internetový armádní magazín

Novator 9M730 - s reaktorem na palubě

27.03.2018 10:45

Ruský prezident Putin ve své výroční zprávě přednesené 1. března 2018 zmínil vývoj nové mezikontinentální řízené střely s plochou dráhou letu na jaderný pohon disponující téměř neomezeným doletem. Proti takové střele nevyužívající balistické cesty mají být všechny současné systémy protiraketové obrany zcela nepoužitelné.

Hlavním úkolem nových řízených střel  má být ničení systémů protiletadlové a protiraketové obrany protivníka, jeho středisek velení a řízení a systémů jaderného napadení.

Klíčovým prvkem nové řízené střely s plochou dráhou letu má být malý jaderný reaktor jako součást vzv. "jaderného vzdušně-reaktivního motoru" - JaVRD. Ten funguje na principu prudkého ohřívání do střely vstupujícího vzduchu na několik tísíc stupňů Celsia ve speciálních oddílech s výkonnými a kompaktními ohřívači, které využívají energie jaderného reaktoru. Tok horkého vzduchu v pracovní sekci pak vytváří potřebnou trakci.

Vývoj nové střely je podle ruských zdrojů pravděpodobně prováděn v OKB Novator v Jekatěrinburgu. Její předpokádané označení je 9M730. Střela startuje za pomoci raketového urychlovače na tuhé palivo z kontejneru příbuzného komplexu raketové popřežní obrany 4K44 Redut. Odhadovaná celková délka střely s 3 metry dlouhým urychlovačem je asi 12 metrů, průměr základu těla asi 1 metr. Střela je vybavena rozkládacím křídlem a ocasními plochami.

První letový test prototypu (demonstrátoru) nové střely proběhl v druhé polovině loňského roku (reaktor byl při tomto testu zastoupen náhradním zdroje elektrické energie) na souostroví Nová země. Při testu byl prototyp střely pravděpodobně vybaven měřící aparaturou místo bojové části. Ta by měla být v sériovém provedení tvořena jadernou hlavicí. Militarybox, CC BY-SA

                                                             start střely 9M730 (?)

                                                         (foto: MO RF / mil.ru / FU)

 

                                                     zkušební let střely 9M730 (?)

                                                       (foto: MO RF / mil.ru / FU)

 

 

Diskusní téma: Novator 9M730 - s reaktorem na palubě

Datum: 31.03.2018

Vložil: Martin

Titulek: K pohonu střely

Vzduch neprochází přímo reaktorem, tudíž zamoření při letu se nekoná. V RF stejně jako předtím v SSSR byla metalurgie pro vojenské účely vždy na vysoké úrovni. Nejspíše se povedlo vytvořit dostatečně odolnou slitinu.
Co se týče zamoření po dopadu- je možno ještě zesílit důsledky případné exploze hlavice- viz diskuse na Aktuální konflikty.cz
Jelikož v současnosti na kosmických zařízeních jaderné reaktory pracují, není toto téma již "tabu".
RF pochopitelně nebude hledat "zrcadlově symetrickou" odpověď na zbrojní převahu Západu v množství zbraní, a jejich asymetrická odpověď se musela vypořádat také s proniknutím "clonou" základen kolem RF. Což ale v dnešní "kontejnerové době" zase určitě není tak nemožné, že??

Datum: 28.03.2018

Vložil: Cami

Titulek: Nepoužitelnost PVO???

Možná mi unikly nějaké technické detaily, ale jaksi jsem nepochopil, co té střele s plochou dráhou letu, s délkou bojové stíhačky a s tepelnou stopou proudového bombardéru, zajišťuje tu proklamovanou převahu nad pozemními, resp. námořními systémy PVO? Do systému PVO každé vyspělé armády patří nadzvukové bojové letouny vyzbrojené air-to-air raketami s IR naváděním, a tyto letouny v případě jaderného ohrožení by jistě nečekaly, až něco dopadne.

Datum: 28.03.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Nepoužitelnost PVO???

Ten detail je vtom, že se v článku hovoří o "protiraketové obraně", tedy budovaném americkém "protiraketovém deštníku", který je určen proti balistikým raketám. Střely s plochou dráhou letu ničit není schopen.

Datum: 30.03.2018

Vložil: Cami

Titulek: Re: Re: Nepoužitelnost PVO???

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale popisovaný zbraňový systém je střela s plochou dráhou letu, jejíž jediný bonus je dlouhý dolet, nic víc. Střely s plochou dráchou letu jsou masově rozšířeny od 70. let, a je tedy nanejvýš nepravděpodobné, že by světová supervelmoc číslo 1 za tu dobu až dosud neměla adekvátní PVO systém nasaditelný proti střelám s plochou dráhou letu.

Datum: 28.03.2018

Vložil: STRIX

Titulek: střela s tímto pohonem

nemůže být dost dobře testována, při letu za sebou nechá rozsáhlé radioaktivní území a zničí ve své stopě veškerý život..navíc po testu musí zasáhnout cvičný cíl (nebo že by "přistála") a na místě dopadu vznikne stav jako při pozemním jadarném výbuchu. Neví, zda je v Rusku území, kde by se to dalo testovat - i když pár tisíc životů asi nehraje roli..
A jakou že to výhodu nabízí proti klasické CM? Jen větší ničivost ve své stopě, jinak dopravuje tu stejnou jadernou hlavici - vzhledem k rozměrů a pohonu však rozhodně nebude stealth - a pokus bude zničena ještě na vlastním území - tak potěš Putin.

Datum: 28.03.2018

Vložil: Starlight

Titulek: Re: střela s tímto pohonem

1)
Rusové ale našli cestu. Zkoušejí to na souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu. Což je místo, kde do začátku 60. let prováděli povrchové zkoušky jaderných zbraní. Stejné místo by šlo použít i pro budoucí cvičné střelby (bez jaderné hlavice). V tomto jim žádná mezinárodní smlouva nebrání.

2)
Pokud by tuto střelu se strategickým doletem ale zavedly do výzbroje, tak už by měla spadat pod omezení jiné smlouvy – New START, týkající se limitů strategické jaderné výzbroje (jestli tam bude nějaká právní klička ve výkladu, bych ponechal na USA, které si toto případně pohlídají). Pak by každá střela musela být na „úkor“ nějaké ICBM, SLBM (počítáno na sila), nebo strategického bombardéru a na úkor jaderné hlavice pro tyto prostředky.

Což je právě to, co nedává moc smysl. Místo ICBM a SLBM, které zasáhnou cíle v USA řádově v nízkých desítkách minut, to nahradí systémem, jehož doba letu bude v hodinách. Strategický bombardér se také „nevyplatí“ nahradit, protože podle smlouvy New START se jeden bombardér počítá jako jeden nosič a jedna hlavice, přestože může nést velké množství pum nebo leteckých střel s plochou dráhou letu, které mají stejný profil letu jako 9M730 a stejné možnosti průniku PVO.

Podle veřejně publikovaných počtu, Rusko je aktuálně pod limitem a může si bez omezení pořídit „ještě“ 21 strategických nosičů a k nim cca 140 jaderných hlavic.

3)
Tím se ale dostaneme k mé čistě teoretické hypotéze, že to co celé může být maskování vývoje střely s plochou dráhou letu s čistě konvenčním pohonem. Proč?

Ze země odpalované střely s dostřelem 500-5500 km má Rusko zakázáno v rámci smlouvy INF. A to platí i pro vývoj a testování. Podle článku, ale střela 9M730? (SSC-X-9?) byla dosud při zkouškách vypouštěna bez jaderného pohonu, tedy s doletem pod 5500 km a spadajícím pod omezení smlouvy INF. Pokud ale Rusko prohlásilo (což prezident Putin de facto učinil), že střela ve vývoji je mezikontinentální (dostřel nad 5500 km), tak se na ní nevztahuje omezení smlouvy INF.

Zaspekuluji si do budoucna. Třeba „náhodou“ všechny zkoušky budou bez jaderného pohonu a „náhodou“ ho nikdy nedodělají. Budou tak mít vyvinutou ze země odpalovanou střelu s plochou dráhou letu s konvenčním pohonem doletem někde mezi 500-5500 km. Na kontinentální USA je to málo, ale na Aljašku, Evropu a hlavně Čínu to bohatě stačí. Podle situace se mohou rozhodnout, co dál před zahájením sériové výroby a rozmístěním u jednotek. Další maskování skutečnosti, vypovězení smlouvy INF nebo nátlak na USA, NATO, Čínu kvůli čemukoliv.

Datum: 30.03.2018

Vložil: Karel

Titulek: Re: Re: střela s tímto pohonem

Docela zajímavá úvaha. V konečné fázi mohou existovat vedle sebe obě varianty s "konvenčním" nebo "atomovým" pohonem. Do jaké kategorie vlastně spadají tisíce střel s plochou dráhou letu, které mají američané na svých lodích a jsou nebo budou vybaveny jadernými hlavicemi?

Datum: 03.04.2018

Vložil: Starlight

Titulek: Re: Re: Re: střela s tímto pohonem

Střely (včetně střel s plochou dráhou letu) odpalované z plavidel a letounů nejsou smluvně ošetřeny žádnou mezinárodní smlouvou (pozn: žádná dosud neměla mezikontinentální dolet).

U námořních taktických jaderných zbraní (včetně jaderných Tomahawků) jak USA, tak i SSSR/Rusko jednostranně deklarovaly jejich stažení z paluby lodí, ponorek, námořních letadel a pozemních sil. Iniciativu začali Američané 27. září 1991, kdy prezident George H. W. Bush oznámil jednostranný zámysl vyřadit všechny pozemní (dělostřelecké granáty, hlavice střel krátkého doletu) taktické jaderné zbraně a stáhnout je i z palub námořních plavidel (lodě, ponorky) a námořní hlídkových letadel startujících z pozemních základen. Sovětský vůdce Michail S. Gorbačov odpověděl 5. října stejným závazkem ze strany SSSR. US NAVY stáhlo výše uvedené jaderné zbraně z palub lodí a letadel během roku 1992. U Ruska se předpokládá, že k podobnému kroku došlo v letech 1992-93.

Závazky neobsahovaly žádné kontrolní a inspekční mechanismy ani požadavek zničit námořní taktické jaderné zbraně nebo jejich hlavice. Je to tedy všechno na dobré slovo a je to test důvěry obou stran. Pozorný čtenář si jistě povšimnul, že taktické jaderné zbraně pro bojové letouny letectva nejsou předmětem závazků včetně palubních taktických letounů, pokud startují z pozemních základen.

Američané vyřazené zbraně postupně sešrotovali s jednou dlouholetou výjimkou v podobě zhruba 300 jaderných RGM/UGM-109A Tomahawk TLAM-N, které drželi ve skaldech. Ty byly definitivně vyřazeny až někdy po roce 2010. V reakci na ruský (a čínský) vývoj různých jaderných nosičů, které podle zpravodajských služeb porušují smlouvu INF, už byla ze strany USA oficiálně vznesena stížnost ruské straně, které pochopitelně všechno oficiálně popírá. Proto letos nová revize americké jaderné strategie Nuclear Posture Review doporučila znovu vyvinout a zařadit do služby námořní střely s plochou dráhou letu s jadernou hlavicí.

Datum: 31.03.2018

Vložil: Cami

Titulek: Re: Re: střela s tímto pohonem

Velmi dobrá a velmi přesná úvaha. Rusové z nějakých "důvodů" ty střely jaderným pohonem nevybaví, zůstane jim několik stovek nezkompletovaným, ale plně připravených střel. Konvenční motory se "čirou náhodou" budou nacházet hned vedle a v případě krize je otázkou pár týdnů je sestavit a rozmístit. Na nezkompletované střely rozložené na pár modulárních celků se asi žádné smlouvy nevztahují.
P.S. Ostatně nejsou to právě Rusové, kdo je nechvalně znám skrytým rozmísťováním raketových zbraní? I v případě Novatora tomu nebude jinak. Při uváděných rozměrech nebude tak velký problém toho Novatora schovat do pláště jiného raketového prostředku coby kontejneru.

Datum: 28.03.2018

Vložil: STRIX

Titulek: Nic nového pod sluncem

https://www.designation-systems.net/dusrm/app4/slam.html

Datum: 27.03.2018

Vložil: Seal26

Titulek: nuklearny odpad

Zaujimalo by ma co sa stane ak ta strela zlyha a dopadne niekde do obyvanej oblasti...ohrozeni civilisti...za cenu znicenia PVO dojde k nuklearnej vojne...sudruh az prilis hazarduje s buducnostou...

Datum: 27.03.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: nuklearny odpad

Tak mu to vysvetli. Fundovaných odborníkov určite v Rusku potrebujú :)

Datum: 27.03.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: nuklearny odpad

Je to asi jednoduše tak, že selhat nesmí - musí být dosaženo takového stupně spolehlivosti, aby ji bylo možno označit za bezpečnou pro provoz. Stejně to funguje s jadernou elektrárnou, reaktorem na palubě ledoborce nebo ponorky - selhat nesmí. To je pochopitelně pouze mé soukromé vyjádření, protože "nikdo" přesně neví jak to pracuje a jaká jsou bezpečnostní opatření a zajištění proti havárii. Na druhou stranu, když už bude taková ostrá střela s jadernou hlavicí na cestě ke svému cíli, na nějakém ohrožení civilistů už moc záležet nebude - je to cinické, ale je to tak.

Datum: 27.03.2018

Vložil: Dušan

Titulek: Re: Re: nuklearny odpad

To je nemožné.

Jedrová elektráreň má dosť miesta na xy-záložných elementov a možnosť citlivé časti izolovať - napr. betónovým krytom, ktorý je schopný zadržať takmer každý "prúser" ... nie je pravda, že "nesmie" zlyhať. Nakoniec pravidelne zlyhávajú.

Ruský "zázrak" je principiálny nezmysel a toho kto by to chce zaviesť do praxe, mali by ho v Rusku urýchlene zavrieť do blázinca : )

Datum: 27.03.2018

Vložil: Flanker.27

Titulek: Re: Re: Re: nuklearny odpad

Principiálně na tom nic nesmyslného není a není to ani nová myšlenka, ba ani nová konstrukce v tomto směru. Použití takového pohonu se nikoli jen zvažovalo už dávno v 50. a 60. letech jak v SSSR, tak v USA, kde byl takový jaderný pohon i zkonstruován a fungoval. Původně byl zamýšlen pro pohon bombardérů, ale nedařilo se vyřešit dostatečné odstínění prostor pro posádku, na tom to skončilo.

Datum: 30.03.2018

Vložil: Hades

Titulek: Re: Re: Re: nuklearny odpad

Principiálny nezmysel ste akurát tak Vy sám - zatrpknutý antiruský troll na smiech :-) Stačí čítať Vaše príspevky na konkurenčnom webe AN :-) Väčšieho komedianta tamojšia diskusia nepozná :-D

Datum: 30.03.2018

Vložil: Hades

Titulek: Re: Re: Re: Re: nuklearny odpad

...len pte poriadok, toto je adresované Dusanovi

Datum: 27.03.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: nuklearny odpad

Čtěte pozorně a uvažujte. Střela má být vybavena jadernou hlavicí, takže v případě jejího odpálení už jaderná válka zřejmě nastala, ne?

Datum: 27.03.2018

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Re: nuklearny odpad

Berme do úvahy zdroje hospodárske, ľudské či vojenské štátov, vychádza nám obrovská prevaha NATO nad Ruskom. Z toho logický vyplýva, že Rusko sa v žiadnom prípade nemôže ubrániť, bez použitia jadrových zbraní. To že deklaruje nepoužitie týchto zbraní ako prvé je len do určitého momentu. Ten moment môže prísť hoci kedy a máme tu apokalipsu nevidaných rozmerov.

Datum: 27.03.2018

Vložil: Karel

Titulek: Re: nuklearny odpad

Jedná se o zbraň vzájemného zastrašování jaderných mocností. Nic co by se posílalo na vyhlídkové lety. Protivník Ruska věří, že má po jeho hranicích dostatečně silnou PVO, která by případnou ruskou odvetu zastavila včas. Tohle má vrátit ručička vzájemného zničení do rovnováhy.
Stejně jsme jako živočišný druh neskutečná paka, že si musíme vyhrožovat navzájem zničením aby byl mír.

Datum: 27.03.2018

Vložil: Bors

Titulek: jaderný motor

Díky redakci za tuhle aktualitu. Konečně někdo trošku naznačil jak to celé funguje. Do dnešního dne jsem si totiž kladl otázky, na které jsem neměl ani píď odpovědi. Řekl bych, že tahle střela bude "jaderná" i když by teoreticky nesla konvenční hlavici. Po dopadu na cíl dojde automaticky k zamoření prostoru z rozbytého reaktoru.

Datum: 27.03.2018

Vložil: mattea

Titulek: co očekávat?

Nebýt to zveřejněno zde, budu silně uvažovat o zařazení střely do ruské obdoby hvězdných válek... Jsem zvědav, co dalšího se dozvíme a jaké vzniknou reakce...

Záznamy: 1 - 22 ze 22

Vyhledávání