internetový armádní magazín

Spojené státy začínají škrtit dodávky F-35 do Turecka

03.04.2019 19:35

Spojené státy se rozhodly ve věci dodávek bojových letounů Lockheed Martin F-35 Lightning II do Turecka k posunu od výhružných slov k činům. Včera, 2. dubna 2019 americké ministerstvo obrany pozastavilo turecké směřování těchto letadel, přesněji dodávek materiálů nutných pro zajištění jejich provozu do Turecka, a to až do definitivního rozhodnutí Turecka opustit nákup ruských protivzdušných raketových systémů S-400.

Turecko je řádným členem programu JSF, ve kterém byly vyvinuty víceúčelové bojové letouny nové generace F-35. V Turecku se vyrábějí některé prvky těchto letadel a může zde probíhat i jejich údržba. Neshody Turecka se Spojenými státy vznikly poté, co Turecko oznámilo plány na nákup ruských systémů S-400 pro svoji protivzdušnou obranu.

                                                            F-35A / foto: USAF / PD

 

V USA věří, že současné použití amerických letounů F-35 a ruských systémů S-400 Tureckem umožní Rusku získat tajné informace. První letouny F-35 již byly předány Turecku, ale zatím stále zůstávají na území Spojených států, kde jsou používány k výcviku tureckých pilotů a pozemního personálu.

V případě, že Spojené státy trvale zablokují převod letadel F-35 do Turecka, program JSF ztratí jednoho z významných účastníků a firma Lockheed Martin zakázku na cca sto strojů. Turecko navíc na odvetu pohrozilo omezením spojeneckého přístupu k vojenské základně Incirlik, kterou používají Spojené státy a další země k operacím nad Sýrií. Nedodání F-35 do Turecka by mohlo teoreticky také spustit turecké nákupy ruských letadel Su-35S, případně i Su-57.

Turecko uzavřelo předběžnou dohodu na sto bojových letadel F-35A v březnu roku 2011. Do současné doby závazně objednalo asi třicet strojů. Celkové turecké náklady na sto F-35A se odhadují na 25 miliard dolarů. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Spojené státy začínají škrtit dodávky F-35 do Turecka

Datum: 05.04.2019

Vložil: Hup

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Ale vůbec ne. O tom rozhodla armáda, že chce dvoumístnou verzi. A Ka-50 mě krapet jinou koncepci. Todle s projektem 885M nemá nic společného. Ten z angličtiny přepis ruského slova v slovanské zemi je teda otřesný. Původní Jaseň byl +-analog pro mořského vlka, kterého usa vyrobili celé 3 kusy. Virginie je jeho jednoduší a lacinější podverze. Rusáci šli obrácenou cestou a Jaseň ještě vylepšily, a je lepší, ale také jich nikdy nebude tolik. 6 je více méně jistejch. Maximálně můžeme spekulovat o dvanácti.

O co jde s Armatou, proč by je nemohli dokončit Uralvogonzávod patří do strategických ruských podniků kontrolovaných státem. Ten nemůže zkrachovat. Plní exportní zakázky. posledně Vietnam, Irák - po zkušenostech s M1 atd. Patří pod něj i OMSK. Má každoroční zakázky od MO RF. To máš nějaké špatné informace. Jestli si někdo opravdu myslí že Armatu, Su-57, nebo třeba Avangard opravdu zruší tak je na velkém omylu. Nevím do kdy mají sjednáno dodání, ale pokud to nesplní čeká je od ruského státu pokuta. Za minulí rok byli státní zakázky splněny z 97 procent. Oč jde. cca 90 tanku, cca 40 težkejch BVP a pár vyprošťovacích vozidel

Yf-23 byl podobné konstrukce v tomhle směru, a přesto byl stelsovější, prostě neviditelnější než F-22. to je oficiální americké tvrzení. A neměl žádný S kanál. co to je duct ještě pořád jsme v čechách. Takže že se S kanálu nic nevyrovná je spíše zbožné přání. Tak prosím vstup vzduchu u YF-23a viditelné dmychadlo zde: https://data3.primeportal.net/hangar/howard_mason4/yf-23/images/yf-23_23_of_51.jpg Opět upozorňuji že dle oficiálních amerických prohlášení má tento letoun lepší neviditelnost než Raptor. A zase se plete páté pře deváté. Su-57 v konečné podobě nesmí být horší než jeho konkurent, teda hlavně F-22 je to v oficiálním zadání. Zatím žádný Su-57 vlastně ani není pouze prototypy a předsériovky.... o současné podobě nikdo nemluvil, i když by se našli oblasti kde je i současný T-50 lepší. To snad chápe i průměrně inteligentní šimpanz

Datum: 05.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Samozrejme, pokud se divas ze zdola a ze strany pak nelze se cemu divit. Tady je treba srovnani YF-23 a Su-57. Vsimni si velky rozdil uhlu viditelnosti lopatek- u YF-23 musis stat pod letadlem a divat se na neho ze strany.
https://i.ytimg.com/vi/EPdKc2Ca610/maxresdefault.jpg

Z nakresu v mem predchoziho komentare by mel byt rozdil jeste viditelnejsi. YF-23 ma velice ostre ohnuty S-duct, coz je uz i tak patrne z pohledu zepredu (a jeste vic zezdola)- tryska motoru a vstupni otvora najsou na jedne ose.

Srovnani YF-23 a F-22 je take ponekud problematicke. Nevi se spolehlive, zda se jedna o lepsi o stealth jen zepredu ci ze vsech stran. F-22 byl take zbytecne staven jako supermaneuverability fighter coz znamena kompromisy (u Su-57 je toho vic, nejen vstup vzduchu, ale i pohyblivy prechod trup-kridlo, pouziti nytu, mezery kridlo-klapky, mezery horizontalni stabilizator-trup a nekryty IRST senzor. Jejich naprava si opet vyzada cas)

U Yasen se da vse jen spekulovat, ale hlavni problem je extremne pomala vyroba. Dejme k tomu, ze je o neco lepsi nez Virginia-class (ktery pritom zaostava za absolutni spickou, tedy britsky Astute-class), ale to Rusum k nicemu neni, protoze Americane chrli jednu Virginii za druhou a vyroba se urychlila na 2 kusy rocne

Uralvagonzavod nemuze zkrachovat, ale jeho zpusob hospodareni je evidentne jak jedna velka cerna dira. Nema ani na zaplaceni subdodavatelum, ackoli zakazky ma a stoji za nim rusky stat. Ocekej dalsi zpozdeni dodavky.

Datum: 05.04.2019

Vložil: Hup

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Tak o hospodaření Uralvagonzavodu se dozvíme ve výroční zprávě až bude zveřejněna, zatím je to pouze spekulativní.

Sevmaš kde se Jaseň staví nemá problémy s výrobu. Některé ruské loděnice ano, to nikdo nepopírá ale Sevmaš mezi ně nepatří. Opět opakuji přes kde jaké mediální publikace Jaseň není přímí konkurent Virginie a nikdy jich nebude tolik jako Virginií. Jaseň zaujme místo Antěje. Není jich třeba více než 12 kusů. V kategorii kde je Virginie má Rusko starší sbírku ponorek - tedy útočných Pr.971,945,671. A protože je Rusko členitá země s vnitřními mělkými moři a členitým pobřežím které není v hodné pro atomové ponorky je nutné k tomu připočítat i konvenční ponorkové lodě, které slouží podobně jako v US NAVY Virginie a to projekt 677, 636, 877.

S tím vstupním otvorem u T-50 bych byl opatrný tuto fotku již jinde nazvaly falzem. Takže s touto fotografií bych to moc nesrovnával. A V konečném SU-57 ten to motor ani nebude. Každopádně rusové nehodlají vše obětovat neviditelnosti. Pro rusy není Stealth dogma. Tam kde je to nesmyslné, nebudou degradovat vlastnosti stroje. No když jen stačí zapnout vlastní palubní radiolokátor a už vlastně nejste Stealth. Tak co to má za smysl že? Skutečně nezbyde než počkat. Supermanévrovatelnost není zbytečná a dokonce to byl požadavek na 5. generaci i v USA. A Nýty používá každé letadlo i F-22. Jen u některých prototypů je povrch ošetřen RAM. A to ještě u některých jen nějaké místa. A nekryté senzory apod. no samozřejmě vždyť je ten stroj ve vývoji a stále se na něm pracuje, pro zkoušky to není nezbytně nutné. Zde můžu doporučit odkaz: https://charly015.blogspot.com/2018/12/el-f-35-y-los-remaches.html ukázky zpracování a zapracování nýtů u letounu F-35. v řekněme nahém stavu jsou na tom T-50 i F-35 velice podobně.

Datum: 06.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Vyroba a zavedeni kazdeho Yasena do sluzby trva 6-9 let, to je fakta. To, ze Yasen je lepsi nez Virginia, to je cista domnenka. Pripominam, ze v minulosti americke ponorky uz nekolik krat byly v tesne blizkosti sovetskych/ruskych ponorkovych zakladen (Ivy Bells, Kildin Islands atd...) a opacne Rusove operovali v Mexickem Zalivu, coz poukazuje na to, ze duvodem, proc nevyuzit jaderne ponorky pobliz brehu, neni jejich neprizpusobila konstrukce. Vetsina ponorek specialniho urceni jsou prave jaderne ponorky. A do toho jeste nepocitam sily NATO, ktere disponuji spickove dieslovky.

To, ze v soucasnosti vyzaduje design Su-57 prepracovani vseho vcetne velice ne-stealthove rysy, to je fakta. To, ze Rusove s tim neco delaji, to je opet jen dohadovani. Americane maji stealth za prioritni a hele- F-35 i tak umi manevrovat lepe nez prazdna F-16.
https://www.youtube.com/watch?v=2Xygbw6t_z0

Dodavka Armaty byla podepisovana v 2018, ocekali prvni stroje jeste dokonce toho roku. Zpozdeni uz tady je, ted jsem zvedavy, jestli vubec bude neco na rok 2019. Ono dodavky zbrani pro rusky stat, kde jsou ceny "specialni", nemaji takovou prioritu jako dodavky do zahranici, ktere prinasi skutecny zisk.

Cekani cekani, at to nebude Cekani na Godota.

Datum: 06.04.2019

Vložil: Hup

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

To není domněnka je to větší složitější loď. No vždyť neříkám že jí postaví za rok. Těm názvům nerozumím. Baltské a Černé moře typická oblast pro konvenční ponorky. Tady nejde o konstrukci ale o pohon i velikost. Na severu chrání pobřeží a v Pacifiku to samé. Kryjí atomové ponorky co vyplouvají do oceánu. Jsou menší, obratnější a tišší mají nesporné výhody oproti atomovým v blízkosti pobřeží, na otevřeném oceánu je to samozřejmě opačně.

No američani možná, protože čím dražší tím lepší kšeft pro vojenskoprůmyslový komplex. Redesig Su-57 je krávovina. Rusové postupují ve vývojovém programu. A v praxi zjišťují co má jaký smysl. Opět opakuji že výrobní Su-57 ještě nikdo nikdy nevyděl. A psát že potřebuje redesing no tak to už je teda ptákovina. No tak to není co by Sučka už 4. generace nedokázalo i když to třeba americká 4.generace nezvládá jako jmenovaný F-16. Nejdůležitější je že oni ty tzv. neviditelná letadla vidí, takže stealth F-15, kterým je F-22 je astronomická černá díra na finance daňových poplatníků. Takže bublina splaskla a budou kupovat nové F-15. (neměli by udělat redesing, jo zapomněl jsem ten už vlastně udělali a jmenuje se to F-22). No to co už Rusko udělalo s Su-35. No co z toho vyplívá že. Pravdou je že s MiGem-31 nikdy nechtěli zkoušet stealth vlastnosti, nehledě na to že jednatřicítka léta rychleji a výš, má výkonnější radiolokátor a střeli o doletu až 300 km.

Tak uvidíme. Uralvogonzavod již dodal nová vozidlo pro přehlídku rudém náměstí 9. května.

Datum: 06.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Neskutečný žert je tvrdit, že F22 z roku 2005

může být stejně dobrý jako dnešní SU57. Jsem ochotný připustit že F-22 je vyrovnaný s SU35S ale jak by si třeba poradil s MiG 31BM?
Např. vůči Mig31BM jediná jeho šance by bylo, kdyby se mu přiblížil na blízkou vzdálenost jinak je bez šance.
A to byl podle mně i jeden z důvodů proč to US zavřely, protože to stávající množstvím 190 ks jim stačí a věděli, že budou do budoucna potřebovat něco lepšího (analogie s SU35S), aby drželi krok s Ruskem.

Datum: 06.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Neskutečný žert je tvrdit, že F22 z roku 2005

A vidite- zase spekulace bez analyzy. Ja jsem aspon jasne poukazoval na nejasnosti v planu vyroby Armaty, naznaky toho, jak Su-57 je jeste daleko od seriove vyroby ci zdlouhave zavedeni ponorek tridy Yasen. A ted chcete se obracet na dalsi spekulace typu "Su-57 neni potreba, protoze stavajici stroje 4+ generace jsou dostacujici". Jak slova primo z ust ruskych predstavitelu. Nezda se Vam, ze F-22/F-35 nebude asi videt na 320km (tedy maximalni dosah radaru MiG-31 proti stihacum 4.gen), za to zbytecne zapnuti toho ohromne vykonneho PESA radaru na MiG-31 (coz je beznou praxi MiG-31 letajici na Dalnem Vychode jako adhoc AWACS) by znamenalo, ze jakykoli protivnik by mohl MiG detektovat na ohromne velkou vzdalenost?. Ze PESA neni tak odolne vuci ruseni jako AESA? Snad si take nemyslite, ze 400km je ucinny dostrel R-37 (ktery neni ani ve vyzbroji)? Jak chcete delat takove jiste tvrzeni, kdyz jsou ve hre tolik faktoru?

Uz je to nuda...

Datum: 06.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Neskutečný žert je tvrdit, že F22 z roku 2005

Mig31 určitě nebude létat bez vypnutého radaru, právě Zaslon tu F-22 odhalí, takže to jsem nějak nepochopil. Jinak jakýkoliv protivník nemá zase tak výkonný radar......jinak já jsem vůbec neřekl, že SU 57 není potřeba, mám pocit, že sis uplně špatně vyložil co jsem napsal

Datum: 08.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Neskutečný žert je tvrdit, že F22 z roku 2005

Vazeny, jak jsem jiz napsal, tak ano, dodavka Armat bude, otazkou je vsak, kdy bude ukoncen. Argument ukazujici na dalsi zpozdeni dodavek jsem dodal dost. U Yasen to same- u K-571 Krasnoyarsk (4. kus ve vystavbe) je zkouska tesnosti trupu zpozdena o 2 roky se srovnani s predchozim Novosibrisk, ktery jeste nebyla ani spustena na vodu (pritom by udajne mela byt prijata do sluzby v 2019). Opet nespekulujte- Vyskovy strop MiG-31 je stejne jako u F-22 neznamy. F-22 a F-35 si uziva vyhodu LPI vlastnosti sveho AESA radaru, ktery nelze tak lehce detektovat jako starsi a extremne vykonny PESA na MiG-31. Tady jste naprosto ignoroval skutecnost, ze je stealth letadla mohou operovat ve 2 skupinach- viditelnejsi skupina s zapnutym radarem a mene viditelna skupina na pasivni sensory. Oba mohou mezi sebou komunikovat smerovy datalinkem, ktery na rozdil od starsi Link 16 (ktera viditelnejsi skupina stealth letadel vyuziva ke komunikaci se starsimi stroji) skoro nezjistitelny. Dosah radaru neni vsechno- to Amici uz davno vedeli, a tak namisto co nejdelsi dosah se soustredili na odolnosti vuci ruseni a nizka "viditelnost" emise radaru. PESA take umi prepinat frequence, ale v zadnem pripade neumi delat tak rychle jako AESA. Dosah 300km u R-37/S-400 je jen proti nemanevrujicim cilum, na 300km by i takovy E-3 AWACS mohl vypnout radar, manevrovat a vyhybat se raketam ci jednoduse se obratit o 180 stupnu a odletet, a to za predpokladu, ze se MiGum podari proniknout hustou clonu doprovodnych stihacu. Hodte do toho decoy drones, rusice (i samotny radar F-35 muze pusobit jako smerovy rusic), stealth, zlepseny protiradarovy HARM s dosahem 100-200km a nahle uz to neni tak jednoznacne, ze? Navic nikdo jen tak Rusko nenapadne, za to lokalnich konfliktu mimo uzemi Ruska bude dost, a tak jsou Rusove silne v nevyhode vuci logisticky lepe pripravenych Americanum, to je dalsi faktor. Ani MiG-31, ani S-400 a dalsi podpurne systemy nejsou "stribrnymi kulkami" proti stealth, je to 50/50 fikce, takze pryc se zbytecnymi spekulacemi. Lepsi je cekat na Rusy, at konecne plni sve plany.

Datum: 09.04.2019

Vložil: Hup

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Neskutečný žert je tvrdit, že F22 z roku 2005

Vážený pane bych prosil. Údajně dokončil Krasnojarsk zkoušku tlakového trupu v roce 2017 a Novosibiřsk roku 2014 a spuštěná na vodu má být 2019. Čtvrtá je Archandělsk ! Výškový strop u MiG-31 je oficiální 20 600 m a papírově to vypadá s F-22 podobně. Jenže MiG-31 dokázal dostup nad 30 000 m, tedy na hranici vesmíru kam svého času dokonce vozil turisty za nemalé finanční ohodnocený. Piloti MiG-31 létají v jakém si lehkém skafandru. Kdežto piloti F-22 díky jeho vyspělému kyslíkovému systému se občas dusí již 10 000m, že. Již dle konstrukce stroje je jasné kdo má v tomhle ohledu navrch. Ale to jsou úplně stejné spekulace, nejen že mohou postupovat ve vícero skupinách ale dokonce budou spolupracovat s letouny 4. generace. To je velice pravděpodobné. Tak a máme tu L-band radary a ruské verze Tamary které se jen třesou na datalink. I o F-117 si mysleli že je nezjistitelný i RQ-170, to je pořád to samé kasání ramenou, no a jak to dopadlo jsme viděli v Jugošce a Íránu že. R-33 má dosah 304 km který deklarovala již roku 2012. R-37 o které mluvíte a nemá v podstatě s raketami z S-400 nic společného krom doletu. Má dosah ještě větší a je již nasazena u některých útvarů. Nikdy jsem nepsal že je určena na letouny tylu stíhač na vzdálenost 400km Vážený pane. I kdyby E-3 vypnul svůj radar, tím pádem by byl úplně k ničemu a akorát by lákal pozornost. Je to dopravák stejně jako J-8 apod. je to jednoduchý cíl a sám osobě viditelný na vzdálenost 300 km a více, leda že by se plazil 50m nad zemí což nepředpokládám. R-37 letí více než Mach 6 a nějakou manévrovací schopnost má také, ví jak takovou střelu používat. Machu 6 dopravák neuletí a přetížení 8-10 g taky nedá, takže. Rusiče má i Su-27 v kontejnerech na křídlech, tak i Su-35S ale i výkonnější potvoru na Su-34. I z ruské strany přijde rušení, a když vezmeme fakt že i Američané uznali že v téhle oblasti - tedy REB jsou rusové na špici a dále než američané, údajně jim to funguje velmi dobře a dá se tím částečně kompenzovat onen stealth, no vůbec to není jednoznačné že. A s tím Harmem by si měli poradit Pancíř a Tor. Jen idiot by nechal nechránění S-400, a samozřejmě mít nějaký ten radiolokátor v záloze a v případě potřeby připojit do sítě, nehledě že v případě potřeby může brát informace z jiných zdrojů. Lokální konflikty vyvolané a financované západem na které je Rusko nucené reagovat v rámci nepřímého boje proti Rusku, protože přímo se na něj nikdo neodváží. Ano američani jsou na ně připraveny a dokonce je i připravují -plánují -financují ty tzv lokální konflikty a Rusko je v nevýhodě, pro jdou us touto cestou, ale zatím to vypadá, že se s tím vypořádávají velice slušně. Jsou plány a plány.

Datum: 12.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: akorát, že rusové jsou silný v protiopatřeních

proti AMRAAMům, které defakto zaruší, teda nic netrefí. Takže i kdybych měl připustit, že dříve US vystřelí (ale je to otázka, mj. učinný dostřel AMRAAMů je o dost menší než R33/37) tak to bude vlastně jenom znamenat, že se prozradí......to za prvé. A zadruhé jsi zapomněl, že ten MIG31 nepoletí také sam, budou třeba 4 a zde když se ty radary propojí tak ten dosah a schopnost znásobí........
trik že letí jedna letka a pár km dále letí další letka je starý trik, který se používal už ve Vietnamu a ten PESA radar nebude vůbec lehké zarušit......

Datum: 08.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Neskutečný žert je tvrdit, že F22 z roku 2005

(odpoved byla na pana hupa)

Datum: 06.04.2019

Vložil: Hup

Titulek: Re: Re: Re: Neskutečný žert je tvrdit, že F22 z roku 2005

Mohu pouze zopakovat. Jaké nejasnosti, je zadaná objednávka na 132 Armat. Prokázaný fakt. Jaseň je ukončena. Stavěna od roku 1993. Toto obrovské zpoždění má na svědomí rozpad SSSR, kolaps ekonomiky a rozpad výrobně - dodavatelské základny. X-let nic nedělání. nedá se srovnávat s USA, kde se takového nestalo. Až nedávno se podařilo dát vše do pořádku a rozjel se projekt Jaseň-M, který dostal objednávku na 6 kusů. SU-57 je potřeba protože bude bude muset v budoucnosti nahradit u VKS platformu T-10 tedy rodinu Su-27. Su-35 je prozatimní - přechodové řešení. Údajně prozatím dostačující, to mělo být údajně prokázáno v Sýrii a dokonce se měl Su-35S ukázat lepším než se předpokládalo. Osobně potvrdit samozřejmě nemohu.

Jak jsem psal MiG-31 letí výš a svůj radar používat bude, bez něho to nemá smysl. Má dosah 320 km , ale také výhodu větší výšky, čtveřice nebo šestice Migů dokáže propátrat rozlohu o velikosti 600 km. Navádět další letouny, brát informace od pozemních radiolokátorů a jiných komplexů. F-22 či F-35 ve Stealth režimu na takovou vzdálenost neuvidí, ale ty letouny musí brát informace od jiných strojů, ať už AWACS apod. Tyhle stroje uvidí na velmi velkou vzdálenost a půjdou dolů jako první. Pak nezbyde Stealth strojům než se prozradit tak či onak. Ano je zde spousta proměnných faktorů. Takový F-35 který nedosahuje rychlostí a výšek MiGu na něj při správné taktice ani nedosáhne. K tomu Taková Krasucha-4 zaruší i AESA. MiG-31 není letoun útočný který by se někde schovával,ale silně obraného charakteru je to létající radar a vzdušný S-300/400 zároveň a je součástí celku. Tedy je namístě s konfrontací s tím letounem výhradně nad územím RF, kde rozhodně nebude sám. Může dostávat informace od pasivních - naslouchacích systémů a tak můžeme pokračovat. Moderní R-33 mají dosah cca 300 km samozřejmě na nějaký zářič jako AWACS. Pak následují R-77 a pak za včasu odval pryč a přivolat jiné stroje protože nyní je to již práce pro Su-35S a pod.

Datum: 05.04.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Ten obrázok s viditeľným kompresorom je falošný. Podľa ďalších obrázkov na ktoré sa odkazuješ by si to zistil.

Datum: 05.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Muzes zfalsovat jednu fotku, ale co takhle mene znama druha fotka?
https://www.f-16.net/forum/download/file.php?id=27925&t=1

Datum: 06.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: už chápu z čeho pramení tvé myšlení F-16net

je pro západní žumpa, na tomhle webu se už napsalo tolik nesmylů, že to nemá cenu ani komentovat....

Datum: 05.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

https://www.f-16.net/forum/download/file.php?id=27925&t=1

Datum: 05.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

https://www.f-16.net/forum/download/file.php?id=27925&sid=72de2c64d2acb1d15df1ab06539e9aab&mode=view

Datum: 05.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

https://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?p=398469

Datum: 05.04.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Tento web nedokáže poskytnúť zabezpečené pripojenie Web www.f-16.net odoslal neplatnú odpoveď.
ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR

Datum: 05.04.2019

Vložil: Jiri.M

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Bohuzel, na MB nemohou byt nektere linky v prispevku zobrazeny (pritom ty stranky se daji normalne zobrazit) a funguje take zvlastni ochrana proti kopirovani obsahu web (prida to napis "vice na MB.cz"). Vygooglujte "Su-57 intake" 4.fotka v pozadi

Datum: 05.04.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pre Turecko jasná voľba

Na obrázku s Putinom mi to pripadá reálne. Ten prvý obrázok bol neraz označený za upravený. Možno je to dané optikou aparátu, no pôsobí neprirodzene vzhľadom na zástavbu motorov.

Záznamy: 41 - 62 ze 62

Vyhledávání