internetový armádní magazín

Jordánská armáda mění strukturu obrněných jednotek

28.02.2018 10:50

Jordánská armáda se rozhodla změnit strukturu svých pozemních obrněných jednotek. Na základě tohoto rozhodnutí budou vyřazeny všechny tanky Challenger 1 (v Jordánsku označené jako Al Hussein) s kanóny ráže 120 mm a ponechány pouze starší modernizované tanky M60A3 s kanóny ráže 105 mm. Vyřazené tanky v nové struktuře částečně nahradí italská kolová obrněná vozidla Iveco Centauro 8x8.

Jordánská armáda má v současné době osm tankových praporů z nichž čtyři jsou vybaveny celkem 182 tanky M60A3 s 105mm kanóny M68 a moderními systémy řízení palby od společnosti Raytheon. Další čtyři prapory byly vybaveny bývalými britskými tanky Challenger 1. Asi 400 tanků tohoto typu bylo dodáno před rokem 2004 a dnes je jich provozuschopných jen malá část.

Jordánsko převzalo z Itálie celkem 141 vozidel Centauro, z čehož bude asi 80 tvořit vybavení dvou nových praporů a zbytek poslouží na náhradní díly a k provádění výcviku. Vozidla Centauro používají do svých kanónů stejné 105mm kanónové střelivo jako tanky M60A3. Militarybox, CC BY-SA

                                                                   Centauro 8x8

                                                            (foto: U.S. Army / PD)

 

Diskusní téma: Jordánská armáda mění strukturu obrněných jednotek

Datum: 28.02.2018

Vložil: Rase

Titulek: -

Ty Centaura jsou ojeté od italské armády, nebo nové ?
Jsem docela zvědavý jaký osud ty Challengery čeká. S novým kanónem, pohonem a elektronikou bych si je uměl představit i u AČR, ale bylo by to drahé (tuhle překopávku měli původně v plánu i Jordánci). Rozhodně je to pěkný tank a alespoň do muzea by se pár hodilo .)

Datum: 28.02.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: -

Jsou to starší ojetá vozidla.

Datum: 05.03.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: -

díky za odpověď.
Ony ty Challengery 1 jsou jediný Západní MBT, který se v podstatě dá ještě získat v rozumných počtech. Tedy krom Abramsu. Navíc je novější než Leopard 2 i Abrams. Oprášit jordánský plán na osazení věží Falcon, tak by z toho byl ještě velice zajímavý stroj (i v případě jen menší modernizace).

Vyhledávání