internetový armádní magazín

Indie se zajímá o letouny F-35A

16.02.2018 10:35

Velení indického vojenského letectva by podle amerických zdrojů rádo získalo od americké firmy Lockheed Martin bližší informace o vlastnostech a schopnostech nového víceúčelového bojového letounu F-35A Lightning II. Tento zájem o nový americký letoun má vazbu na indické plány získat asi 126 letadel nové generace k náhradě zastaralých bitevních MiG-27 a stíhacích MiG-29.

Indické vojenské letectvo již nějakou dobu jedná s firmou Lockheed Martin o možnosti nákupu nejnovějších modifikací F-16, nebo i o jejich výrobě v Indii, protože si vytýčilo získat do své výzbroje nějaký jednomorový typ (rádo by levnější), který by zaplnil prostor pod nakoupenými dvoumorovými francouzskými Dassault Rafale. Jediným dalším v úvahu přicházejícím jednomotorovým typem na trhu je švédský Saab JAS-39 Gripen, ten je však již přímým konkurentem domácího stroje Tejas, což vyvolává určité kontroverze.

Indická snaha nějakým jednáním získat od společnosti Lockheed Martin místo strojů F-16 stroje F-35A je pochopitelná a logická, je však ukázkou neujasněnosti celkové budoucí koncepce a směřování indického vojenského letectva a naznačuje něco o bojích uvnitř indického ministerstva obrany a velení letectva. Indie v současnosti pracuje s Ruskem na programu FGFA, vyvíjí vlastní letoun páté generace, který skrytě parazituje na FGFA, má ve výzbroji relativně velmi moderní Su-30MKI a pracuje na jejich modernizaci, v monstrózním výběrovém řízení koupila francouzské stroje Rafale, desítky let pracuje na téměř beznadějném programu lehké stíhačky Tejas, v provozu udržuje a modernizuje stíhací stroje MiG-29 a bitevní stroje Jaguar, na letištích má velké množství muzejních MiG-21 a ještě by ráda koupila nějaké jednomotorové levnější letouny, ale její pozornost se přitom upírá k těm nejdražším. Militarybox, CC BY-SA 

                                                                           F-35A

                                                                 (foto: USAF / PD)

 

Diskusní téma: Indie se zajímá o letouny F-35A

Datum: 19.02.2018

Vložil: Omny

Titulek: ....

indům jde také o peníze, francouzskou objednávku Raffale snížili na třetinu, takže pochybuji, že by koupili něco tak drahého jako F-16 Viper či F35A. Podle mně stále je ve hře Mig35

Datum: 17.02.2018

Vložil: Polemik

Titulek: veľké oči Indov :-)

Je to bublina a take bu bu bu na Rusov, nic viac.
Indovia chcu vsetko naj, lacno, rychlo a aby sa to stavalo v Indii :-)
Pritom sami nezladaju udrzbu ani Mig-29 !! :-))
Rad by som videl, ako by zvladali udrzbu ovela narocnejsieho a citlivejsieho stroja akym je F-35 - myslim ze by to bola velmi komicka podívaná :-D

Datum: 16.02.2018

Vložil: Cami

Titulek: F-35

Nemáte pocit jako já, že na obrázku je béčková verze pětatřicítky a ne áčková, jak sděluje titulek pod obr.?

Datum: 16.02.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: F-35

Nemáme ten pocit, myslíme si, že jde o "áčkovou" verzi. Letoun na obrázku má totiž otvor pro tankování za letu na hřbetě pomocí pevného ráhna (má naváděcí značky). "Béčková" verze tankuje pomocí výsuvné sondy z hadice.

Datum: 17.02.2018

Vložil: Cami

Titulek: Re: Re: F-35

Díky za osvětlení, nějak jsem se těch krytů za kabinou nemohl dopočítat, navíc mi přijde, že nesedí zrovna moc přesně. No holt předsériovka...

Datum: 19.02.2018

Vložil: Lelda

Titulek: Re: Re: Re: F-35

To na obrazku je X-35B podle mě.Seriová F-35 nemá měřící aparaturu na čumáku(asi nepřesné vyjádření:-))...Vypadá to na testy nad Edwardsovou základnou.

Datum: 16.02.2018

Vložil: Pepe

Titulek: F-35

Když se Indům podaří dojednat F-35A, tak to asi zakroutí krkem programu FGFA.

Datum: 16.02.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: F-35

Je to dost pravděpodobné. Indové asi "křeklopili" hledání jednomotorového stroje rovnou do hledání rychle dostupného stroje páté generace. Na indickém ministerstvu obrany asi získala větší vliv jiná skupina lidí, než ta, která ji vedla do účasti v programu FGFA. Indové jsou nyní s tímto programem dost nespokojeni a kritizují všechno co se dá. Je opravdu velkou otázkou jak to všechno dopadne, a jak se Indové s Rusama srovnají, kdyby šel program FGFA opravdu "do kopru".

Datum: 16.02.2018

Vložil: Cami

Titulek: Re: Re: F-35

100% souhlas. Pouze dodám, že pokud dojde byť jen k jedinému jednání mezi Indy a Američany ohledně F-35, bude to v regionu JV Asie jako kopnutí do vosího hnízda. Teď už půjde jen o to, jak Američané tuto nahrávku na smeč zahrají. K dodávkám F-35 do Indie nakonec nemusí dojít, ale dokud se o tom povedou jednání, tak se Rusouvé budou smažit ve vlastní šťávě a Pákistánci s Číňany z toho nebudou spát.

Datum: 17.02.2018

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Re: F-35

... pokud. Jenže to by nešlo žádné "make in India" jak chtějí po Rusku. F-16 jim továrnu Amíci postaví ale na F-35 to 100% ne. Spíš tohle blafováním má znervóznit Rusy. Navíc to není bitevní stroj, ale pomalý pro nenápadné průniky, zato oni potřebují náhradu přestárlých bitevních MiGů.

Vyhledávání