšné řady Leopard 2 a francouzský typ AMX Leclerc. Předpokládá se, že německá část KNDS bude mít na novém tanku na starosti korbu a motor s převodovkou a francouzská část bojovou věž. V tanku budou zúročeny veškeré výzkumné programy, kterými se německé a francouzské firmy v minulosti zabývaly a budou použity i zatím blíže neznámé technologie. Militarybox, CC BY-SA

                                          AMX Leclerc - francouzský hlavní bojový tank

                                                         (foto: AlfvanBeem / PD)

 

Diskusní téma: Nový tank francouzské armády bude francouzsko-německé konstrukce a výroby

Datum: 10.03.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: MCGS

Jde i o to, že prodeje Leopardu 2 dříve dost brzdily politické špičky v Berlíně. Jelikož se u nového tanku počítá s exportem, tak by prodeje dál, mohly snáze probíhat přes Francii, která nemusí řešit "potencionální nepřátele Izraele". Hodně se mi líbí, že budou Francouzi vyrábět věž, oni v těch věžích byli vždycky světová špička a uměli je skvěle. Hodně zajimavý je i jejich vývoj staelth techniky, nabíjecí automaty atd. Na začátku roku 2015 nepřímo ukázali svůj kanón ráže 140mm v upravené věži z tanku Leclerc. Dnes to není aktuální, ale je úžasné co dokázali - konkrétně narážím na automat atd.
https://palba.cz/viewtopic.php?f=324&t=7333&sid=5b1ee2871fa390a9cbe2ca66a2a4e1b0

Co vlastně KNDS potřebuje. Podvozky neřeším, ty už prakticky mají, stačí jen použít moderní lehké materiály. Rheinmetall už prakticky má kanón ráže 130mm, nabíjecí automat není problém (zařídí francouzi), Aktivní ochranu taky mají (Rheinmetall), Nexter má teleskopickou munici, stealth technologie taky, Němci mají na velice slušné úrovni i lasery atd. hyper-moderní systémy a elektronika taky není problém. Jediným oříškem je pohon, kde čekám nějaký hybrid, třeba Europowerpack + elektromotor, nebo třeba i vodík (ale to je spíš hodně vzdálená budoucnost). Jde jen o to, jak tohle všechno dají u KNDS dohromady :)

Datum: 08.03.2017

Vložil: Lukus

Titulek: tanky

Není to tak dlouho, co DE a FR chtěli společný tank. Nakonec se frantíci cukli a vznikl Leo 2 a Leclerc. Jo a taky chtěli společný bojový letoun a pak se zase cukli a máme Rafale a a Eurofighter. Zajímavé by bylo vidět Leclerc v akci- třeba Syrii. Já jen doufám, že se ani Leo 2 ani Leclerc neobjeví nikdy u naší armády. Jedni zradili a druzí moc rádi rozhodují.

Datum: 08.03.2017

Vložil: Čtenář

Titulek: A co Leopard III?

Jestli to chapu spravně tak francie dostane tohle a němci si vyvinou Leopard III?

Datum: 08.03.2017

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: A co Leopard III?

Dostanou taky toto, ale klidně si to mohou nazvat Leopard III

Datum: 07.03.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: tanky

Svět se stává nudným. Německá a francouzská tanková škola byly vždy trošku rozdílné a jejich spojení je smutné. Výsledný tank bude určitě dobrý, ale ....

Datum: 08.03.2017

Vložil: Mirra

Titulek: Re: tanky

přesně, obě školy byly rozdílné, diverzita trhu opět poklesne. Tímto bude zřejmě výsledný produkt pasován na hlavní EU tank. Británie díky výstupu z EU si asi svoji školu udrží.
A mimochodem, pokud se opravdu F a N sjednotí plus Benelux tak se po tisíciletí podaří rekonstituovat bývalou Frankskou říši. Zatím každý kdo se o tohle pokoušel selhal... No a zbytek EU potom díky výstupu Británie bude hrát provinciální stafáž kdy se bude povinně odebírat unifikovaná výzbroj z tohoto celku.

Datum: 08.03.2017

Vložil: mareino

Titulek: Re: Re: tanky

veď to je ale dobrá správa :) či myslíte, že keby každý osobitne vyvýjal tank tak by to malo viac výhod pre oba štáty ako nevýhod? a unifikovaná výzbroj je tiež dobrý nápad pre európu, samozrejme musia zachovať pri výbere konkurenčné prostredie

Datum: 10.03.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: tanky

Francouzi jedou spíš na kvalitu, byť drahou a nebojí se experimentovat (automat). Oproti tomu Němci zvolili u Leopardu klasickou konstrukci s ručním nabíjením, municí v trupu atd. Němci jsou v tomhle hodně konzervativní, ale těch tanků vznikly tisíce (3480 ks) Leclerců jen stovky (862 a to velkou část na export), což je neporovnatelné. Ač mám Leopard hodně rád, tak Lecler mi přijde pro současné (malé) armády vhodnější.

Vyhledávání