internetový armádní magazín

Indie se zajímá o letouny F-35A

16.02.2018 10:35

Velení indického vojenského letectva by podle amerických zdrojů rádo získalo od americké firmy Lockheed Martin bližší informace o vlastnostech a schopnostech nového víceúčelového bojového letounu F-35A Lightning II. Tento zájem o nový americký letoun má vazbu na indické plány získat asi 126 letadel nové generace k náhradě zastaralých bitevních MiG-27 a stíhacích MiG-29.

Indické vojenské letectvo již nějakou dobu jedná s firmou Lockheed Martin o možnosti nákupu nejnovějších modifikací F-16, nebo i o jejich výrobě v Indii, protože si vytýčilo získat do své výzbroje nějaký jednomorový typ (rádo by levnější), který by zaplnil prostor pod nakoupenými dvoumorovými francouzskými Dassault Rafale. Jediným dalším v úvahu přicházejícím jednomotorovým typem na trhu je švédský Saab JAS-39 Gripen, ten je však již přímým konkurentem domácího stroje Tejas, což vyvolává určité kontroverze.

Indická snaha nějakým jednáním získat od společnosti Lockheed Martin místo strojů F-16 stroje F-35A je pochopitelná a logická, je však ukázkou neujasněnosti celkové budoucí koncepce a směřování indického vojenského letectva a naznačuje něco o bojích uvnitř indického ministerstva obrany a velení letectva. Indie v současnosti pracuje s Ruskem na programu FGFA, vyvíjí vlastní letoun páté generace, který skrytě parazituje na FGFA, má ve výzbroji relativně velmi moderní Su-30MKI a pracuje na jejich modernizaci, v monstrózním výběrovém řízení koupila francouzské stroje Rafale, desítky let pracuje na téměř beznadějném programu lehké stíhačky Tejas, v provozu udržuje a modernizuje stíhací stroje MiG-29 a bitevní stroje Jaguar, na letištích má velké množství muzejních MiG-21 a ještě by ráda koupila nějaké jednomotorové levnější letouny, ale její pozornost se přitom upírá k těm nejdražším. Militarybox, CC BY-SA 

                                                                           F-35A

                                                                 (foto: USAF / PD)

 

Diskusní téma: Indie se zajímá o letouny F-35A

Datum: 16.02.2018

Vložil: Feri

Titulek: F-35

zaujimat by sa indovia zaujimali a aj by ho za dobru cenu kupili a pokial by bola moznost najlepsie aj vyrabali v Indii.

Vyhledávání